Rajono bendruomenės nominavo geriausius iš geriausiųjų

snirpunieneAsta GVILDIENĖ

Vasario 3 dieną rajono bendruomenių vadovai skubėjo į Šakių bendruomenių centrų asociacijos ataskaitinį – rinkiminį susirinkimą. Nors gąsdino žvarbus speigas, tačiau į jį atvyko net 23 kaimo bendruomenių pirmininkai. Renginio metu buvo ne tik apžvelgta praėjusių metų veikla, bet ir išrinkta sena nauja asociacijos pirmininkė ir taryba, aktyviausioms bendruomenėms įteiktos nominacijos, pasveikinti ilgamečiai bendruomenių centrų pirmininkai.

Nuotr. Kad ir kaip spyriojosi bendruomenių asociacijos pirmininkė G.Šnirpūnienė,  balsų dauguma ji buvo išrinkta  vadovauti ir penktą kadenciją.
Šakių bendruomenių centrų asociacijos pirmininkė Grina Šnirpūnienė, kalbėdama apie bendruomenių veiklą, pabrėžė, kad pagrindinė asociacijos varomoji jėga: stiprus benduomeniškumo jausmas ir pasididžiavimas savo gyvenamąja vieta, noras keisti, atnaujinti kaimą ir aktyvus naujovių bei vizijos siekimas. Nuo 2003 metų gruodžio 30 dienos, kai mūsų rajone įsikūrė bendruomenių centrų asociacija, jau įregistruotos net 35 bendruomenės. Šiuo metu bendruomenėms vadovauja 17 vyrų ir 18 moterų. Tad, pasak asociacijos pirmininkės, galime pasidžiaugti, kad jokios diskriminacijos kaimo bendruomenių veikloje nėra, vienodai aktyviai joje dalyvauja tiek vyrai, tiek moterys.
 
Ataskaitiniame pranešime G.Šnirpūnienė išvardijo keturias svarbiausias mūsų krašto bendruomenių plėtros  problemas: ekonomines-socialines (bedarbystė, mažos šeimos pajamos, skurdas ir socialinė atskirtis, ribotos laisvalaikio praleidimo galimybės, lyderių stoka), technines (neišplėtota bendruomenės informavimo ir konsultavimo sistema, tik patenkinama socialinės ir fizinės infrastruktūros būklė), administracines (nepakankamas teisės aktų, kurie siejasi su bendruomenių problemų sprendimo galimybėmis, išmanymas, nepakankami administraciniai, projektų rengimo gebėjimai) ir psichologines (nepasitikėjimas savimi ir kitais, uždarumas ir pasyvumas).

Pasak asociacijos pirmininkės, beveik kiekviena bendruomenė susiduria su keliomis problemomis, bet dažniausiai dominuoja kuri nors viena. Džiugu, kad žingsnis po žingsnio visų pastangų dėka asociacija kuria aktyvios kaimo bendruomenės, mokančios bendrauti ir veikiančios savo ir viso rajono gerovės labui viziją. Susirinkimo metu buvo apdovanoti ilgamečiai bendruomenių centrų pirmininkai, vadovaujantys nuo jų įsikūrimo pradžios: Vaclovas Jurgutis (Valiulių kaimo bendruomenė), Alberta Natalija Dragūnaitienė (Sudargo bendruomenė), Vytautas Legota (Degutinės kaimo bendruomenė), Aldona Danutė Narkūnienė (Keturnaujienos bendruomenė), Kęstutis Nutautas (Griškabūdžio bendruomenė), Zigmas Povilaitis (Girėnų bendruomenė), Saulina Kučiauskienė (Mikytų bendruomenė).

Taip pat buvo nominuotos net septynios aktyviausios bendruomenės. Nominacija „Metų iniciatyva“ įteikta Tarpučių bendruomenės centrui (vadovė Genovaitė Dobilevičiūtė) už aktyvią projektinių lėšų paiešką bendruomenės namų materialinės bazės stiprinimui ir pastangas saugoti bei tęsti lietuviško kaimo tradicijas. Nominaciją „Bendruomenės lyderis“ laimėjo Gelgaudiškio bendruomenės centro „Atgaiva“ pirmininkė Genutė Žilinskienė už  aktyvumą, kūrybingumą ir atiduodamą širdies šilumą, siekiant, kad kaimo žmogaus gyvenimas būtų gražesnis, įdomesnis, prasmingesnis. „Sportiškiausia bendruomene“ už aukštus sportinius rezultatus rajone, iniciatyvą vienijant kaimo jaunimą sportinei veiklai, sportinių tradicijų ir sveikos gyvensenos propagavimą išrinktas Lukšių bendruomenės centras (vadovas Sigitas Bendorius). „Veikliausia bendruomene“ pripažintas Panovių kaimo bendruomenės centras (vadovas Bernardinas Vainius) už bendruomeninio verslo plėtrą ir atkaklumą, kad kasdienybė nebūtų nuobodi, o bendravimas teiktų džiaugsmą. Nominacija „Draugiškiausia bendruomenė“ įteikta Mikytų bendruomenės centrui (vadovė Saulina Kučiauskienė) už bendravimo šilumą su rajono ir šalies bendruomenėmis ir svarų indėlį vienijant kaimo žmones. „Bendruomenės renginiu“ pripažinta vicemerės Rimos Rauktienės organizuota Derliaus šventė „Rudens ornamentai“. Jai įteikta nominacija už bendruomeniškumo dvasios puoselėjimą ir gebėjimą Šakių krašto žmones sutelkti prasmingai veiklai. Nominacija „Bendruomenės partneris“ atiteko rajono savivaldybei ir jos merui Juozui Bertašiui už visokeriopą pagalbą kaimo žmonėms ir pastangas ieškant galimybių spręsti opiausias bendruomenių problemas.

Kaip visada neapsieita ir be savivaldybės valdžios vaišių bei apdovanojimų. Padėkos raštai už aktyvią bendruomeninę veiklą ir kaimo žmogaus gyvenimo paįvairinimą buvo įteikti Voverių bendruomenės pirmininkei Elenai Pocevičienei, Veršių bendruomenės vadovei Laiminai Auštrienei, Gelgaudiškio bendruomenės centro „Atgaiva“ pirmininkei G. Žilinskienei, Keturnaujienos bendruomenės vadovei A. D. Norkūnienei, Sudargo bendruomenės pirmininkei A. N. Dragūnaitienei, Briedžių bendruomenės vadovei Dalijai Černeckienei ir jau keturias kadencijas bendruomenių asociacijai  pirmininkavusiai G.Šnirpūnienei.
Beje, bendruomenių vadovai išreikė pasitikėjimą G.Šnirpūniene, išrinkdami ją vadovauti asociacijai ir penktai kadencijai. Iš keturių pretendenčių į šį postą ji surinko daugiausiai balsų. Už ją balsavo net 18 bendruomenių pirmininkų. Asociacijos tarybą išrinkti buvo dar paprasčiau, pasiūlius tiesiog palikti senuosius jos narius. Tad naujoji senoji valdžia vadovaus kaimo bendruomenių centrams ir ateinančius dvejus metus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.