Analizė atskleidė, kur panaudotos perskirstytos lėšos

nepanaudotos lesos
Nuotr. Šakių rajono savivaldybė nepanaudotas lėšas perskirstė šioms sritims. Išvis lėšų neskirta dviem galimoms sritims – socialinių paslaugų srities darbuotojų darbo užmokesčiui didinti bei smurto, savižudybių, priklausomybių, prekybos žmonėmis prevencijai.


Praėjusiais metais socialinėms pašalpoms, būsto šildymo, karšto ir geriamojo vandens išlaidų kompensacijoms nepasiturintiems gyventojams buvo skirta 223 mln. 300 tūkst. eurų, tačiau, kaip informuoja Socialinės paramos skyrius, dėl kylančios ekonomikos ir augančių gyventojų pajamų daugiau nei 117 mln. eurų buvo nepanaudota, todėl galėjo būti perskirstoma kitoms socialinės apsaugos sritims.

Nepanaudotus pinigus Lietuvos savivaldybės pranešė daugiausia skyrusios įvairioms socialinėms paslaugoms, šeimoje ir bendruomenėje teikiamai pagalbai vaikams, neįgaliesiems bei senyviems žmonėms, taip pat socialinių darbuotojų darbo sąlygų gerinimui, darbo užmokesčio kėlimui bei kitiems tikslams, tačiau niekur nepanaudota liko beveik 12 mln. eurų.

Tiesa, ne visos savivaldybės nepanaudotas lėšas perskirstė – 14 savivaldybių nepanaudotų lėšų neperskirstė visai. Iš jų daugiausia Kauno miestas – daugiau nei 4 mln. eurų (52,5 proc.), Panevėžio miestas – 2 mln. eurų (37,5 proc.), Alytaus rajonas – 533 tūkst. eurų (31,9 proc.).  

Šakių rajono savivaldybė tarp tų, kurios lėšas perskirstė, tad žvilgtelkime, kurioms sritims ir kiek buvo atriekta. Daugiausiai – 445 tūkst. eurų (37,4 proc. visų perskirstytų lėšų) buvo skirta šeimoje ir bendruomenėje teikiamai pagalbai vaikams, neįgaliesiems, senyvo amžiaus asmenims ir jų šeimoms. Tai apima pagalbą ir socialinių paslaugų teikimą neįgaliesiems, lėšas pagalbos organizavimui įtėviams ir vaikus globojančioms šeimoms, paslaugų teikimą žmonėms namuose, išmokas globėjams, globojantiems be tėvų globos likusius vaikus. Rajone antroje, o šalies mastu pirmoje vietoje pagal perskirstytas lėšas (422 tūkst. eurų) – socialinių paslaugų priemonių finansavimas, jų infrastruktūros modernizavimas ir plėtra. Tai socialinių paslaugų teikimas dienos centruose bei globos įstaigose, integrali pagalba namuose. Užimtumo didinimo programos įgyvendinimas (tai yra jaunimo užimtumo rėmimas, darbo ieškančių asmenų įdarbinimas, atsižvelgus į seniūnijų poreikius, užimtumo didinimo programų vykdymas) pagal perskirstytas lėšas būtų trečioje vietoje – beveik 102 tūkst. eurų arba 34,7 proc. Net ir šalies mastu šiai priemonei rajonas skiria gana didelį dėmesį, o išvis nepanaudotų lėšų šiai sričiai neskyrė 35 šalies savivaldybės.

Tiesa, nors šalies mastu perskirstant lėšas populiaru jas skirti socialinių paslaugų srities darbuotojų darbo užmokesčiui didinti (tai trečia prioritetinė sritis pagal skiriamas lėšas šalyje), Šakių rajonas čia lėšų neskyrė išvis. Taip pat prie Šakių rajono savivaldybės nuliai nurodyti ir skiltyje, kur finansavimas numatytas smurto, savižudybių, priklausomybių, prekybos žmonėmis prevencijai.

Iš viso Šakių rajono savivaldybė perskirstė 1 mln. 216 tūkst. eurų (43, 6 proc.) nepanaudotų lėšų. Detaliau, kam rajone buvo perskirstytos piniginės socialinės paramos lėšos – diagramoje. Bendra rajonui piniginei socialinei paramai skirta suma – 2 mln. 792 tūkst. eurų.

„Iš savivaldybių pateiktų duomenų matome gerėjančias tendencijas – regis, vis aiškiau suprantama, kad investicijos į gyventojus, į socialinių įgūdžių ugdymą, pagalbą šeimoms ar silpnesniesiems visuomenės nariams yra esminės, jei norime matyti vieningą visuomenę, atsparią skurdui bei kitoms negandoms“, – pastebi Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.