Sugebantis suderinti technologijas ir meną

venskunas lukas
Laisvai samdomo operatoriaus bei montažo specialisto Luko Venckūno neriboja darbas biure, tad jis turėjo galybę dirbti ir keliauti. Tiesa, tai tik vienas iš daugelio Luko užsiėmimų. Asmeninio archyvo nuotr.


„Freelancer‘is“ – vis dažniau girdima sąvoka. Išvertus šis anglų kalbos žodis reiškia laisvai įdarbinamą specialistą, kuris samdomas konkrečiai užduočiai ar darbui atlikti. Galbūt atrodo, kad tokių specialistų yra nedidelė saujelė, tačiau ir mūsų rajone yra gyventojų, kuriems toks darbo stilius neatsiejama gyvenimo dalis. Lukšiuose gyvenantis 25-erių metų Lukas Venckūnas save apibūdina kaip laisvai samdomą operatorių bei montažo specialistą. Vaikinas tik pradėjęs dirbti suprato, kad darbas biure skirtas ne jam, tad dabar pats planuojasi savo užsakymus bei darbo valandas.

Kaip prasidėjo Luko profesinė kelionė?

„Atsimenu pirmą kartą paėmiau kamerą į rankas gal dešimtoje klasėje filmuoti šimtadienio klipus“, – prisimena vaikinas, kai dar besimokydamas Lukšių Vinco Grybo gimnazijoje suprato, jog dirbti su kamera jam labai patinka.

venskunas lukas2
Lukas svarstė – gal studijuoti populiariąją informacinių technologijų sritį, bet nebuvo užtikrintas. Mąstydamas apie darbą ateityje jis kartu norėjo panaudoti ir savo meninius gabumus, nes buvo baigęs Šakių rajono meno mokyklą. Galiausiai nusprendė studijuoti multimedijų technologijas Kauno technologijos universitete, nes čia galėjo suderinti tiek darbo su kompiuteriu žinias, tiek savo kūrybinius sugebėjimus. Jau antrame kurse vaikinas pradėjo savo kaip operatoriaus bei montažo specialisto karjerą. Pradžioje savanoriškai filmuodavo sporto varžybas, tada pradėjo dirbti – filmuoti vestuves, muzikos bei sporto klipus. Dirbdamas įvairiuose renginiuose buvo pastebėtas ir užsakymų bei partnerių ratas plėtėsi.

Vėliau Lukas kartu su bendrakursiais nusprendė susiburti į komandą, kurią pavadino „We capture media“. Dar nuo studijų pradėję dirbti kartu, jie ėmė siūlyti savo filmavimo bei montavimo paslaugas ir kartu dirba jau trejus metus. Lukas pripažįsta, kad komandoje nėra vieno direktoriaus  – „visus sprendimus priimame demokratiniu būdu, draugiškai dalinamės ir darbus“. Vaikinai visada stengiasi susirasti partnerius, su kuriais užmegztų ilgalaikę partnerystę. „We capture media“ komanda jau dirbo kaip rėmėjai „Ted talks“ Kauno renginiuose. Ten jie prisidėjo prie transliacijų filmavimo bei jų organizavimo. Taip pat vienas iš ilgalaikių komandos partnerių – „Zoomtv“, jie dirba su tiesioginėmis transliacijomis, sporto renginių, kulinarijos laidų filmavimais. Darbas vyksta bendradarbiaujant kartu su režisieriumi ir montuojant reklaminius reportažus. Dar viena kompanija, su kuria bendradarbiauja, yra „CFMOTO“ – tai naujas kiniečių keturračių, motociklų bei motovisureigių prekės ženklas.

„Gamyklinė lenktynių komanda gauna dar į rinką neišleistus modelius. Ši komanda lenktyniauja tarptautinėse varžybose. Dalyvaudami išbando transporto priemones ir siunčia informaciją, kas gerai, o ką reiktų patobulinti“, – pasakoja Lukas. Tuomet informaciją apie galimus tobulinimus komanda siunčia į Kiniją kartu su „We capture media“ užfiksuotais vaizdais. Ateities planuose vaikinai žada kartu keliauti ir filmuoti keturračius vienose iš žymiausių pasaulio varžybų –  Dakaro ralyje. Nors dėl COVID-19 lenktynės gali būti nukeltos, tačiau tikisi, kad, jei ne 2021 m., tai 2022 m. tikrai pavyks dalyvauti.

venskunas lukas3
Ne mažiau įdomi ir kita Luko veikla – darbas „Praeities žvalge“, kur vaikinas dirba jau antrą sezoną. Jo darbas – kurti laidų montažus, kartu prodiusuoti laidas. Pašnekovas džiaugiasi, kad šiame darbe jaučia laisvę montuodamas, nes su laidų prodiuseriu yra gerai įsidirbęs, todėl dažniausiai, kai gauna filmuotus vaizdus, gali pats spręsti, kaip dėliotis laidas ir kuriuos geriausius kadrus atrinkti. Pats darbas vyksta taip – „Praeities žvalgo“ vedėjas Šarūnas Jasiukevičius filmuojasi, o Lukas jam pataria, kaip reiktų geriau nufilmuoti, kaip patobulinti garso kokybę, kokių kadrų trūksta. Vėliau gautą medžiagą vaikinas apdoroja ir sumontuoja į laidos siužetą. Tiems, kurie mėgsta keliones, nuotykius bei ne turistinį požiūrį į lankytinus objektus, Lukas rekomenduoja top tris „Praeities žvalgo“ laidų ciklus: apie erdvėlaivį „Buran“, keliones po Japoniją bei visai neseniai atidarytą turistams Černobylio zoną Baltarusijos pusėje.

Pašnekovas atskleidžia, kad, laidos vedėjui dirbant ekstremaliomis sąlygomis, nutinka įvairiausių nuotykių. Šarūnui grįžus iš Japonijos, apsilankymo Fukušimoje komanda suprato, kad jam keliaujant dingo viena filmavimo kortelė. Paaiškėjo, kad kortelė dingo suėmimo metu, nes filmuoti Fukušimoje buvo draudžiama. Kadangi daugelyje vietų oficialiai nėra leidžiama filmuoti, kartais tenka imtis įvairių gudrybių. Pavyzdžiui, norėdamas gauti įdomių kadrų laidos kūrėjas slepia kameras įvairiausiose vietose – netgi striukės antpečiuose. Lukas užsimena, kad kitą sezoną bus laidos apie Kiniją bei Šiaurės Korėją, ir sako, kad jos bus neįprastos bei įdomios, nes „Praeities žvalge“ bus parodoma gyvenimo Šiaurės Korėjoje realybė, o ne turistams vaizduojama gyvenimo šalyje iliuzija. Laidose bus galima pamatyti išskirtinių vaizdų, kaip daugiabučiuose kyšo kaminėliai, kuriais kūrenasi buto gyventojai, bei dūminantys senoviški kariniai sunkvežimiai, kurie, kaip paaiškėjo, važiuoja naudodami malkų energiją.

Ne mažiau svarbu paminėti ir dar vieną vaikino pasiekimą ir pripažinimą net tarptautiniame renginyje. Jis, kaip spaudos atstovas, 2019 m. dalyvavo penkių dienų ralyje „Red Bull Romaniacs“. Šis ralis vyksta kiekvienais metais nuo 2004-ųjų. Jame lenktyniaujama specialiais motociklais, kurie turi atlaikyti ne vien klampias smėlio įkalnes, bet ir stačius akmenų šlaitus, nes lenktynės vyksta aplink Rumunijos miestą Sibiu bei pietinius Karpatų kalnus. Varžybose Lukas kartu su komanda vyko filmuoti lenktyniaujančius lietuvius. Nors darbas buvo labai įdomus, bet Lukas pripažįsta: „Keldavomės penktą ryto, nuvažiuodavom valandą, tada dvi iki pradžios taško, kad pasidarytume pirmus lenktynių pradžios vaizdus.“ Filmavimas baigdavosi pirmą–antrą valandą dienos, bet tada vaikinas jau važiuodamas atgal pradėdavo greitai montuoti video, nes iki penktos valandos tekdavo filmuotą medžiagą perduoti žiniasklaidai. Dirbdamas Rumunijoje jis sako įgavęs greito mąstymo bei darbo patirties, nes išmoko filmuoti tik tiek, kiek reikia, kad galėtų dar greičiau sumontuoti įdomų montažą su informatyviu turiniu. Filmuotą Luko medžiagą ir lenktynininkų interviu iš 2019 m. „Red Bull Romaniacs“ buvo galima pamatyti ir TV3 žiniose.

Nors Lukas pripažįsta, kad šiuo karantino metu filmavimo darbų tikrai sumažėję, bet džiaugiasi, kad po kelerių metų bėgimo pagaliau gali sustoti ir skirti daugiau laiko savo šeimai, draugams bei kitam hobiui – automobiliams. Dabar jis darbuojasi prie „BMW E36“, lietuvių praminto „Kregžde“, kurią pats visą perrenka. Anot pašnekovo, jis tokiu hobiu užsikrėtė iš senelio, tačiau sutinka, kad, kai turi daug laisvalaikio veiklų, nebūna, kad pasakytų – „nėra, ką veikti“. O tiems, kurie turi, ką veikti karantino laikotarpiu, bet sunkiai tam randa motyvacijos, Lukas pataria nemaišyti savo darbo erdvės su poilsio erdve.

„Jei vienam kambaryje yra darbo kompiuteris ir lova, kurioje miegi, produktyvumas gali kristi bene dvigubai“, – teigia vaikinas.

Taip pat nepataria dirbti ir valgyti virtuvėje tuo pačiu metu. Priduria, kad neįsivaizduoja savo gyvenimo be darbo kalendoriaus. Atsikėlus ryte pirmas darbas pažiūrėti į kalendorių ir susidaryti grafiką, kiek šiandien ar šią savaitę dirbs.

Vaikino neapriboja jokie biurai, todėl jis jau turėjo galimybę dirbti ir keliauti – dirbdamas aplankė Rumuniją, Graikiją, Belgiją, Italiją, Austriją. Tiesa, jis užsimena, kad yra ir tamsioji laisvai samdomo specialisto darbo pusė. Kartu su laisve „ateina ir labai didelė atsakomybė, mano atveju, jei „Praeities žvalgo“  laida sekmadienį neišeina į eterį, už tai atsakingas esu tik aš“, – neslepia Lukas.

Be to, kai esi freelanceris, kartu tampi ir komunikacijos ekspertu, nes darbo dalimi tampa savęs išreklamavimas bei savo paslaugų pardavimas. Kita vertus, Lukas teigia, kad jei žmogus sugeba būti atsakingas ir pats susidaryti darbo grafiką, tada šis darbas labai įdomus bei įkvepiantis.

Deimantė Bakaitytė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.