Pramogos ant plono ledo gali baigtis pražūtimi

ledas plonas
Paspaudus pirmajam šaltukui kai kurie entuziastai suskubo išbandyti žiemos pramogas, tačiau gelbėtojai įspėja, kad  ledas dar plonas ir lipti ant jo pavojinga. D. Pavalkio nuotr.


Vos vandens telkiniai spėjo pasidengti pirmuoju plonu ledu, ant jo jau buvo pastebėta besisukinėjančių žvejų. Praėjusį savaitgalį Telšių rajone ant ledo su keturračiu sugalvojusiems pasivažinėti dviem vyrams pramoga baigėsi tragiškai – įlūžus ledui vienas iš jų nuskendo, o kitas per plauką buvo išgelbėtas. Gelbėtojai ne be reikalo kas metai prašo, jog žmonės neliptų ant plono ledo.
 
Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyriausiasis specialistas Gintaras Ščajevas sako, kad kol kas rajono ugniagesiai nėra gavę pranešimų apie neatsakingą elgesį ant pirmojo ledo, tačiau ištroškusių poledinės žvejybos mėgėjų kas metai netrūksta, o jų šįmet gali būti daug, nes pernai galimybės pažvejoti ant ledo nepadovanojo pati gamta. Tačiau specialistai įspėja, kad taip elgdamiesi žvejai rizikuoja savo gyvybėmis. Šiuo metu ledas dar netvirtas ir ant jo vaikščioti ir žvejoti draudžiama. Šįmet visoje šalyje ugniagesiams gelbėtojams 358 kartus teko atlikti gelbėjimo darbus vandenyje, ištraukti 118 skenduolių, buvo išgelbėta 18 žmonių. Į šią statistiką dar neįtrauktas Telšių atvejis, kur ant plono ledo vyrai sugalvojo pasivažinėti su keturračiu, o tai, anot G. Ščajevo, apskritai yra draudžiama, nes įlūžus užteršiamas ir vanduo.

Ugniagesiai primena, jog ledas laikomas tvirtu, jeigu jo storis yra daugiau kaip 7 cm – toks ledas jau išlaiko žmogų, tačiau kad jis išlaikytų grupę žmonių, jo storis turi būti ne mažesnis kaip 12 cm. Tvirtas ledas visada turi mėlyną arba žalią atspalvį, o matinės baltos spalvos arba geltono atspalvio ledas yra netvirtas. Trapus, plonas ledas būna tose vietose, kur jame įšąla medžių šakos, lentos ir kiti daiktai, taip pat arti krūmų, medžių, nendrių. Netvirtas ledas susidaro ir tose vietose, kur įteka upeliukai, vanduo iš gamyklų, yra šaltinių. Anot gelbėtojų, ypač atsargiems reikia būti ir prie kranto, nes čia ledas silpnesnis ir jame gali būti įtrūkimų. Ledas labai pavojingas ir atodrėkių metu.

„Jei vis tik įlūžote, nepasiduokite panikai – ropškitės ant ledo į tą pusę iš kur atėjote, neplaukite pirmyn. Nesikapanokite vandenyje ir visu kūno svoriu neužgulkite ledo krašto. Ant ledo užšliaužti reikia plačiai ištiesus rankas, kad padidėtų atramos plotas. Pasistenkite kaip galima daugiau krūtine užgulti ledą, paskui atsargiai ant jo iškelti vieną koją, po to kitą. Užšliaužus ant ledo, negalima tuojau pat stotis. Reikia nusiridenti nuo eketės kuo toliau į tą pusę iš kur atėjote, nes ten ledas tvirtesnis“, – aiškina vyriausiasis specialistas G. Ščajevas.

Anot specialistų, pamačius skęstantį žmogų, pirmiausia reikia kviesti gelbėtojus. Jeigu galima, įlūžusiam reikia padėti ir veikti greitai ir ryžtingai, nes žiemą vandenyje žmogus greitai sušąla, o permirkę rūbai neleidžia ilgai išsilaikyti vandens paviršiuje, bet artintis prie eketės reikia labai atsargiai, geriausia šliaužte, plačiai ištiesus rankas. Ledas išlaiko žmogų tik už 3–4 m nuo eketės krašto, todėl skęstančiajam geriau ištiesti lazdą, lentą ar numesti virvę. Gelbėjimui patariama panaudoti ir tvirtai surištus šalikus.

Gelbėtojai taip pat sako, kad, ištraukus žmogų ant ledo, reikia su juo kuo toliau šliaužti nuo pavojingos vietos ir kaip galima greičiau skendusįjį pristatyti į šiltą vietą.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px