Miške rasti šunys: daugiau klausimų nei atsakymų

VšĮ „Letenėlių namai“ vadovė Mėja Nutautaitė-Keraitė su trimis savanoriais Šunkarių kaimo miške pirmiausiai pamatė tokį vaizdą – grandine prie medžių pririštą kalytę ir nuo jos nesitraukiančius du šuniukus, nes trečiasis jau buvo priglaustas juos radusio vyro namuose. VšĮ „Letenėlių namai“ nuotr.

Žinia apie balandžio 18 d. Šunkarių kaimo miške netoli Valakbūdžio rastą pririštą kalytę ir nuo jos nė per žingsnį nesitraukusius tris šuniukus redakciją pasiekė dar praeitą savaitę. Atrodo, gyvūnai čia kankinosi ne vieną parą, nes buvo išbadėję, žaizdoti, apnikti erkių. Nors juos radęs pilietis išsikvietė policijos pareigūnus, o šie informavo Šakių seniūną, kuris tvirtino pranešęs gyvūnų globos ir kontrolės tarnybai „Nuaras“, tačiau veiksmų, kad šunys iš miško parkeliautų į saugią aplinką, niekas neskubėjo imtis. Tik tada, kai skambučio sulaukė rajone įsikūrusi gyvūnų globos organizacija „Letenėlių namai“, jos savanoriai dar tą patį vakarą išskubėjo gelbėti šunų.

VšĮ „Letenėlių namai“ vadovė Mėja Nutautaitė-Keraitė tvirtino, kad ketvirtadienį apie 16 val. jai paskambinęs vyras pasakojo, kad jo mama ne vieną dieną miškuose girdėjo šunų kaukimą, todėl šis neištvėręs išėjo ieškoti ir miško glūdumoje, pakankamai atokiai nuo artimiausių sodybų, aptiko pririštą kalytę ir tris maždaug 6–8 mėnesių šuniukus.

M. Nutautaitė-Keraitė pasakojo, kad šunys lojo ir žmogus pabijojo eiti artyn jų, todėl grįžęs namo paskambino skubiosios pagalbos numeriu 112. Anot pašnekovės, atvykę pareigūnai pačioje įvykio vietoje nesilankė, tik susisiekė su Šakių seniūnu Daliumi Jasevičiumi. Suabejojęs, ar bus imtasi kokių veiksmų, vyras per pažįstamus pradėjo pats ieškoti pagalbos ir gavęs „Letenėlių namų“ numerį iš karto informavo apie radybas. Vienas drąsesnis šuniukas vyrą parsekė namo, tad juo buvo iš karto pasirūpinta, tačiau likę du nuo savo pririštos mamos niekur nesitraukė.

„Šuo, kaip suprantu, ne vieną parą ten buvo pririštas, tad mes ryte jo galėjom jau neberast, nes jei vilkai dabar atėję į sodybas užpuola, tai kas yra papjaut vidury miškų paliktus šunis“, – atviravo M. Nutautaitė-Keraitė, kuri viską metusi su trimis savanoriais išvyko jų ieškoti. Daugiau nei 15 metų patirties su beglobiais gyvūnais turinti moteris teigė pamačiusi, kaip kalytės grandinė apsivyniojusi apie šalia besimėtančius pagalius, tad jai nekilo kitokių minčių, kaip tik ta, jog šuo čia buvo pririštas.

„Akivaizdžiai užpainiota tyčia. Didelis šuo, o pagaliai pakankamai ploni, kad jis galėtų palįst po apačia ir užsipainioti“, – rodydama vietoje darytas nuotraukas komentavo moteris.

suniukai sunkariai2VšĮ „Letenėlių namai“ nuotr.

„Šunys buvo išbadėję. Mes turėjom konservų nusinešę, tai, bandydama skardinę išlaižyt, mama sugraužė ją kiaurai“, – prisiminė M. Nutautaitė-Keraitė ir pasakojo, kad parsivežusi šunis į „Letenėlių namus“ ir apžiūrėjusi rado ir žaizdelių, ir gausybę erkių, ir iš kailiuko akivaizdžiai matyti, kad kokybiško maisto nėra gavę.

„Kas įdomiausia šioje istorijoje, kad mes specialiai nekėlėme šunų nuotraukų, o kitą dieną su mūsų savanore jos asmeniniu numeriu susisiekė vyras ir pasakė, kad radom jo šunis“, – stebėjosi „Letenėlių namų“ vadovė, teigdama, kad šunys buvo neženklinti. Beje, išnaršius socialinius tinklus, nerasta nė vieno skelbimo, kad kas nors tokių šunų būtų pasigedęs ir ieškotų.

Perskambinusi šunų šeimininku prisistačiusiam vyrui, Mėja paprašė pateikti įrodymų, kad šunys tikrai yra jo, tačiau šis to padaryti negalėjo, nes jie ir skiepų pasų neturėjo, todėl buvo paprašytas atsiųsti bent nuotrauką, kad būtų galimybė identifikuoti. Tačiau M. Nutautaitė-Keraitė pirmadienio rytą sulaukė ne nuotraukos, o vyro, prisistačiusio šunų šeimininku, kuris norėjo juos pasiimti.

suniukai sunkariai3Netoli Valakbūdžio miške rasti šunys rado saugų prieglobstį „Letenėlių namuose“ ir čia pasiliks, kol vyks tyrimas. D. Pavalkio nuotr.

„Kai pasakiau, kad šunys bus grąžinti tada, kai policija pabaigs tyrimą ir nuspręs, kad jie gali sugrįžti atgal, jis pasakė: „Gerai, tada juos dovanoju“, apsisuko ir išvažiavo“, – tvirtino „Letenėlių namų“ vadovė, teigdama, kad kreipėsi į policiją dėl žiauraus elgesio su gyvūnais ir tikisi, jog ši sąžiningai ir principingai ištirs šį atvejį.

Susisiekę su Šakių seniūnu sužinojome, kad apie miške rastus šunis jis ketvirtadienį buvo informuotas policijos pareigūnų ir iš karto apie situaciją informavęs „Nuarą“. Jo teigimu, viskas tuo baigėsi. Seniūnas pasakojo, kad penktadienį ryte jis sulaukė skambučio, jog šunys „Letenėlių namuose“. Pasak D. Jasevičiaus, atsirado savininkai, tvirtinę esą šunys buvo tiesiog pabėgę, ieškojo, tačiau nerado, tad laukė, kol sugrįš. Jis pripažino pažįstantis šunų savininką, tačiau pavardės atskleisti nenorėjo. Galbūt todėl, kad, nepatvirtintais duomenimis, jis tarybos narės sutuoktinis, su kuriuo „Draugui“ susisiekti nepavyko.

Kalbantis su „Letenėlių namų“ vadove, klausimų kilo daugiau nei atsakymų. Pasak jos, kodėl šunys yra neženklinti ir nevakcinuoti, nors pagal įstatymą tai privaloma padaryti? Kaip atsirado šuniukai? Vadinasi, nebuvo normalios priežiūros, nebuvo pasirūpinta sterilizacija. Iš kur žaizda ant krūtinės? Kiek laiko be maisto ir vandens šunys išbuvo miške?

Šią istoriją panorusi paviešinti VšĮ „Letenėlių namai“ vadovė tvirtino, kad sieks, jog taip su šunimis pasielgęs žmogus sulauktų atsakomybės. Jei bus nustatyta ir teisiškai patvirtinta, kad tai žiaurus elgesys su gyvūnais, kalė ir šuniukai būtų konfiskuoti, o jų šeimininkams uždrausta laikyti kitus gyvūnus.

Kaip patvirtino Šakių policijos komisariato viršininkas Aušrys Kvederevičius, pranešimas apie Šunkarių k. miškelyje rastus paliktus, neprižiūrėtus, pririšus prie medžio šunis buvo gautas, tačiau VšĮ „Letenėlių namai“ skundas dar nėra užregistruotas. Vis tik pagal informaciją, paskelbtą socialiniuose tinkluose, dėl šio įvykio jau pradėta administracinė teisena.

Marijampolės policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vyriausioji specialistė Gintarė Navickaitė patikslino, kad šiuo metu aplinkybės tikslinamos dėl gyvūnų ženklinimo ir registravimo reikalavimus reglamentuojančių teisės aktų pažeidimo ir dėl žiauraus elgesio su gyvūnu, gyvūno kankinimo. Už tai šunų savininkui gresia bauda nuo 150 iki 2 tūkst. eurų.

Kol vyks tyrimas, šunys pasiliks „Letenėlių namuose“, tad šiai organizacijai reikės juos maitinti ir prižiūrėti, kaip ir priglaustus dar aštuonis benamius šunis ir per 20 bešeimininkių katyčių. O jei dar priskaičiuotume apie 30 maitinamų laukinukių, tai susidarytų daugiau nei 50 gyvūnų. Tad visi, norintys ir galintys paaukoti priežiūros priemonių ir maisto, gali perduoti juos per Šakiuose įsikūrusias „Vetmeda“ ir „Hipika“ įmones.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sunku būti mama?

klausimelis 05 03Kristina iš Girėnų:

Sunku, nes tai didžiulė atsakomybė ir didžiulis iššūkis. Pati užauginau tris vaikus. Didžiuojuosi jais, nes jie visi pasiekė savo tikslus, visi baigė aukštuosius. Dabar džiaugiuosi penkiais anūkais. Manau, kad šiuolaikinės mamos daugiau leidžia savo vaikams nei priklausytų. Gal todėl, kad dabar daugiau galimybių, technologijų amžius, vaikai nė žingsnio be telefono. Reikėtų griežčiau į tai pažiūrėti, nustatyti ribas. 

klausimelis 05 03 2

Erika iš Šakių:

Fiziškai sunku, nes turiu du mažus vaikus, o šiaip tai labai faina. Nežinau, kaip dar prasmingiau galima užpildyti motinystę. Žiūrint, kas darosi pasaulyje, neramu dėl vaikų ateities, norisi juos augint burbule ir apsaugoti. Mūsų mamos sako, kad joms buvo sunkiau mus auginti, nes nebuvo tiek sukurta technologijų, kurios šiandien labai palengvina vaikų priežiūrą, tačiau buvo daugiau artimesnio bendravimo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.