Prieš savivaldybės langus – mitingas Šakių ligoninei palaikyti

mitingas ligonines
Leidimas mitingui nebuvo išduotas, tad organizatoriai susirinkusiuosius ragino nesibūriuoti daugiau nei 15-os žmonių grupėmis. Tarp dalyvių – nemažai nevietinių, Šeimų sąjūdžio veikėjų. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį ketvirtadienį aikštelėje prieš savivaldybės administracijos pastatą surengtas mitingas, kaip sakė organizatoriai, prieš Šakių ligoninės, tiksliau, dviejų skyrių galimą uždarymą. Tiesa, leidimas rengti mitingą nebuvo išduotas, tad renginio metu dirbo sustiprintos policijos pajėgos, o gausiai susirinkę vietiniai ir miestelio svečiai buvo raginami nesibūriuoti daugiau nei 15-os žmonių grupėmis. Tarp dalyvių – daug Šeimų sąjūdžio veikėjų.

Anot vienos iš organizatore prisistačiusių moterų, gelgaudiškietės Aušrinės Jablonskienės, ją apėmė nerimas sužinojus, kad įgyvendinant sveikatos reformą gali būti uždaryti ligoninės Vaikų ligų bei Chirurgijos skyriai. Todėl, paraginus dar dvi mamas Aidą ir Neringą, taip pat pasikalbėjusi su Darbo partijos Šakių skyriaus pirmininku Ričardu Lekavičiumi bei Šakių „valstiečių“ pirmininku Raimondu Januševičiumi, jai kilo mintis surengti mitingą ir išreikšti palaikymą Šakių ligoninei. Ji įsitikinusi, kad paslaugos Šakiuose niekuo ne prastesnės nei didmiesčiuose, tad nori, jog ligoninė Šakiuose liktų tokia, kokia yra dabar.

„Man rūpi mūsų ligoninė“, – buvo rašoma ant automobilio priekabos pritvirtintame plakate.

Kita gelgaudiškietė mama Neringa dalijosi nesena patirtimi, kaip jai dukrą teko vežti iki Šakių ligoninės ir tos keliolika minučių, kol atvyko iki gydymo įstaigos, prilygo amžinybei, tad sakė nenorinti nė galvoti, kas būtų, jeigu tektų vykti iki Kauno.
Tiesa, reiktų patikslinti, kad jeigu jau keletą metų nuostolingai dirbantis Vaikų ligų skyrius ir būtų uždarytas, dienos stacionaras liktų, čia veikia ir Priėmimo skubios pagalbos skyrius, tad be paslaugų šakiečiai neliktų, tačiau renginio metu apie tai nekalbėta.

„Man reikalinga ligoninė ir noriu, kad ji būtų išsaugota“, – sakė mama Neringa.

„Noriu, kad Šakių meras ir taryba žinotų, kad mums reikia ligoninės“, – teigė A. Jablonskienė.

Į gausiai susirinkusius, kurių skaičius renginio metu galėjo viršyti ir 100, kreipęsis R. Lekavičius teigė nesuprantantis pozicijos, „kodėl viską reikia sukelti į stambias ligonines“. Jeigu jau yra pinigų, tiksliau, 800 mln. eurų reformai įgyvendinti, tai jis mano, kad kaimiškose vietovėse paslaugas reikia plėsti, o ne mažinti. Jis mano, kad dar dvi tokio pobūdžio reformos ir iš ligoninės liks tik pastatas.

„Ar taip kuriam laisvą Lietuvą?“ – retorinį klausimą kėlė R. Lekavičius.

R. Januševičius tikino, kad vykstantis renginys yra taiki akcija ir kada, jeigu ne dabar, sakė jis, „atstovėti poziciją“.

Jis renginyje pasigedo medikų, vyriausiojo gydytojo Algirdo Klimaičio, nekart linksniuota ir Seimo narės Irenos Haase, mero Edgaro Pilypaičio pavardė.

Tiesa, tuo metu, kai Šakiuose vyko piketas, meras E. Pilypaitis, administracijos direktorius Dainius Grincevičius ir ligoninės vyriausiasis gydytojas A.Klimaitis dalyvavo Kaune vykusiame susitikime su Sveikatos ministerijos vadovybe „Efektyvių ambulatorinės slaugos modelių plėtojimas“, bet apie tai vėliau.

„Norime padėti, nes čia kuriame, gyvename ir norime, kad čia mūsų anūkai gyventų. Kas, jeigu ne mes, ir kada, jei ne dabar, – kalbėjo R. Januševičius ir tęsė: – Mums ne tas pats, kokiu buldozeriu nacionalinė valdžia stums regionus.“

Iš vietinių prieš mitingo dalyvius stojo ir tarybos narys, „valstietis“ Tomas Skaizgirys. Jis pirmiausiai akcentavo ne tik bręstančią didžiulę problemą dėl ligoninės, bet teigė, jog pirmiausiai bent dviem trečdaliais reikia sumažinti savivaldybės tarybos narių. Šis jo siūlymas sulaukė plojimų.

„Realiai vieno žmogaus balsu sprendžiama, tai kam tie 24?“ – kėlė sarkastišką klausimą tarybos narys, vylęsis, kad sumanytoje sveikatos reformoje nugalės sveikas protas.

Toliau į minią kreipėsi Lietuvos šeimų sąjūdžio pirmininkas Raimondas Grinevičius, kaip ir kiti svečiai, negailėjęs kritikos merui, konservatoriams. Jis teigė prašęs mero susitikti, bet esą gavęs atsakymą, kad dėl didelio užimtumo tokios galimybės nebus, tad ironizavo, kad Šakių meras perėjo į premjero užimtumo lygį.

Apie tai, kaip žingsnis po žingsnio buvo tvarkomas Jurbarko ligoninės vaikų skyrius, kalbėjo pilietinio labdaros projekto „Mano svajonės“ įkūrėjas bei koordinatorius Džeraldas Kliukaitis, raginęs nepasiduoti ir iš valdžios per daug nieko nesitikėti.

Mintimis renginyje dalijosi gydytojas Gediminas Akelaitis iš Marijampolės, teigęs, kad yra pandemija, migrantų krizė, o „dabar dar vieną norima sukelti už 800 mln. ir atsikratyti ligoninių regionuose“. Jis teigė, jog reformos turi būti daromos dėl žmogaus, turi būti paaiškinta, tai kas gi bus geriau, nes didžiosiose ligoninėse, sakė svečias, tikrai niekas jūsų nelaukia, o kai ateis eilė, gal ir tos pagalbos nereikės.

„Turi būti daroma dėl žmogaus, o ne dėl milijonų“, – kalbėjo medikas.

Lietuvos šeimų sąjūdžio pirmininko pavaduotojas Viktoras Jašinskas pripažino, kad renginyje – iš įvairių Lietuvos kampelių susirinkę žmonės ir taip, sakė jis, bus daroma visada, kai bus matoma neteisybė, valdžios savivalė. Pikete dalyvavo ir į šuns dienas rajono vadovą bei Seimo narę dėjo Šeimų sąjūdžio atstovas Artūras Orlauskas.

Kaip minėta, piketas vyko negavus savivaldybės leidimo.

„Buvo nurodyta (po pirmo kreipimosi į savivaldybę – red. past.), ką jie turi padaryti, kad kreipimasis turi būti prieš penkias darbo dienas. Antrą kreipimąsi tos pačios moterys parašė lygiai taip pat, neatsižvelgdamos į nieką. Aš tai vertinčiau, kad tai buvo specialiai padaryta, kad to leidimo negautų, o paskui viešoj erdvėj sakoma, kad štai valdžia bijo, neleidžia susirinkti“, – komentavo meras.

Jis teigė, kad jo net pozicijos dėl ligoninės niekas neklausė, tačiau mitingas, mero nuomone, ne kas kita, kaip politikavimas.

„Mano aiškiai išreikšta, kad niekada nepasirašysiu sprendimo projektų, kad savo noru atsisakom chirurgijos. Ir jiems tai ne argumentas. Jonavoj irgi vyko mintingas, bet ten nė vieno Šeimų maršo atstovo nebuvo“, – penktadienį komentavo E. Pilypaitis, pabrėžęs, kad kol kas jokie sprendimai nepriimti, o dėstomos gairės tik ministerijos ir ligonių kasų matymas.

„Ne antivakserių rūpestis išsaugoti sveikatos paslaugas vienam ar kitam rajone. Tai grynai politinė priemonė virpinti emocinį foną ir galbūt taip telkti vis mažėjantį savo palaikytojų ratą“, – įsitikinęs E. Pilypaitis.

Paprašytas trumpai pakomentuoti susitikimą Kaune, vykusį tuo pat metu, kaip ir mitingas Šakiuose, meras informavo, kad buvo darkart pristatyta ligonių kasų ir ministerijos vizija bei siūlymas, koks turėtų būti optimalus sveikatos priežiūros tinklas. Antroji dalis buvo skirta aptarti privalomai, jau nuo sausio 1 d. įsigaliosiančiai tvarkai dėl ambulatorinių paslaugų namuose teikimo. Tad čia jau kalba eina ne apie antrinį, o pirminį sveikatos paslaugų priežiūros lygį. Nors numatoma politika buvo pradėta įgyventi dar ankstesnės Vyriausybės, bet akivaizdu, sako E. Pilypaitis, kad ministerija krypties neketina keisti. Šiuo metu paslaugas namuose rajone teikia Socialinių paslaugų centras bei Dalios Zaleskienės ambulatorija, tad reikia apgalvoti, kaip šios paslaugos bus teikiamos ateityje, nes nuo sausio 1 d. keisis finansavimo šaltiniai.

Kalbėdamas apie ambulatorijas, E. Pilypaitis priminė, kad kalba buvo užvesta jau pernai, tačiau, jo žodžiais, buvo sulaukta tik vyriausiųjų gydytojų vadovavimo etatų susimažinimo.

„Ir per septynias įstaigas dabar turime 1,25 vadovo etato“, – teigė meras, kėlęs mintį, tai gal ir galima visą valdymą organizuoti iš vienos įstaigos.

„Vienokio ar kitokio apjungimo neišvengsim, bet reikia identifikuoti, ko konkrečiai ir kiek reikia“, – kalbėjo meras, pasigendantis pačių ambulatorijų vizijos, skaičiavimų.

Anot jo, būta siūlymų galbūt panemunių krašto ambulatorijas palikti kaip atskirą vienetą, tačiau jokių konkrečių skaičiavimų, mero žodžiais, nebuvo sulaukta.

Jau artimiausiam savivaldybės tarybos posėdžiui parengtas sprendimo projektas dėl viešųjų įstaigų reorganizavimo su siūlymu Gelgaudiškio, Griškabūdžio, Panemunių, Kidulių, Lekėčių, Lukšių ambulatorijas, Kudirkos Naumiesčio pirminės sveikatos priežiūros centrą prijungti prie Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.