Inspekcijos neliks, bet gamtą ir toliau saugos

lopeta kestutis
Nuotr. Sujungus dvi aplinkos apsaugos inspekcijas viršininko pareigų nebeteks ir ilgametis mūsų rajono aplinkosaugininkas Kęstutis Lopeta, nes nuo kitų metų mūsų rajone gamtą saugos Kazlų Rūdos inspekcija.  

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Pastaraisiais metais dažnai girdime apie valstybinių institucijų pertvarkas, sujungimus, restruktūrizaciją. Šakiuose mažėja įstaigų – jos apjungiamos, lieka tik skyriai, padaliniai, klientų aptarnavimo punktai. Pertvarkos neaplenkė ir Šakių aplinkos apsaugos inspekcijos, kurios ateinančiais metais nebeliks – rajoną aptarnaus Kazlų Rūdos inspekcija.

Dar šių metų liepos mėnesį valstybinę aplinkos apsaugos kontrolę vykdanti Šakių rajono aplinkos apsaugos agentūra buvo pervadinta į inspekciją, o jos vedėjas Kęstutis Lopeta patapo ne vedėju, bet viršininku. Regis, viršininku būti jam ilgai neteks, nes jau praėjo pora savaičių, kai jis turi atleidimo lapelį, o naujo darbo pasiūlymo dar nėra gavęs. Tačiau K. Lopeta puikiai žino apie šios valstybinės institucijos pertvarką ir tai, kad kitais metais jų inspekcija bus sujungta su Kazlų Rūdos inspekcija, neliks viršininko etato mūsų rajone, liks tik inspektoriai, kurie toliau dirbs savo darbą.

Kas laukia šios itin svarbią funkciją atliekančios valstybinės institucijos, teiravomės Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos direktoriaus Vaido Laukio, kuris iš karto ramina, kad visos pertvarkos bus tik į gera. Anot V. Laukio, nuo šių metų lapkričio 7d. aplinkos ministro įsakymu patvirtinta nauja Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos (toliau – Departamento) struktūra įsigalios nuo 2019 m. sausio 1 d. Pasak direktoriaus, nauja struktūra siekiama efektyviau išnaudoti esamus žmogiškuosius išteklius ir organizuoti Departamento veiklą.

Kalbant apie Šakių rajoną, sako direktorius, valstybinę aplinkos apsaugos kontrolę vykdys Kazlų Rūdos inspekcija, kuri bus suformuota iš esamų inspekcijų (Šakių ir Kazlų Rūdos) pareigūnų. Kaip teigia V. Laukys, kontroliuojančių pareigūnų skaičius mūsų rajone nesikeis, nes, vykdant Departamento struktūrinius pakeitimus, kontroliuojančių pareigūnų skaičiai nemažėja, mažėja tik vadovaujančių pareigūnų ir tai sudaro galimybes efektyviau organizuoti aplinkosaugininkų darbą. Pagal Viešojo administravimo įstatymo nuostatas vienam vadovaujančiam pareigūnui turės būti priskirti ne mažiau kaip trys pavaldiniai. Kaip žinia, dabartinėje Šakių rajono aplinkos apsaugos inspekcijoje trys inspektoriai, iš kurių vienas yra vedėjas. Tikėtina, kad po kurio laiko K. Lopetai bus pasiūlytos kitos pareigos, t. y. likti inspektoriumi. Tačiau oficialaus pasiūlymo ligi šiol jis dar nėra gavęs.

Paklaustas apie tai, kokią naudą dėl pertvarkos pajus gyventojai, V. Laukys sako, kad naujoji struktūra leis pareigūnams kokybiškiau teikti paslaugas gyventojams, o patiems pareigūnams efektyviau organizuoti veiklą įstaigos viduje.

„Siekiant efektyviau vykdyti veiklą, jungiami šalia vienas kito esantys padaliniai, atsižvelgiant į ten dirbančių pareigūnų skaičių ir atliekamas kontrolės funkcijas. Kiekvienam padaliniui yra priskirtos teritorijos, kuriose to padalinio pareigūnai vykdys valstybinę aplinkos apsaugos kontrolę“, – tvirtina V. Laukys.

Numatyta, kad nuo kitų metų Marijampolės valdybos žinioje liks šios sujungtos inspekcijos – Kazlų Rūdos, Kalvarijos (prie jos prijungs Vilkaviškio inspekciją), Marijampolės aplinkos apsaugos inspekcija ir Marijampolės gyvosios gamtos apsaugos inspekcija. Direktorius teigia, kad dėl pertvarkos paslaugų kokybė tikrai nenukentės, priešingai – ji turėtų tik gerėti, nes planuojama struktūrizuoti atliekamus patikrinimus ir paskirstyti kompetencijas pagal objektų sudėtingumą. Kitaip tariant, bus siekiama suskirstyti pareigūnus pagal jų specializacijas tam tikrose srityse. V. Laukys ragina gyventojus į šias permainas žvelgti pozityviai ir užtikrina, kad aplinkos apsauga Šakių rajone ir toliau bus kruopščiai vykdoma.

Aplinkos apsaugos departamento vadovai ir Seimo nariai, inicijavę šią pertvarką, neabejoja, kad ją įgyvendinus bus greičiau išaiškinami nusižengimai aplinkai, bus tolygiau paskirstyti darbuotojų krūviai, gerės inspektorių darbo sąlygos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.