Per šalčius paliktas šunelis ieško šeimininkų

dobermanasGiedrė PLEČKAITYTĖ

Panašu, jog daug laiko turės praeiti kol žmonės įsisąmonins, kad gyvūnas taip pat jaučia ir kenčia dėl žmonių žiauraus elgesio su jais. Praėjusią savaitę dėl žiauraus elgesio su šunimi buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Be to, ieškomi per šalčius lauke paliktos jaukios kalytės šeimininkai arba nauji namai.

Nuotr. Per šalčius Lukšiuose pasiklydusi kalytė ieško savo šeimininkų arba šiltų namų, galinčių ją priglausti.


Be šeimininkės likęs šuo ilgai negyveno
Sausio 19 dienos vakare Šakių rajono policijos komisariatas gavo anoniminį pranešimą apie Gelgaudiškio miestelyje, griovyje, rastą žiauriai užmuštą vilkinį šunį. Į anonimo nurodytą vietą atvykę pareigūnai keturkojį rado su užmautu maišu ant galvos. Maišas slėpė žiauriai sumaitotą gyvūno galvą. Netrukus buvo išsiaiškinta, jog tai po šeimininkės mirties likimo valiai paliktas šuo, kurį turėjo prižiūrėti į velionės sodybą atsikėlusi gyventi jauna 21-erių metų moteris I. Č., auginanti vaikelį. Deja, šunelis taip ir liko nemylimas, niekieno neprižiūrimas, todėl alkį gyvūnas malšindavęs kaip tik išmanydamas. Dėl valkataujančio didelio aviganio kilo kaimynų nepasitenkinimas, kurie iš gailesčio kartais pašerdavo šunį.
 
Vieną dieną niekam nereikalingas šuo dingo. Pasirodo, šunį turėjusios prižiūrėti moters prašymu, su gyvūnu susidorojo du Gelgaudiškio seniūnijos 18 ir 30 metų gyventojai. Taurelės nevengiantys vyriškiai sumanė šunį pakarti, tačiau nesėkmingai. Netoli kaimo nesėkmingai vyriškių kartas šuo po kiek laiko atsikvaituliavo ir vedamas ištikimybės instinkto sugrįžo namo. Keturkojo gyvastingumu nusistebėję vyrai jį mirtinai užspardė. Du kartus žiauriai kankintą šunį su maišu ant galvos vyrai pametė griovyje. Dėl žiauraus elgesio su gyvūnais Šakių policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas. Šunžudžiams gresia viešieji darbai arba laisvės atėmimas iki vienerių metų.

Šilumos ieško kiekviename iš praeivių

Dažnai pasitaiko tokių atvejų, kai paaugintas šuo šeimininkams tampa nereikalingas ir jį išveža į mišką ar tiesiog kažkur tolėliau nuo namų ir pametama likimo valiai. Praėjusį ketvirtadienį Lukšių miestelio gyventojai pastebėjo besiblaškantį į labradorų veislę panašų rudą šunį su antkakliu. Vietos gyventojų tikinimu, neagresyvus šuo ketvirtadienio vakare lakstė aplink miestelio centre esančią parduotuvę. Šuo akylai stebėjo kiekvieną išeinantį iš parduotuvės, matyt, tikėdamasis, kad pasirodys taip lauktas šeimininkas. Kitos dienos ryte, spaudžiant šalčiui, per sniegą tipenantis keturkojis atsekė paskui vieną darbininką į miestelio pakraštyje įsikūrusią kavinę „Modėja“. Pasak kavinės šeimininkės Jolantos, šuo pats duris atsidaro, matyti, jis buvo laikytas namuose. „Modėjos“ šeimininkė griežtai nusistačiusi prieš šuns laikymą kambaryje, todėl pasiklydusiam šuniui prieglobstį suteiks tik laikinai, kol atsiras tikrieji keturkojo šeimininkai arba žmonės, norintys jį priglausti. Atpažinę šį keturkojį arba norintys juo pasirūpinti galite skambinti šiuo telefono numeriu 8-677-28880.

Šakių kinologų klubo pirmininkas Valentinas Stiklius patikino, jog trumpaplaukis šuo per šalčius ilgai lauke neišbus. „Tokie šunys neprisitaikę gyventi lauke, kadangi jų ne tokia kailio struktūra, jie neturi povilnio. Be jokios abejonės, paliktas šuo patiria stresą. Dažnai būna taip, kad šeimininkai kankina ar išmeta savo šunį, o šis vis tiek gražiomis akimis žiūri į jį - šuo žmogų myli visada“,- teigė šunų žinovas V. Stiklius.

Ko reikia, kad tokių atvejų nepasitaikytų? „Reikia keisti visuomenės požiūrį į gyvūnus. Pavyzdžiui, Anglijoje perkant šuniuką iš veislyno reikia nurodyti, kokiu tikslu jis perkamas – ar veisimui, ar tik auginimui. Jeigu žmogus šuniuką perka tik laikymui – tai jis parduodamas sterilizuotas. Tarkim, Amerikoje į prieglaudą patekęs šuo prieš atiduodant naujajam šeimininkui yra sterilizuojamas“, - pasakojo V. Stiklius, pridurdamas, kad ir pas mus būtina valkataujančių šunų sterilizacija. Kada visa tai bus pas mus, dar neaišku, nes tam reikalingi dideli pinigai. Be to, pašnekovo tikinimu, šeimininkų paliktų šunų problemą padėtų išspręsti šunų prieglaudos. Beje, jau atsiranda žmonių, mąstančių apie šunų prieglaudos kūrimą rajone.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px