Tikimasi sulaukti daugiau lėšų rajoniniams keliams

Nuo ateinančių metų siūloma keisti vietinių rajono kelių finansavimą, taikyti naują, aiškesniais kriterijais ir ilgalaikiu planavimu pagrįstą finansavimo sistemą. Tokį projektą parengė Susisiekimo ministerija, o praėjusią savaitę jo subtilybės buvo aptartos su šalies savivaldybių merais.
 
Trečiadienį apie naują projektą nuotoliniu būdu diskutavo savivaldybių merai su Susisiekimo ministerija, toje diskusijoje dalyvavo ir rajono meras Edgaras Pilypaitis. Nors kelių asfaltavimas ir tvarkymas – vienas pagrindinių savivaldybės prioritetų, bet finansavimas labai ribotas, o užsibrėžtiems tikslams įgyvendinti lėšų nuolat trūksta. Merai tikisi, kad naujas projektas leis lanksčiau ir racionaliau naudoti keliams skiriamas lėšas. Merai, aptariant šitą programą, kėlė klausimus, kurie aktualūs ne tik didmiesčiams, bet ir tokioms mažoms savivaldybėms kaip mūsų – tai daugiabučių kiemų asfaltavimas, įvažiavimo į kiemus sutvarkymas. Kaip žinia, Šakių savivaldybė yra priėmusi sprendimą asfaltuoti tų daugiabučių namų, kurie dalyvauja renovacijoje, kiemus, bet lėšas tam skiria jau iš savo biudžeto.
 
Pirmą kartą Kelių plėtros ir priežiūros programos lėšas numatoma planuoti ne vienų, o trejų metų laikotarpiui – siūloma, kad Vyriausybė kasmet tvirtintų trimetį programos finansavimą. Šakių rajonui irgi kasmet tenka apie 1 mln. 300 tūkst. eurų vietinių kelių ir gatvių priežiūrai. Pagal ministerijos parengtą planą savivaldybės galėtų sudaryti sutartis vieniems ar dvejiems metams į priekį, naudodamos 80 proc. joms skirto turimo finansavimo. Tai joms leistų vykdyti viešuosius pirkimus ne tik tada, kai gaunamos lėšos, o bet kuriuo metu, pavyzdžiui, kad ir metų pabaigoje. Taip būtų galima nupirkti darbus stambesniems objektams, kai dabar pirkimus tenka ištęsti per kelerius metus.  

Paprastinama programos finansavimo sistema – visas jos lėšas siūloma paskirstyti taip: 67 proc. programos lėšų skiriant valstybinės reikšmės keliams, 33 proc. – vietiniams keliams. Iš vietiniams keliams numatomo finansavimo 9 proc. siūloma skirti valstybei svarbiems vietinės reikšmės kelių objektams. Naudojant tokį modelį, bazinis savivaldybių finansavimas, palyginti su 2021 m. gautomis lėšomis, padidėtų apie 21 proc. Tiesa, savivaldybėms Kelių programos lėšos paskirstomos proporcingai pagal gyventojų skaičių ir turimų kelių ir gatvių ilgį.

Teigiama, kad savivaldybėms bus suteikiama daugiau savarankiškumo panaudojant Kelių programos lėšas, kartu jos įpareigojamos lėšas naudoti pagal aiškias ir skaidriais kriterijais paremtas tvarkas, kad infrastruktūros valdytojams ir visuomenei būtų aiškus priimamų sprendimų pagrįstumas ir motyvai.

Tiesa, šiam projektui dar turi pritarti Seimas.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px