Vykdomi parko tvarkymo darbai sukėlė bangas

janusonis gelgaudiskis
Panemunių regioninio parko grupės patarėjas Mindaugas Janušonis (dešinėje) atvirai kalbėjo, kad nors ir aptarė su darbų rangovu, kaip šalinti krūmus, bet galimai terminų spaudžiamas rangovas darbus atliko taip, jog suniokojo miško paklotę, dėl to Miškų kontrolės departamentas pradėjo tyrimą. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Dar sausį prasidėjusiais Gelgaudiškio parko tvarkymo darbais dalis gelgaudiškiečių liko nepatenkinti, tad vasario 23 d. vykusio susitikimo metu savo nuogąstavimus išsakė Šakių savivaldybės administracijos specialistams, Panemunių regioninio parko, darbus atliekančios įmonės atstovams.
 
Darbus baigti šiemet

Gelgaudiškio dvaro parko sutvarkymo darbai prasidėjo dar sausio pabaigoje. Čia darbuojasi rangos darbus laimėjusi UAB „Kauno statyba“. Pirmiausiai buvo šalinami krūmai, pradėti kloti takai, kurie sieks 1 tūkst. 910 metrų, projekte taip pat numatyta įrengti tiltelius, suoliukus, bus atlikti kiti darbai.

Praėjusį ketvirtadienį gana gausiai gelgaudiškiečiai rinkosi į Gelgaudiškio kultūros salę. Savivaldybės administracijos Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjas Arvydas Šlėderis, pakviestas pristatyti projektą „Gelgaudiškio dvaro parko sutvarkymas“, priminė, kad projektas strigo jau nuo 2019 m., su vienais projektuotojais teko nutraukti sutartį, o rangos darbų pirkimas skelbtas net 12 kartų, kol galiausiai parko tvarkymo darbus nupirko „Kauno statyba“.

„Atsirado ir pandeminiai reikalai, ir kainų indeksavimas, visa tai atvedė į labai trumpą terminą darbams atlikti, todėl juos turime atlikti per šiuos metus. Jeigu mes šiais metais projekto neužbaigiam, galimybių jo tęsti neturėsime, o sutartis bus nutraukta. Su šituo projektu jau ir taip mes respublikos mastu esame po padidinamuoju stiklu, – kalbėjo A. Šlėderis. – Objekte lankėsi Aplinkos projektų valdymo agentūros specialistai, taip supratau, kad jie tiki, kad mes tai, kas yra suprojektuota, įvykdysime iki šių metų pabaigos.“

Kad pagaliau yra tvarkomas parkas, pasidžiaugė ir į susitikimą atvykęs seniūnas Valdas Dumčius, jis prašė gyventojų supratimo.

„Jeigu pamatę, kad daroma tame parke kas nors negerai, pasakytumėte seniūnijoje, tuomet kažką spręstume ir darytume, o ne kad eiti į visas instancijas paskųsti... Tuomet visi darbai sustoja, vyksta patikrinimai, rangovas gali nespėti padaryti darbų“, – kalbėjo seniūnas.

Jis taip pat paminėjo, kad ateityje visoje parko teritorijoje turi būti atliekami tvarkymo darbai, nes egles yra apnikęs kenkėjas.

„Jūs turėtumėte atskirti du dalykus. Nors visas šitas projektas pavadintas „Gelgaudiškio dvaro parko sutvarkymas“, bet parko čia yra keliolika hektarų, visi rangos darbai, kuriuos šiandien vykdote, atliekami miške. Savivaldybė patikėjimo teise valdote 106 hektarus valstybinio miško. O miškui yra visiškai kiti reikalavimai nei parkui“, – problemą kėlė gelgaudiškietis miškininkas Audrius Martinkevičius.

Parko ir miško ribų atsiradimą bandė istoriškai paaiškinti savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis. Anot jo, savivaldybė parką savo žinion perėmė 2019 m., jau prieš tai buvo parko eglės kenkėjais apnikusios, parkas apleistas. Meras prašė visų konsolidacijos, kad „nesužlugdytume šio projekto“, nes laiko jį taisyti nėra, o jei procesai sustos, nepanaudotus pinigus tektų grąžinti Europos Komisijai.

Sunaikino miško paklotę

Ne vienas atėjęs gelgaudiškietis klausė: darbai vyksta, nuo projekto nenukrypstama, kur čia yra bėda? Akcentus sudėjo Dzūkijos-Suvalkijos saugomų teritorijų direkcijos Panemunių regioninio parko grupės patarėjas Mindaugas Janušonis primindamas, kad tuometinė parko direkcija minėtą projektą taip pat palaimino, džiaugėsi, kad pagaliau pavyko nupirkti rangos darbus. Anot M. Janušonio, yra ir blogoji pusė. Jis pasakojo, kad su pas juos atvykusiais rangovais apsitarė, ką parke galima, o ko negalima daryti.

„Projekte neradome, jog šalinti krūmus leistina mechaniniu būdu, tik rankiniu, krūmus nupjauti ir išnešti. Be to, čia yra miško žemė, yra miško paklotė. Aišku, rangovą terminai spaudžia, tad jie atsivaro bobkatą su freza ir padaro juodą žemę... Kai pamačiau, man vos širdis iš krūtinės neiškrito... Skambinu ir sakau rangovui – bus blogai...“ – situaciją dėstė M. Janušonis pridurdamas, kad Aplinkos apsaugos departamentas, gavęs skundą dėl miško paklotės suniokojimo, pradėjo tyrimą.

M. Janušonis svarstė, kad galbūt dėl pradėto tyrimo nebus stabdomi ir kiti projekte numatyti darbai: tiltelių įrengimas, tiltų statymas.

„Mes juk kalbėjom, sakiau rangovui – nedarykit šitaip. Ir dėl padarytų aplinkosauginių pažeidimų turėsit atsakyti pagal įstatymus. O dėl paties projekto, tikiuosi, kad darbai bus tęsiami, susimokėkit baudas, dirbkit toliau...“ – žodžių į vatą nevyniojo M. Janušonis.

Kaip bandė pasiaiškinti susitikime dalyvavęs bendrovės „Kauno statyba“ atstovas, projekto vadovas Vilius Mažeikis, toks sprendimas šalinat krūmus buvo pasirinktas atsižvelgiant į spaudžiantį darbų atlikimo terminą.

„Projekte numatyta vietų, kur numatytas kelmų rovimas. Įvertinus, kad yra tankus miškas, daug krūmų, mes važiuojam su technika, su vikšrais prie vieno kelmo, prie kito, trečio ir gavosi toks rezultatas...“ – aiškino V. Mažeikis.

Kaip tikino A. Šlėderis, šiuo metu, kol atliekamas gauto skundo tyrimas, parke nėra stabdomi visi rangos darbai, tik tie, kurie susiję su medžių šalinamu.

„Tuos darbus reikia daryti civilizuotai. Vaikšto gelgaudiškiečiai po mišką ir jiems skauda matant tą pačią sudarkytą miško paklotę. Mes turime tam miške du bukus, jums štai rodau nupjautą buko palikuonį...“ – kalbėjo A. Martinkevičius pridurdamas, kad ne tik miško paklotė buvo suniokota, bet aplinkosaugininkai tiria ir neteisėtą medžių kirtimą.

Rangovus bandė užstoti meras klausdamas, „ar čia susirinkom jiems padaryti linčo teismą“... Jis pabrėžė, kad „skundą gavusi institucija, toliau aiškinsis bei vertins“.

Trūko komunikacijos

Gelgaudiškietis Edmundas Rinkevičius savivaldybės atstovams išsakė pastabas dėl komunikacijos trūkumo.

„Sutartį su rangovu pasirašėte sausio 12 d. Kodėl darant darbo projektą jį nepristatyti bendruomenei? Papasakoti, kur, ką, kada ir kaip darysite? Užsakovas yra savivaldybė, ji turėjo ateiti į bendruomenę ir kalbėti. Dabar mes nebūtume čia susirinkę... Mano tikslas ir, manau, visų čia susirinkusiųjų, kad tie takai turi būti sutvarkyti, tiltukai pastatyti. Bet nepakenkite miškui ir parkui“, – kalbėjo E. Rinkevičius.

Jis teiravosi ir dėl klojamų parke takų, ar šie įrengiami kasant ar pilant. Jo įsitikinimu, „jei atliekant darbus lįsime į žemę, nutrauksim šaknis, medžių neliks“. Kaip paaiškino rangovas, parke takai bus pilami. E. Rinkevičių taip pat neramino atsiradę laiptai, vedantys į kaštonų alėją, nes jais negalės naudotis ir į parką patekti neįgalieji.

„Kodėl tie projektai nėra viešinami? Mes kalbam apie milijoną eurų, ateinančių į Gelgaudiškio dvaro parką. Suderintas projektas turėtų būti paviešintas savivaldybės svetainėje. Ar parengtą projektą pristatėt visuomenei?“ – teiravosi E. Rinkevičius.

Savivaldybės ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus specialistė, šio projekto vadovė Miglė Kriaučiūnienė paaiškino, kad įstatymiškai techninio, darbo ar tvarkybos projekto viešinti neprivaloma ir net negalima, bet supažindinti su juo savivaldybėje skyriuje ji gali kiekvieną besidomintį.

„Projektiniai pasiūlymai buvo viešinami ir pristatyti Gelgaudiškyje ne kartą“, – tikino M. Kriaučiūnienė.

Dėl išsakytų pastabų apie viešinimą nesutiko ir A. Šlėderis, dar kartą akcentuodamas, kad parko sutvarkymo techninis projektas yra parengtas pagal visus techninio projekto sprendinius, kurie buvo pristatyti visuomenei bei atsižvelgiant į bendruomenės prašymus.

Tą patvirtino ir savivaldybės tarybos narys, gelgaudiškietis Artūras Varankevičius, nurodydamas net dvi konkrečias projektinių pasiūlymų viešinimo datas.

„Manau, projektas mums yra reikalingas. O kad nepatenkintų kažkokiais sprendiniais buvo, yra ir bus... Mes turime rasti konsensusą, o ne peštis. Jau buvo pasakyta, kad už suniokotą miško paklotę atsakys rangovas, bet nereiškia, kad bendruomenė turim stabdyti projektą“, – kalbėjo A. Varankevičius.

„Apskritai, ar bendruomenei reikia šito projekto? Ar reikia jums parko?“ – nesulaikė emocijų  M. Kriaučiūnienė.

Diskusijos tęsėsi ir toliau, ne vienas kalbėjęs gelgaudiškietis tvirtino, kad jiems parko reikia, pageidavo, kad visgi projektas būtų pristatytas bendruomenei.

„Miškotvarkiniai, alboristiniai dalykai, su kuriais susidūrėme įgyvendinant šį projektą, tikrai nėra kasdieniniai. Gal to viešinimo galėjo būti ir daugiau. Bet, manau, galutinis rezultatas parke pasirodys po darbų pabaigos ar net vėliau“, – viltingai susitikimą užbaigė A. Šlėderis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.