Bendruomenės vis dar turi kuo nustebinti

bendruomeniu diena
Jau penktą kartą rengiama bendruomenių diena, tradiciškai pradedama Šakių bendruomenių centrų asociacijos himnu, sutelkė žmones prasmingam pasibuvimui, veiklų aptarimui. L. Poškevičiūtės nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Šiek tiek permaininga pirmoji rugpjūčio diena Zyplių dvare sutelkė rajono bendruomenes. Šiemet bendruomenių diena švenčiama jau penktą kartą. Dvaro prieigose sumirgėjo išradingai įrengti kiemeliai, o vaišingi ir kūrybingi bendruomenių žmonės kvietė po juos pasižvalgyti, pamatyti ir išgirsti, kuo gyvena kiekviena bendruomenė. Visą dieną netrūko įvairiausių veiklų, šventės dalyviai ne tik vaišinosi, sportavo, bet ir diskutavo bendruomenėms rūpimais klausimais.

Nuo pat ankstyvo ryto kone visų rajono seniūnijose įsikūrusių bendruomenių aktyviausi nariai Zyplių dvaro kieme statėsi palapines pasilėpti nuo lietaus ar saulės, dėliojo ant stalų gėrybes, kurių kiekviena bendruomenė yra turtinga, pristatė talentingus savo bendruomenės narius. Štai lekėtiškiai  gyrėsi savo krašto auksarankiu skiedrų amatininku – Gintu Čekausku, kuris demonstravo, kaip Lietuvoje nuo XIX a. pradžios buvo gaminamos skiedros. Lekėčių seniūnijoje įsikūrusio Mikytų bendruomenės centro, vadovaujamo Saulenos Kučiauskienės, kiemelis iš tolo švytėjo išdėliotomis margaspalvėmis kretkampiškės Vidos Strazdienės siūtomis lėlėmis. Iš viso senjorės kolekcijoje naujam gyvenimui prikeltų lėlių apie 700. V. Strazdienė sako, kad šventėje susidomėjimas jos siūtomis lėlėmis buvo išties didžiulis, atsirado norinčių ir įsigyti, tačiau moteris jų neparduoda.

Po Griškabūdžio seniūnijos sparnu įsikūrė ne tik Griškabūdžio, Bliuviškių, bet ir Paluobių bendruomenės, pastarosios pirmininkas Andrius Zavistauskas kviečia ragauti čia pat išvirtų šutbulvių su rūgpieniu. Lukšių seniūnijoje taip pat trys bendruomenės – lukšiečiai, liepalotiškiai ir Lepšių kaimo kraštiečių bendruomenė. Šiame kiemelyje liepalotiškė Renata kepa vafliukus, moteris sakosi, kad namuose kepa ir šakočius. Sudargiečiai tradiciškai gali didžiuotis meduoliniais grybukais, kurie pažymėti Tautinio paveldo ženklu.

Margaspalviais rugpjūčio žolynais pasipuošęs Kudirkos Naumiesčio bendruomenės centro „Santaka“ kiemelis viliojo paragauti čirvinių blynų, meduolinių eglučių. Tarpučių bendruomenės moterys kvietė paskanauti žolių arbatos. Neseniai pirmininke išrinktai Loretai Adomaitienei tai pirmas toks bendruomenės subūrimas ir dalyvavimas bendruomenių dienoje. Bendruomeniečius atlydėjo ir naujai išrinktas Kudirkos Naumiesčio seniūnas Edvardas Belevičius, kuris ilgus metus vadovavo šiai bendruomenei.

„Mes be seniūno – kaip be rankų“, – tvirtino L. Adomaitienė.

Akys raibo ir nuo kitų bendruomenių išradingumo, savitumo. Negalėjai praeiti ir neparagauti Keturnaujienoje užaugintų obuoliukų, rūpėjo sužinoti ir apie slavikiečių, plokštiečių, gerdžiūniškių, gotlybiškiečių ir kitų Šakių krašto žmonių veiklas.

Pasak vienos iš šventės organizatorių Šakių bendruomenės centrų asociacijos pirmininkės Grinos Šnirpūnienės, rajone įsikūrusi 41 bendruomenė, burianti apie du tūkstančius narių. Kaip pasakojo šventės vedėjas, Panovių bendruomenės centro pirmininkas Bernardinas Petras Vainius, Šakių bendruomenių veikla išties plati, jos dirba gyventojų labui, puoselėja miestelių, kaimų aplinką, ugdo žmonių sąmoningumą.

Šventė prasidėjo visiems darniai sugiedojus asociacijos himną, kuriam žodžius parašė Girėnų bendruomenės centro narė, poetė Birutė Danielienė. Savo veiklas rajono bendruomenių aktyvas demonstravo ne tik kiemeliuose, bet dainomis, posmais bei šokiu prisistatė ir scenoje.

Bendruomeniečių pasveikinti atvykęs rajono savivaldybės mero pavaduotojas Darius Jakavičius pasidžiaugė, kad tai, ką daro bendruomenės, yra matoma.

„Tikiu, kad dar daug darbų yra priekyje. Reikia džiaugtis, kad yra iniciatyvių žmonių bendruomenėse. Mūsų visuomenė po truputėlį sensta, mokinių mokyklose mažėja, tačiau tikiu, kad bendruomenių patirtį perduosite jaunesnei kartai. Mes turime pasakyti, kad mums čia gera gyventi. Noriu, kad ir toliau bendradarbiautumėt, savo idėjomis skatintumėt tuose pačiuose mažuose miesteliuose verslumą, kurtumėt kuo daugiau iniciatyvų. Mes turime šitiek lankomų rajone vietų, tai yra gera niša bendruomenių verslui“, – kalbėjo vicemeras.

Išlikti ir toliau tokiems bendruomeniškiems linkėjo ir Šakių krašto vietos veiklos grupės pirmininkas Juozas Dainelis pabrėždamas, kad rajono bendruomenės puikiai įgyvendiną projektus per vietos veiklos grupę.

„Dažnai pravažiuoju pro Briedžius ir visuomet matau prie bendruomenės namų stovinčias mašinas, džiugu, kad ten vyksta įvairios veiklos, koncertai. O tai parodo, kad žmonės nori bendrauti ir to bendravimo reikia. Norime šiandien pasakyti, kad projektų finansavimo galimybės tikrai yra didelės, aišku, jiems pateikti ir įgyvendinti reikalavimų yra daug, tačiau viskas įmanoma mums visiems bendradarbiaujant. Norisi supratimo, ir kad jūsų lūkesčiai išsipildytų“, – kalbėjo J. Dainelis ir pristatė projektų administratorės pareigas neseniai pradėjusią eiti Veršių bendruomenės centro vadovę Laiminą Auštrienę.

Bendruomenių lyderiai diskutavo apie galimybes bendruomenių pirmininkams dirbti ne tik iš idėjos, bet kad nors būtų kompensuojamos kuro, ryšio išlaidos. Aptarė verslumo galimybes bendruomenėse, pabrėžė būtinybę kalbėtis, kad tos verslo idėjos nesidubliuotų. Kalbėjusieji visgi pasigedo atidesnio valdžios žvilgsnio į bendruomenes ir bendradarbiavimo apskritai.

Nors iš ryto šventės dalyvius šiek tiek gąsdino besikaupiantys debesys, tačiau per pietus dangus nušvito. O kol puode garavo naumiestiečio Vito Jakaičio verdama žirnienė, renginio dalyviai galėjo dalyvauti karpymo, molio, vilnos vėlimo, kalvystės, akmens kalimo edukacijose.

Žmonės ne tik kaimyniškai pasikalbėjo, pasidžiaugė vieni kitų veiklomis, bet visą popietę šauniai sportavo, o sportiškiausios komandos buvo nominuotos. Geriausiais tapo gotlybiškiečiai, antri – gerdžiūniškiai, puikiai pasirodė ir Plokščių, Briedžių bei Lukšių bendruomenių atstovai.

Diena jau persirito į antrą pusę, bet žmonės neskubėjo skirstytis į namus – lankė Zyplių dvarą, klausėsi muzikantų iš Liepalotų, Gerdžiūnų koncerto.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.