Jaunimo reikalų taryba sprendė svarbiausius klausimus

jaunimo posedis
Nuotr. Jaunimo reikalų taryba pasidžiaugė žinia, kad Atviras jaunimo centras netrukus taps Europos jaunimo informavimo tinklo „Eurodesk“ tašku ir mūsų rajono jaunimas turės galimybes savanoriauti visose Europos šalyse.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Antradienį rajono savivaldybės salėje vyko Jaunimo reikalų tarybos posėdis, kurio metu buvo apžvelgti įgyvendinti projektai, pasidžiaugta jaunimo dalyvavimu mainų projektuose, Atviro jaunimo centro prisijungimu prie „Eurodesk“ tinklo ir galimybe netrukus startuoti su Jaunimo savanoriškos tarnybos programa. Taip pat aptarti kiti aktualūs klausimai.

Kaip informavo rajono savivaldybės Švietimo, sporto ir jaunimo reikalų skyriaus vyriausioji specialistė Danutė Jurgutienė, jau paruoštas Jaunimo savanoriškos tarnybos organizavimo mūsų savivaldybėje aprašas. Tikimasi, kad programa startuos dar šiais mokslo metų ir mūsų rajono jaunimas nuo 16-os iki 29-erių metų galės nuo lapkričio įsitraukti į ilgalaikę savanorišką veiklą, trunkančią ne trumpiau nei šešis mėnesius. Per šį laikotarpį savanoris turės savanoriška veikla užsiimti ne mažiau kaip 240 valandų. Taip jauni žmonės ne tik įgis socialinių kompetencijų, kels motyvaciją ir pasitikėjimą savimi, bet ir gaus savanorystę liudijantį pažymėjimą, kuris pridės 0,25 balo prie stojamojo balo.   

„Šiemet per visą respubliką jau buvo 57 jaunuoliai, kuriems už savanorystę prie stojamojo balo buvo pridėta po 0,25 balo, o mūsų savivaldybė dar net nestartavo su šiuo projektu“, – pabrėžė D. Jurgutienė, primindama, jog šios tarnybos steigimą turi patvirtinti savivaldybės taryba.

Jau aptarta, kad savanorišką veiklą mūsų rajone galėtų organizuoti Atviras jaunimo centras, tad jam vadovaujanti Judita Ambrasienė taptų šios veiklos kuratore, o ją vaiko auginimo atostogų metu vadavusi Gintarė Grockytė sutiko tapti mentore.
„Bet tai dar ne viskas. Gautas patvirtinimas, kad Atviras jaunimo centras netrukus taps Europos jaunimo informavimo tinklo „Eurodesk“ tašku, – džiugia naujiena pasidalijo J. Ambrasienė. – Belieka tik pasirašyti sutartį ir mūsų rajono jaunimas turės galimybes savanoriauti visose Europos šalyse ir ne tik.“

Posėdyje buvo kalbėta ir apie naują Jaunimo politikos įstatymą, kuriame yra nemažai pakeitimų. Vienas iš jų, kad jaunimo reikalų koordinatorius nuo kitų metų bus pavaldus ne skyriaus vedėjui, o savivaldybės administracijos direktoriui, kaip, beje, buvo ir anksčiau. Tad atrodo, kad savivaldybės struktūroje turės vėl įvykti kai kurie pokyčiai. Šiuo metu yra ruošiami tipiniai nuostatai, reglamentuosiantys jaunimo koordinatorių veiklą.  

Kitas pakeitimas – Apskritasis stalas taps savivaldybės Jaunimo organizacijų taryba. Pagal naujus nuostatus šios tarybos veikloje galės dalyvauti tik savivaldybės tarybos nariai, administracijos darbuotojai ir jaunimo organizacijų atstovai. Tad tarybos sudėtyje neliks savivaldybės įstaigų atstovų iš Darbo biržos bei Jaunimo kūrybos ir sporto centro. Ši naujovė bus patvirtinta 2019 m. po savivaldos rinkimų, kai pasikeis ir dabartinės rajono savivaldybės tarybos sudėtis.

„Naujajame jaunimo politikos įstatyme atsiranda darbo su jaunimu samprata – kiekvienoje savivaldybėje turi būti įsteigta bent po vieną Atvirą jaunimo centrą ir Atvirą jaunimo erdvę. Jos turi vykdyti veiklą socialinės apsaugos ir darbo ministro nustatyta tvarka“, – pranešė jaunimo reikalų koordinatorė, pasidžiaugusi, kad mūsų savivaldybė pirmoji šalyje patvirtino Atvirų jaunimo centrų ir erdvių kokybės užtikrinimo aprašą.  

Taip pat ji informavo, kad yra gautos Jaunimo reikalų departamento rekomendacijos, kurias savivaldybė turi įvykdyti iki šių metų pabaigos. Rekomendacijose nurodyta, kad turi būti įsteigtas dar vieno jaunimo darbuotojo, kuris dirbtų mobilųjį darbą su jaunimu, važinėdamas po rajono teritoriją, etatas. Tačiau kokį sprendimą priims rajono vadovai, dar nėra aišku.

Rajono savivaldybės jaunimo reikalų tarybos pirmininkas Tautvydas Šukys pristatė pasikeitusią tarybos sudėtį – atsistatydino dvi iš postų pasitraukusios darbuotojos. Tai G. Grockytė ir Augenija Kasparevičienė. Kadangi mūsų savivaldybės Jaunimo reikalų tarybą sudaro 10 narių, į laisvas vietas netrukus turi būti pateikti delegavimo raštai, kuo bus pakeistos atsistatydinusios narės.

Dar viena naujiena – pradėtas įgyvendinti naujas Jaunimo reikalų departamento ir SODROS jaunimo pilietiškumo ir socialinės atsakomybės ugdymo projektas, į kurį įsijungė trys mūsų rajono gimnazijos – Šakių „Žiburio“, Lukšių Vinco Grybo ir Griškabūdžio. Jaunimo reikalų koordinatorė apgailestavo, jog Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazija atsisakė dalyvauti. Mat projekto esmė – padėti jaunuoliams susigaudyti iš pirmo žvilgsnio nepaprastoje socialinio draudimo sistemoje. Daugelis tarybos narių išreiškė pritarimą šiam projektui, nes moksleiviams seniai reikėjo suteikti tokią informaciją. Dabar ne kiekvienas žino, kada baigiasi jo socialinis draudimas, kada privalo pradėti mokėti įmokas ligonių kasai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.