Naujas šviesoforas džiugina ne visus

sviesoforas eiles
Nuotr. Tik savaitę veikiantis naujas miesto šviesoforas dėl panaikintos papildomos lentelės dabar sukelia nepatogumų transporto priemonių vairuotojams ir paralyžiuoja miesto eismą.


Paskutinę vasario savaitę Šakiuose Kęstučio ir V. Kudirkos gatvių sankryžoje buvo sumontuotas naujas vienintelis mūsų miesto šviesoforas. Deja, nauju, ryškiomis spalvomis šviečiančiu šviesoforu patenkinti ne visi eismo dalyviai.
 
Pakeitus šviesoforą nauju nebeliko papildomos rodyklės, kuri anksčiau leisdavo vairuotojams sukti į dešinę degant raudonam signalui, jeigu kelias būdavo laisvas. Nuo 2020 m. šios papildomos lentelės bus panaikintos, todėl montuojant naująjį šviesoforą jos ir buvo atsisakyta. Tačiau pastabūs eismo dalyviai sako, kad dabar mieste formuojasi automobilių kamščiai ir teršiamas oras išmetamosiomis dujomis. Savivaldybės Eismo saugumo komisijos narys Valdas Stankūnas sako, kad žmonės dėl šios problemos į jį, kaip į atsakingą asmenį, pastaruoju metu „kreipiasi masiškai“. Anot V. Stankūno, šios paprastos problemos būtų galima išvengti vietoj lentelės įrengus papildomą šviesoforo sekciją, kuri leistų sukti į dešinę ir nereikėtų laukti, kol visomis eismo juostomis pravažiuos transporto priemonės. Pasak komisijos nario, dabar tiek pirmąja, tiek antrąja juosta važiuojančios transporto priemonės turi sustoti ir laukti, kol užsidegs žalias šviesoforo signalas. Įrengus papildomą šviesoforo sekciją, šitas nesklandumas būtų išspręstas. Kaip sako Eismo saugumo komisijos narys, statant naują šviesoforą, su jų komisija apskritai niekas nederino šio klausimo ir jis nebuvo išdiskutuotas.

Į V. Stankūną besikreipiantys asmenys iškėlė ir dar vieną klausimą, kuris į akis krenta nuo Kauno pusės atvykstantiems eismo dalyviams, norintiems sukti į kairę tamsiu paros metu. Ant pagrindinės žalios šviesoforo sekcijos  nėra rodyklės, kad eismo dalyviai pirma eismo juosta turi važiuoti tik tiesiai, nors sukti į kairę jiems neleidžia deganti papildoma šviesoforo lentelė, tačiau tikslesnis šviesoforo ženklinimas, anot V. Stankūno, būtų nepamaišęs. Ne vienas vairuotojas apskritai ne į šviesoforą žiūri, o važiuoja iš inercijos pagal seną įprotį.

Šiuos klausimus, pasak V. Stankūno, reikėjo tiesiog apgalvoti prieš perkant  naują šviesoforą ir pasikonsultuoti su ta pačia Eismo saugumo komisija, kelio savininkais ar Lietuvos automobilių sąjunga „Saugaus eismo institutu“.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.