Įsisenėjusią problemą padėtų išspręsti tik šungaudžiai

suo2Giedrė PLEČKAITYTĖ

Gyvenimas parodė, kad Šakių rajone gana aktuali netvarkingai laikomų, valkataujančių šunų problema. Jos sprendimas paprastai primetamas tiesiog seniūnams, veterinarijos tarnybos specialistams ar netgi policijai. Rajono seniūnų susirinkime buvo kalbama apie šios problemos sprendimo galimybes.  

Nuotr. Pakalbinti didžiųjų Šakių rajono seniūnijų seniūnai kalbėjo, jog palaidi ir neprižiūrimi keturkojai - nuolatinė seniūnijų problema.

Neišsprendžiama problema

„Iš Gelgaudiškio gavome skundą apie septynis valkataujančius šunis, kėlusius grėsmę aplinkiniams. Apie tai buvo informuoti policijos pareigūnai, kurie mūsų klausia, ką daryti“, - situacijos aplinkybes pasakojo savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Algimantas Damijonaitis. Paskutiniajame rajono seniūnų susirinkime savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas viešai kėlė šią problemą. Seniūnai piktinosi dėl jiems neretai tenkančios didžiausios atsakomybės. Direktoriaus pavaduotojas teigė, jog ši problema egzistuoja jau daugelį metų. Ji visuomet vienaip ar kitaip sprendžiama, tačiau iki galo taip ir neišspręsta.

Pakalbinti didžiųjų Šakių rajono seniūnijų seniūnai kalbėjo, jog palaidi ir neprižiūrimi keturkojai - nuolatinė seniūnijų problema. Nors šiuo metų laiku, pasak Gelgaudiškio seniūno Vinco Dabravolskio, retai gali pamatyti būriais valkataujančius šunis. „Pasitaiko vienas kitas šuo, kurį atveža ir paleidžia. O taip jie turi šeimininkus“, - teigė seniūnas. Anot jo, valkataujantys šunys daugiau problemų kelia pavasarį, kai prasideda jų ruja. Apskritai nuo to laiko, kai keturkojai buvo pradėti žymėti, tapo lengviau nustatyti jų šeimininkus ir už jų nepriežiūrą jiems skirti įspėjimą.
 
Kudirkos Naumiesčio seniūnas Alfredas Vincas Puida kalbėjo, jog jo seniūnijoje ši problema yra labai aktuali. „Nežinau, ką daryti. Būna, kad laksto būriais po šešis šunis. Stengiamės tuos šunis kaip nors išvaikyti. Tai amžina problema. Kudirkos Naumiestyje šunis atveža ir paleidžia, tai prie kapų, tai prie šilelio. Reikia, kažkokios įstaigos, kuri rajone gaudytų valkataujančius šunis“,- sakė seniūnas.

Teiks pasiūlymą

Seniūnų susirinkime A. Damijonaitis sakė, teiks pasiūlymą dėl galimybės sudaryti sutartį su šungaudžiais, kurie tam tikrais atvejais sugaudytų valkataujančius šunis. „Sudarę sutartį su šungaudžių kompanija, jeigu būtų didelė būtinybė, mes galėtume į juos kreiptis ir jie vienoje ar kitoje vietoje šunis pagautų, išvežtų. Žinoma, už tam tikrą mokestį“,- kalbėjo A. Damijonaitis. Bet kokiu atveju, pasak A. Damijonaičio, reikia šią problemą spręsti, nes tiesiog iššaudyti šunų irgi negalima.

Šakių seniūnas Alfonsas Jakas pritaria minčiai, kad būtų sudaryta sutartis su šunų gaudytojais ir sako: „Pernai teko domėtis apie šungaudžių paslaugas,  tai, žinokite, buvo didelės kainos, seniūnija neišgalėtų jų pasisamdyti. Jeigu savivaldybė turi lėšų, tai mielai palaikau šią mintį“.

Susirinkime pateiktą pasiūlymą Gelgaudiškio seniūnas vertina taip: „Tam reikės nemažų pinigų. Manau, kad reikalinga tokia sutartis, nes būna tokių išimčių, kai reikia sugauti agresyvius šunis“. Seniūnas įsitikinęs, jog, sprendžiant šias problemas, reikalingas ir pačių žmonių sąmoningumas. „Skambina į Šakius, bet galėtų mums pasakyti to ir to šuo palaidas, mes parašome įspėjimą ir baigiasi problemos. Jeigu dar kartą laksto palaidas, pranešame policijai, tada gauna 200 litų baudą. Yra žmonių, kurie visiškai nusistatę prieš šunis“,- sakė seniūnas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px