Karantinas – kaip gyvensime rajone

stepaitis juskaitis
Savivaldybės administracijoje nuolat bus tik kai kurie specialistai, du iš jų – specialistas civilinei saugai Ričardas Stepaitis (kairėje) bei administracijos direktoriaus pavaduotojas Redas Juškaitis, kuris yra ir Operacijų centro koordinatorius. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Neeilinė situacija pasaulyje, šalyje ir rajone, suprantama, koreguoja kone visas gyvenimo sritis. Svarbiausius klausimus bei gaires, kaip rajonas gyvens karantino laikotarpiu, rajono vadovai bandė nubrėžti pirmadienį surengtos spaudos konferencijos metu. Jautriausia ir bene daugiausiai priimant sprendimus atsakomybės reikalaujanti – socialinė sritis.
 
Keičiasi darbo pobūdis

Jau spaudos konferencijos pradžioje meras Edgaras Pilypaitis pabrėžė, kad tai, kas dabar vyksta šalyje, neeilinė, ekstremali situacija, su daugeliu problemų ar kylančių klausimų anksčiau niekam neteko susidurti, tad prašė susitelkimo bei vieni kitų įsiklausymo.

Darbas, kalbėjo meras, vyksta, tik keičiasi aptarnavimo pobūdis. Štai jau nuo praėjusio penktadienio savivaldybės administracija uždarė pagrindinį įėjimą, o nuo antradienio apskritai ėmėsi riboti patekimą į pastatą, nutarė nepriimti jokių interesantų. Prašymus, pageidavimus ir pasiūlymus gyventojai raginami palikti pašto dėžutėje prie pagrindinio įėjimo. Darbas, kiek įmanoma, organizuojamas nuotoliniu būdu. Savivaldybės administracijoje nuolat bus administracijos direktoriaus pavaduotojas Redas Juškaitis, kuris yra ir Operacijų centro koordinatorius, specialistas civilinei saugai Ričardas Stepaitis, savivaldybės gydytoja Edita Zubrickienė bei skyrių vedėjai. Kiti specialistai, vedėjų nuožiūra, dirbs iš namų.

Sudėtingiausia – socialinėje srityje

Sunkiausia nuotoliniu būdu dirbti Socialinės paramos skyriui, mat programos suinstaliuotos darbiniuose kompiuteriuose, tad šis skyrius kol kas dirbs vietoje, tiesa, stengiantis vengti tiesioginių kontaktų su žmonėmis. Visgi neišvengiamas kai kurių raštų bei prašymų pasirašymas, todėl planuojama sudaryti tam sąlygas, tik vengiant kontaktų.

Apskritai būtent socialinė sritis išlieka jautriausia. Svarstoma, ką daryti su integralios pagalbos paslauga, kai socialiniai darbuotojai lanko slaugomus žmones. Būtent jie senyvo amžiaus žmonėms net nežinodami gali užnešti užkratą.

Tai pripažįsta ir Socialinių paslaugų centro direktorė Vilma Bielskienė, teigusi, kad dabar gyvena išties karštame fronte.

„Vakar visą dieną dirbome, aiškinomės situaciją, klausėme, ar pasitiki ir nori sulaukti darbuotojo, ar stabdo paslaugas, teiravomės, ar neturi iš užsienio grįžusių anūkų. Labai įvairi situacija. Vieni sako – tik nesiųskite nieko pas mane, bijau, kiti reaguoja ramiai, galbūt nesupranta padėties rimtumo, kiti paslaugas stabdo“, – apie šiandieninę darbo kasdienybę pasakojo V. Bielskienė.

Socialinių paslaugų centro direktorė informavo, kad paslaugas stabdo maždaug 35 proc. paslaugų gavėjų. Paslaugas į namus įstaiga teikė 130, o integralią pagalbą – 30 žmonių.

Paslaugas į namus planuojama sumažinti iki minimumo, tai yra tik maisto ar vaistų parūpinimu, malkų atnešimu, bet jau netvarkant namų, kuo mažiau bendraujant. Kiti renkasi tik būtiniausių produktų pristatymą iki durų.

Įvairiai, anot direktorės, reaguoja ir patys darbuotojai – vieni baiminasi, kiti reaguoja ramiai, treti eina atostogų. Yra ir tokių, kurie saviizoliacijoje dėl iš užsienio parvykusių sutuoktinių. Pasak V. Bielskienės, priemonėmis, kiek turėjo, darbuotojus stengėsi aprūpinti, laukia naujo užsakymo, nes atsargos išseko.

Veikla sustabdyta, bet pagalbą teikia

Veiklą karantino laikotarpiu sustabdė ir Šakiuose veikianti labdaros valgykla, kur paskutiniu metu šiltą dubenį sriubos gaudavo apie 100 žmonių. VšĮ „Namai visiems“ direktorė Giedrė Šedbarienė teigė, kad nors į valgyklą žmonės neina, pagalbą jiems vis vien bandoma suteikti.

„Kaip surinkome, taip ir surenkame produktus iš parduotuvių. Juos ir daliname. Vienus pristatome patys, kitiems paskambiname ir pasakome, kad ateitų pasiimti. Tą pačią dieną sprendžiame, kaip elgtis, tenka priimti spontaniškus sprendimus“, – sako G. Šedbarienė.

Be to, valgykloje dirbančios savanorės yra vyresnio amžiaus moterys, tad saugant jas apie sriubos virimą negali būti kalbos.

„Liepėme joms likti namuose ir saugoti sveikatą“, – tikina pašnekovė.

Anot jos, šiandien situacija tokia, o kaip bus ateityje, parodys laikas, galbūt gyvenimas padiktuos ir kitokius sprendimus.

Žada pagalbą

Savivaldybė ypatingą dėmesį bei visas reikalingas paslaugas žada tiems žmonėms, kurie teikia nenutrūkstamas paslaugas gyventojams, tai yra medikams, policijos darbuotojams, priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos bei pasienio darbuotojams.

„Jei šių specialybių tėvams kiltų reikalas palikti savo mažamečius vaikus ir jie neturėtų, kaip to padaryti, mes esame numatę ir darželyje šių specialybių tėvams vaikų priežiūra bus užtikrinta. Tai nebus tokios masės grupės, kaip įprastai, identifikuojam poreikį, matom, kad poreikis yra, jis nedidelis, bet ir negalutinis“, – sakė E. Pilypaitis.

Vyriausybė patvirtino paramos verslui planą, savivaldybės administracija taip pat tvirtina, jog jeigu būtų kreipiamasi, neabejojama, kad tokie prašymai būtų svarstomi ir vienokios ar kitokios lengvatos verslo subjektams, įrodžiusiems, kad tikrai buvo patirta akivaizdžių nuostolių, galimai suteiktos.

„Į finansinius metus įėjome gana storais lašiniais“, – optimistiškai nuteikė rajono vadovas.

Stebisi atsakomybės stoka

Tiesa, nors šiuo ypatingu laikotarpiu iš užsienio šalių grįžusiems rekomenduojama saviizoliacija, tačiau, akivaizdu, ne visi rajono gyventojai į tai žiūri rimtai. Pranešimų sulaukia ir administracija, žmonės rašo ir socialiniuose tinkluose.

„Po Kudirkos Naumiestį vaikšto, eina į viešas vietas, parduotuves ir pan. Vyrai ką tik grįžę iš Norvegijos. Kas turi juos sutramdyti?“; „Kudirkos Naumiestyje yra grįžusių iš užsienio. Nesikarantinuoja, vaikšto po miestelį, po parduotuves. Kas juos sustabdys ar yra atsakomybė ir kas to turėtų imtis?“; „Praeitos savaitės gale savo akimis mačiau iš Vokietijos ką tik grįžusį žmogų, šmirinėjantį po Jurbarką. Liūdina ne kiek virusas, kiek žmonių atsakomybės stoka... Kaip sakoma, nereikia panikos, bet atsakomybė būtina...“ Tokio ir panašaus pobūdžio žinučių mirga viešoji socialinė erdvė. Per pirmąją karantino dieną policija šalyje gavo kone 100 pranešimų apie saviizoliacijos nesilaikančius piliečius. Galima tik priminti, kad grįžusiųjų kontrolę turėtų prižiūrėti Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC), apie tokių žmonių buvimą galima informuoti ir karštąja koronos linija (1808). Būtent NVSC ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento įgalioti pareigūnai gali surašyti administracinių teisių nusižengimų protokolus, o policija, gavusi informaciją, esą gali tik perduoti minėtiems atstovams. Tai, cituojant įstatymų nuostatas, buvo paviešinta spaudos konferencijos metu.

Vietos saviizoliacijai

Jei žmogus nori saviizoliuotis, tačiau pats neturi sąlygų tai padaryti, tuo turėtų pasirūpinti savivaldybė. Anot R. Juškaičio, rajone numatyta kone dešimt skirtingų patalpų (konkrečios vietos su adresais – 10 laikraščio psl. administracijos direktoriaus įsakyme „Dėl koronaviruso infekcijos valdymo priemonių“).

„Tai yra bendruomenės centrai, nenorėtume sutelkti į rajono centrą, todėl tai būtų rajono pakraščiuose. Yra duoti numeriai, bet kuriuo paros metu galėtume įleisti ir kad būtų elementarios sąlygos“, – informavo administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Be to, administracijos direktoriaus pasirašytame koronaviruso valdymo priemonių įsakyme minimi ir „Jundulos“ bei „Centro“ viešbučiai.

Meras ramino, kad rezervų tam tikrai yra – administracijos direktoriaus rezerve – 204 tūkst. eurų. Kadangi šalyje ekstremali padėtis, sprendžiant būtinus klausimus būtų vykdomos supaprastintos Viešųjų pirkimų procedūros.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.