Nepatvirtintas biudžetas optimistiškai nenuteikia

grigaitieneGintarė MARTINAITIENĖ

Nors rajono biudžetas bus tvirtinamas ateinančio mėnesio pabaigoje, pagrindiniai ir toli gražu nedžiuginantys niuansai jau aiškūs. Šiais metais planuojamas 5.5 mln. litų arba 6.6 procento mažesnis biudžetas nei 2010 metais. „Tikrai bus sunkūs metai ir toks biudžetas baugina, bet niekur nedingsime, išgyventi reikės“, - tikino Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė.

Nuotr. Biudžeto ir turto skyriaus vedėja E. Grigaitienė pripažino, kad biudžetas baugina, todėl ir toliau teks veržtis diržus.

Jei pernai į biudžetą buvo planuojama surinkti 82.5 mln. litų, tai šiais metais planuojamos lėšos sudaro tik 76. 5 mln. litų. Nors biudžetas mažesnis, tačiau įvairių priemonių, kurias reikės finansuoti, daugiau. Lėšų, kaip patikino Biudžeto ir turto skyriaus vedėja, pareikalaus ir daugiabučių namų modernizavimo programa, ir įvairių projektų įgyvendinimas. Papildomų pajamų iš biudžeto reikės ir Neįgaliųjų dienos užimtumo centrui Gelgaudiškyje, kuris pradės veikti tik šiais metais.
 
Tiesa, šiemet savivaldybei nepavyks išgyventi be paskolų, nors dar neaišku, kokią sumą reikės skolintis. „Be galo daug projektų ir jų įgyvendinimui reikės ne tik investicinių paskolų su mažomis palūkanomis, kurios bus grąžinamos tik nuo 2016 metų, bet ir komercinių paskolų. Regioninės plėtros programa didėja nuo 5 iki 7 mln. litų, tad tikrai neturėsime kito pasirinkimo“, - patikino vedėja.

Nors savivaldybės savarankiškos funkcijos, iš kurių lėšas savivaldybė susirenka savo teritorijoje, sudaro 30 proc., šiais metais joms teks apie 6 mln. mažiau nei 2010 metais. Vienas pajamų šaltinis šiais metais išnyks visai – tai pajamos iš baudų ir konfiskacijos, už kurias praėjusiais metais savivaldybė susirinko 580 tūkst. litų. Nuo šiol lėšos teks toms institucijoms, kurių pareigūnai surašė administracinės teisės pažeidimų protokolus. Daugiausiai jų, kaip rodo praktika, surašoma už kelių eismo taisyklių pažeidimus.

Jei pažvelgtume į dotuojamas valstybės biudžeto pajamas, tai labiausiai į akis krenta švietimo ir socialinės apsaugos sritys, kurioms visuomet skiriamas didžiausias finansavimas. Matyt, ne be reikalo imtasi ir švietimo sistemos pertvarkų, kurioms rajone tašką dės artimiausiu metu posėdžiausianti taryba.

Mažėjant mokinių skaičiui neišvengiamai mažinamos mokinio krepšelio lėšos. Nors jos ir taip stipriai sumažintos, po rugsėjo pirmosios, kai paaiškėja tikslus mokinių skaičius, dalis lėšų dar nubraukiama. Kol kas šiais metais šios lėšos sumažintos 1 mln. 845 tūkst. litų – nuo 26.3 mln. litų iki 24.5 mln. litų. Mokinių socialinei paramai (nemokamam maitinimui ir priemonių įsigijimui) skirta 280 tūkst. litų mažiau.

Pašalpoms ir kompensacijoms 2012 metais planuojama skirti taip pat mažiau. Lėšos sumažintos nuo 9.6 mln. litų praėjusiais metais iki 8.2 mln. litų šiais metais. Tiesa, 105 tūkst. litų padidėja lėšos viešiesiems darbams. Vadinasi, bedarbių skaičiaus mažėjimas neprognozuojamas.

Vyriausybės nutarimu, šiais metais numatomas socialinių darbuotojų atlyginimų didėjimas. E. Grigaitienės skaičiavimu minėtoms specialistėms algos turėtų didėti apie 10 proc., tačiau konkreti suma bus aiški patvirtinus biudžetą.

Kaip bebūtų, kaip kalbėjo E. Grigaitienė, mažėjant lėšoms labiausiai nesinori, kad nukentėtų aplinkotvarka – gatvių apšvietimas, keliai. Nors biudžetas bus tvirtinamas vasario pabaigoje, ir dar ne visos sritys galutinai sustyguotos, E. Grigaitienė sako, kad vaizdas gana bauginantis. „Viskas brangsta, o vis kartojama, kad veržkitės diržus, tačiau kai kam jau nėra ką veržtis“, - mintimis dalijosi pašnekovė. Šiuo laikmečiu verslui sąlygos taip pat ne itin palankios. Verslo liudijimai šiais metais pabrango nuo 120 iki 1440 litų. Žinoma, ir praėjusiais metais, kalbėdami apie biudžetą, sakėme tą patį – metai bus sunkūs. Faktiškai, į kurią sritį bepažvelgtume, visur matomas stiprus lėšų mažėjimas. „Ką darysi, kažkaip išgyventi reikės“, - teigė Biudžeto ir turto skyriaus vedėja. Akivaizdu, kad ekonominio atsigavimo ar prošvaisčių dar nė su žiburiu neįžvelgsime, tad veržkimės diržus...

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px