Apie turtą, centralizavimus bei optimizavimus ir ne tik

Gintarė MARTINAITIENĖ

Antradienį vykusio savivaldybės tarybos Kontrolės komiteto posėdžio metu pritarta kontrolės ir audito tarnybos ataskaitai bei išvadoms, pristatytas ir ateinančių metų planas. Savivaldybės kontrolierė Asta Domeikienė pasidžiaugė, kad savivaldybės administracija jau eina rekomendacijų įgyvendinimo keliu.

2020 m. pagrindinės audito procedūros buvo atliktos savivaldybės administracijoje, „Žiburio“ gimnazijoje, Plokščių mokykloje-daugiafunkciame centre, Kidulių mokykloje, Sintautų ir Gelgaudiškio kultūros centruose, darželyje „Berželis“.
 
Kontrolierė audito ataskaitoje pažymėjo, kad, taupant ir racionaliai naudojant savivaldybės biudžeto lėšas, darbo laiką bei darbuotojų išteklius, siūloma savivaldybės administracijai organizuoti savivaldybės įstaigų funkcijų centralizavimą. Pirmiausiai turėtų būti apjungtos tų įstaigų bendrosios funkcijos, kurios nesinaudoja apskaitos programomis, daro daugiausiai klaidų ar pažeidimų. Kokios konkrečiai tai įstaigos, nedetalizuota, tačiau A. Domeikienė pasidžiaugė, kad administracija jau juda rekomendacijų įgyvendinimo linkme. Jau vyksta kultūros įstaigų optimalaus skaičiaus nustatymo procesas, švietimo įstaigų maitinimo vietų skaičiaus optimizavimas, švietimo įstaigų tinklo peržiūra siekiant apjungti valdymo, apskaitos, viešųjų pirkimų, personalo ir kitas bendrąsias funkcijas, viešųjų sveikatos priežiūros įstaigų optimalaus skaičiaus nustatymo procesas ir kt.

Tarybos narys Bernardinas Petras Vainius sutiko, kad viešieji pirkimai atima išties daug laiko, tad, jo nuomone, jeigu ne visiško, tai bent dalinio centralizavimo reikia. Tik jam rūpėjo, ar viešuosius pirkimus darant centralizuotai nekils tam tikrų problemų.

„Jeigu prireikia čia ir dabar, kažkoks įrankis ar instrumentas išėjo iš rikiuotės, ar neturėsime problemų laike?“ – kontrolierės nuomonės klausė tarybos narys.

Pasak A. Domeikienės, nesvarbu, ar viešieji pirkimai vykdomi centralizuotai, ar ne, procedūros turi būti išlaikytos. Be to, ji siūlo, kad įstaigos savo tvarkose ar taisyklėse gali apsirašyti ekstra atvejus. Sprendimus, išlygas, padedančias spręsti tokias situacijas, kontrolierės nuomone, galėtų priimti ir savivaldybės taryba.

Meras Edgaras Pilypaitis, pasisakydamas apie centralizaciją buvo atviras: nėra nei entuziazmo, nei smagumo, mat įstaigos, jose dirbantys darbuotojai bet kokius pokyčius priima ypač jautriai, kaip savo pačio asmens praradimą.

Iki sausio 1 d. centralizuoti buhalteriją bei parinkti vieningą sistemą įpareigoja ir įstatymas.

Kalbėdama apie ateities planus A. Domeikienė vylėsi, kad paskelbus konkursą galbūt atsirastų naujas žmogus, esant didesnėms pajėgoms numatomą Kontrolės ir audito tarnybos planą būtų galima pasipildyti, pasižiūrėti galbūt ne dvi–tris, o daugiau įstaigų. Beje, komiteto posėdžio metu B. P. Vainius pasiūlė patikrinti Gelgaudiškio dvaro koncesininko sutarties vykdymą.

Nemažai susitikimo metu kalbėta apie įstaigose esantį, bet netinkamai apskaitomą turtą. A. Domeikienė svarstė, kad įstaigos Biudžeto, turto ir strateginio planavimo skyriui teikia turto sąrašą, yra patvirtinta, kokios ataskaitos turėtų būti pateiktos, tad gal tik reikėtų įstaigų užklausti, kiek turi nereikalingo ar nenaudojamo turto. Anot mero, kartais tenka susidurti su atvejais, kai balanse nurodomas arklys, kuris realiai net nesikelia. Kaip pavyzdžiai, tiesa, ne gerieji, įvardintos Lukšių ir Gelgaudiškio seniūnijos. Esą Gelgaudiškio seniūnija ypač turtinga įvairaus turto, bet kai reikia kažką daryti, dažniausiai nėra su kuo, įranga neveikia. Lukšiuose, anot rajono vadovo, apskritai prikaupta begalė turto, kuris nei reikalingas, nei naudojamas, tad nesuprantama, kam tą laužą apskritai reikia laikyti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.