Sutaupyti pinigai bus išleisti praktiškai ir naudingai

eurai ambrazo nuotr
Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ


Metų pabaigoje seniūnams buvo leista persikėlinėti neišnaudotas lėšas tarp įvairių programų ir, susiderinus su vadovybe, įsigyti naujų prekių. Pasižvalgius, ką seniūnai suskubo pirkti, paaiškėja, kad labiausiai trūksta ilgalaikio turto.
 
Perkama tai, ko labiausiai trūksta

Daugiausia pinigų seniūnams pavyko sutaupyti, kai nereikėjo mokėti atlyginimų, nes darbuotojai sirgo ar atostogavo. Gelgaudiškio seniūnijoje sutaupytos darbo užmokesčio lėšos buvo perkeltos į aplinkosaugos programą, o efektyvesniems ūkio darbams užtikrinti seniūnas Vincas Dabravolskis šįmet įsigijo ne vieną papildomą priemonę. Vienas tokių pirkinių – krūmapjovė už 600 eurų, kuri leis dar sparčiau atlikti žolės pjovimą vasarą (tokių prietaisų seniūnija dabar turės šešis vienetus). Seniūnas džiaugiasi, kad šįmet jiems pavyko įsigyti ir lapų šluotą prie vejos traktoriuko, tad šį rudenį pavyko greičiau sugrėbti lapus.

„Mes viską sugrėbėme be rankų, tik su ta šluota, o moterų tik penkias turėjome iš Užimtumo tarnybos tokiems darbams atlikti, tai būtume nepajėgę to padaryti. Rankomis tereikėjo tik iš griovių išgrėbti lapus, visa kita buvo padaryta su ta šluota“, – džiaugėsi nauju pirkiniu seniūnas.

Pernai Gelgaudiškio seniūnija įsigijo ir vadinamąjį lapų siurblį, kuris atstoja lapų krovimą rankomis į priekabą iš krūvų – jie tiesiog būna susiurbiami. Tokiomis darbo rankas atstojančiomis technikos naujovėmis seniūnas V. Dabravolskis labai džiaugiasi ypač šiuo metu, kadangi seniūnijoje ima itin trūkti darbo jėgos.

Griškabūdyje už 4 tūkst. eurų bus įsigyta dvi vaizdo stebėjimo kameros, gatvių šviestuvai ir apmokėta už jų pastatymą. Taip pat šioje seniūnijoje tiek atlikusios lėšos, tiek papildomos bus skiriamos gatvių kabelizavimui Degutinės kaime, o tam ketinama išleisti net 12 tūkst. eurų.

Kitais metais lapus su vakuuminiu lapų rinktuvu rinks net dvi seniūnijos – tiek Kidulių seniūnija, tiek Kudirkos Naumiestis, nes jos iš atlikusių pinigų žada įsigyti po tokį naują įrenginį. Lapų vakuuminis rinktuvas kainuoja apie 5 tūkst. eurų. Kudirkos Naumiesčio seniūnija dar žada traktoriaus remontui skirti 2 tūkst. eurų, o už 1 tūkst. 500 eurų ketinama čia pirkti naujų šviestuvų.

Lekėčiuose bus taip pat įsigyjama naujesnio ūkio inventoriaus – už beveik 7 tūkst. eurų perkama traktorinė priekaba ir vejos traktoriukas, o 8 tūkst. 700 eurų skiriama gatvių šviestuvų, vaizdo kamerų įsigijimui, taip pat technikos remontui ir kitiems dalykams.

Lukšių seniūnija 5 tūkst. eurų žada investuoti į Zyplių dvaro takus, kuriuos reikia verkiant žvyruoti.

Plokščių seniūnijoje 9 tūkst. eurų bus skiriami vandens telkinio prie kapinių išvalymui ir apšvietimo linijų įrengimui dalyje Bažnyčios gatvės iki Žiedo gatvės. Beje, apšvietimo linijoms čia skiriama dar 2 tūkst. 600 eurų papildomai, kad jos būtų įrengtos per visą gatvę.

Sintautų seniūnija už 3 tūkst. 200 eurų nori įsigyti prikabinamą greiderį, o už 2 tūkst. 800 eurų ketinama įsigyti vejos traktoriuką. 1 tūkst. 400 eurų Sintautams skiriama papildomai nuotekų išvalymui ir šulinio įrengimui prie socialinio būsto miestelyje.

Jau rašėme, kad Šakių seniūnija sutaupytas 10 tūkst. Ūkio plėtros programos lėšas skyrė kalėdinės eglutės ir miesto puošybai. Dar už sutaupytus 7 tūkst. 400 eurų Valdymo programoje šioje seniūnijoje bus įsigyjama traktorius žolei pjauti ir traktorinė priekaba.

Slavikuose investicijų reikėjo verkiant

Slavikų seniūnijoje už sutaupytus 5 tūkst. eurų darbo užmokesčio lėšų ketinama įsigyti vejos traktoriuką ir krūmapjovę už 3 tūkst. eurų. 1 tūkst. 100 eurų buvo numatyta skirti naujų šviestuvų įsigijimui, tačiau seniūnas Valdas Dumčius sako, kad iš šių lėšų bus sumokėta naujai įsigyto mikroautobusiuko registracija ir taršos mokestis (425 eurų) bei jo draudimas (268 eurai).

„Bet šviestuvus mes vis tiek turėsim pakeist Šilgaliuose, nes ten mačiau – tos lempos senos, kai kurios jau nedega. Teks ieškoti sprendimų“, – sako V. Dumčius.

Jau rašėme, kad už 7 tūkst. eurų, papildomai skirtų šiai seniūnijai, ji įsigijo naujesnį mikroautobusiuką ūkio reikalams vykdyti. Autobusiukas, anot seniūno, jiems buvo labai reikalingas, nes senasis dažnai gesdavo ir buvo išdaužytu langu, kurio neapsimokėjo keisti.

Pasak V. Dumčiaus, dabar didžiausias rūpestis seniūnijoje, kad būtų kuo greičiau pakeista santechnikos sistema ir seni radiatoriai administraciniame pastate, nes tam savivaldybė seniūnijai skyrė net 15 tūkst. eurų, o darbus reiktų atlikti iki šių metų pabaigos.

„Iš tų pinigų už 8 tūkst. 600 eurų jau mes supirkome reikalingas medžiagas, o šią savaitę turėjo atvažiuoti meistrai iš Kauno ir pradėt dirbt. Bus pakeista viskas, išskyrus katilą, kurį dabar užteks tik patobulinti, kad būtų efektyvesnis. Šiaip seniūnijoje buvo šalta dėl tų senų radiatorių, reikėdavo šildytis elektriniu šildytuvu kabinete, neturėjome šilto vandens, o dabar jau nupirktas vandens šildytuvas, kurį jie pajungs. Taip pat reikia tvarkyti sanitarinio mazgo vamzdžius, nes juos anksčiau darbininkai tiesiog lopydavo, buvo kiauri“, – aiškina situaciją seniūnas.

Anot V. Dumčiaus, buvo sutarta su darbininkais iš Kauno, kad šie santechnikos remonto darbus pradės dar šią savaitę ir iki kitų metų pradžios spės bent jau didesnę jų dalį užbaigti. Tačiau dabar, kai pradėjo riboti važinėjimą tarp savivaldybių, darbuotojai informavo, kad nežino, kaip organizuosis darbą – gal atvyks dirbti ir dirbs ilgesnes valandas, kad greičiau padarytų darbus ir nereikėtų daug važinėti.

Administracijos direktorius Dainius Grincevičius pagyrė seniūnus, kad šie sutaupytas ar papildomai skiriamas lėšas išnaudojo ūkio bazei pagerinti, nes nuo to priklauso darbų efektyvumas ir organizavimas. Be to, naujesnė papildoma technika, automatizavimas, anot direktoriaus, dabar seniūnams itin aktualu, nes keleri metai iš eilės jie skundžiasi, kad trūksta darbo jėgos, reikalingos pagrindinių ūkio darbų atlikimui.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px