Kario svajonė – dalyvauti misijoje Afganistane

visockis
Nuotr. Griškabūdietis Ligitas Visockis pasakoja, kad po pratybų jaučiasi išsekęs, nori tik poilsio, tačiau šis darbas jam patinka ir kol kas savęs kitur net neįsivaizduoja.

Griškabūdietis 20-metis Ligitas Visockis, atlikęs privalomąją pradinę karo tarnybą Lietuvos kariuomenėje, kario kelio neatsisakė. Vaikinas nepilnus metus dirba mechanizuotoje pėstininkų brigadoje „Geležinis Vilkas“ Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos bataliono oro atakos valdymo grupėje ir nuolat dalyvauja pratybose Lietuvoje bei užsienio šalyse, tarp jų – JAV. Apie patirtį kariuomenėje – iš pirmų lūpų.

Kaip apibūdintum savo patirtį kariuomenėje?
Buvo sunku, bet be galo įdomu. Tikrai nesigailiu devynis gyvenimo mėnesius paskyręs tarnybai. Tai buvo smagi ir naudinga patirtis. Tarnybos pradžioje buvo visko. Vadai supažindina su kariuomene ir joje vyraujančia tvarka, nuolat palaikoma disciplina. Tačiau tai netrukdo patirti įvairių įdomių įspūdžių.

Ar merginoms skirtas krūvis skiriasi nuo vaikinų?
Merginoms jokių nuolaidų nėra. Visi gauna vienodą krūvį. Jeigu reikia eiti 10–20 km, ji privalo juos nueiti. Žinoma, jei pasidaro labai sunku, galima padėti panešti sunkią kuprinę. Tačiau užduotys visiems vienodos. Vis dėlto  pastebiu, kad kai kurios merginos kariuomenėje pasirodo esančios net ištvermingesnės už vaikinus.

Kokioje pozicijoje dirbi pats?
Esu 2-os oro atakos valdymo grupės vairuotojas. Nuolat keliauju iš vienos vietos į kitą, kur dalyvauju pratybose. Kartais užtrunku dvi savaites, kartais – mėnesį. Pirmomis dienomis adaptuojuosi, o kitą dieną jau kimbu į darbus. Dalyvauju pratybose įvairiose Europos šalyse, taip pat JAV. Gaunu nuolatinį atlyginimą bei komandiruotpinigius, galiu mokytis bet kokioje aukštosios mokyklos studijų programoje, nes mokantis valstybės nefinansuojamoje vietoje kariuomenė gali padengti dalį išlaidų už mokslą. Tad tikrai nesiskundžiu.

Kaip atsidūrei šioje pozicijoje?
Tiesą sakant, atsidūriau tinkamu laiku tinkamoje vietoje. Visuomet vyksta kaita, vienus keičia kiti. Tuo metu trūko žmogaus šiai pareigybei, todėl gavau pasiūlymą dirbti. Aš, žinoma, sutikau.

Kokius pagrindinius kriterijus reikia atitikti?
Būtinos geros anglų kalbos žinios. Jei žmogus nemoka anglų kalbos, sunkiai galės padirbti šioje vietoje. Taip pat svarbus ir fizikos išmanymas – darbe reikia atlikti daug matavimo darbų, reikalaujančių tikslumo.

Kokios svarbiausios savybės būtinos, norint išlikti?
Svarbiausia – motyvacija, noras dirbti ir tobulėti. Jei sunkiai ir atsakingai dirbsi, tave pastebės, pasiūlys geresnes pareigas ar mokymus, po kurių galėsi kilti aukščiau. Jei nors trumpam prarasi motyvaciją, tave tuoj pat pakeis kitas, kadangi konkurencija kariuomenėje didžiulė. Vyresniam, motyvaciją jau praradusiam kariui gali pasiūlyti tiesiog išeiti arba dirbti paprastesnėse pareigose, nes į jo vietą laukia eilė motyvuoto jaunimo.

Kokie santykiai su kolegomis?
Vyrauja nuolatinė pagarba ir pasitikėjimas. Nors kariuomenėje yra laipsnių sistema, kurios privalu laikytis, oro atakos valdymo grupėje esi vertinamas tik pagal savo atliktą darbą. O kadangi tenka dirbti su atsakingais objektais, būtinas pasitikėjimas – mano kolega turi tikėti ir pasitikėti tuo, ką jam sakau, nes nuo to gali priklausyti jo gyvybė.

Kaipgi vyksta pratybos?
Pratybų metu yra sudaromas realaus mūšio scenarijus. Jos vyksta pagal aiškias taisykles, laikantis saugumo reikalavimų ir stengiantis išvengti sužalojimų ar rimtų traumų. Šiuo metu yra taikos metas, todėl rengiamos pratybos karių kvalifikacijos ir įgūdžių tobulinimui.

Ar tai ir bus Tavo gyvenimo darbas?
Kol kas – taip. Džiaugiuosi šiuo darbu, nors laiko sau negaliu daug skirti, ką jau kalbėti apie merginą. Po pratybų jaučiuosi išsekęs, todėl norisi tik poilsio, be to, tenka nuolat keliauti. Tačiau mane veda mano svajonė – dalyvauti misijoje Afganistane.

Kristina Ižganaitytė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.