Dviračių trasoje – kapitalinis remontas

dviraciu takas remontas
Pavasarį dviratininkai jau galės naudotis dviračių trasa panemunėje – savivaldybė ir Panemunių regioninis parkas metė visas pajėgas ir tvarko ganėtinai neseniai įrengtą trasą kapitališkai, nes pastaraisiais mėnesiais ji buvo vietomis tiesiog neišvažiuojama. Panemunių regioninio parko nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Šiaurinėje Šakių rajono pusėje kraštovaizdis itin gražus ir apstus įvairių lankytinų objektų, tad nuolat vilioja turistus. Dėl to čia, panemunėje, prieš keliolika metų atsirado dviračių trasa. Deja, naujas objektas, atsiėjęs krūvą pinigų, netrukus tapo sunkiai pravažiuojamu. Šiuo metu savivaldybė ir Panemunių regioninis parkas deda visas pastangas, kad dviračių trasa būtų galima normaliai naudotis.

Gavus beveik milijono litų paramą iš Europos Sąjungos PHARE programos Šakių savivaldybė nutiesė 23 kilometrų ilgio dviračių taką vaizdinga Nemuno pakrante tarp Kidulių ir Ilguvos miestelių. Darbai buvo baigti 2004 m. Daugelis tikėjosi, kad dviračių trasa taps itin patraukliu turistų traukos objektu, nes mindami dviračius panemunės žemumomis vingiuojančiais keliais ir takeliais aktyvaus poilsio mėgėjai galės ne tik gėrėtis įstabia šių vietovių gamta, bet ir aplankyti virtinę istorinių bei kultūrinių objektų: Kidulių, Gelgaudiškio, Ilguvos dvarus, Plokščiuose pabūti prie legendomis apipintos Šventaduobės ar pabraidžioti Vaiguvos upe-gatve. Vietomis dviračių takas driekėsi smėlėtais ir traktorių išvažinėtais vieškeliais, o šia trasa keliaudavo ne tik Lietuvos dviratininkai, bet ir turistai iš Olandijos, Vokietijos, Lenkijos. Tačiau laikui bėgant šio tako būklė prastėjo ir prastėjo, kol jis pasidarė labiau panašus į neprižiūrimą lauko keliuką. Trijų seniūnijų – Plokščių, Kriūkų ir Gelgaudiškio – seniūnai nuolat per seniūnų pasitarimus kartodavo, kad sulaukia daug skundų, jog pavasarį ir rudenį takas yra nepravažiuojamas. Skundų iš keliautojų ir vietos gyventojų nuolat gaudavo ir Panemunių regioninio parko direkcija.

Savivaldybė kartu su Panemunių regioniniu parku užsimojo sutvarkyti šį turistinį objektą dar kartą, o tam ruoštis pradėjo dar 2017 m. Šiuo metu panemunėje ties Plokščiais vyksta intensyvūs darbai, manoma, kad jie bus gruodį baigti, o pavasarį dviračių taku vėl galės keliauti dviratininkai ir ne tik jie.

Objekte šiuo metu darbuojasi rangovų įmonė UAB „Hidrokesta“, kuri laimėjo savivaldybės skelbtą konkursą. Dviračių trasai jau nebepakanka mažo remonto – žvyras išvažinėtas, tenka iš naujo supilti dangą. Šiuo dviračių taku naudojosi ir ūkininkai, ir vietos gyventojai, kartais juo važiuojama automobiliais, o kartais ir traktoriais. Ypač sudėtinga situacija take buvo ties Gelgaudiškiu, Plokščiais, tačiau abi institucijos stengiasi dviračių taką atskiromis atkarpomis aptvarkyti, ieško lėšų ir darbų vykdytojų.

Šiuo metu dviračių trasoje atliekami darbai yra finansuojami iš Kelių priežiūros ir plėtros programos, skirtos Valstybės saugomose teritorijose esančių kelių tiesimui, remontui, taisymui ar jų priežiūrai. Šio etapo darbams teko 40 tūkst. eurų. Panemunių regioninio parko direktorius Mindaugas Janušonis mano, jog sutvarkyti taką neužtenka – reikia, kad jį kas metai tvarkingai prižiūrėtų seniūnijos, pažvyruotų, palygintų, kitaip visos remonto pastangos nueis perniek. Šakių savivaldybė tikisi, kad po šio etapo darbų vėl atsiras lėšų ir galimybių tako atkarpas tvarkyti ir toliau.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.