Pirmadienio rytą prasidėjusi žiema jau grasina ir šalčiais

sniegasAsta GVILDIENĖ

Nors ir gerokai vėluodama, pirmadienio rytą vis dėlto atėjo tikroji žiema. Sinoptikai žada, kad jau šią savaitę pajusime tikrą žiemą – savaitės pabaigoje temperatūra nukris iki 10-15 laipsnių. Tačiau tai – ne riba. Kitą savaitę prognozuojamas jau net 24 laipsnių šaltis. Tad ruoškimės – tvoros braškės... O šią savaitę sniegas, sniegas, sniegas... Sukėlęs sunkumų keliuose ir sutrikdęs įprastą kasdienio gyvenimo ritmą.

Nuotr. Pirmadienio rytą gausus sniegas ne vienam sukėlė problemų keliuose ir sutrikdė įprastinį kasdienio gyvenimo ritmą.

Kelininkų sniegas nedžiugina

VĮ „Marijampolės regiono keliai“ Šakių kelių tarnybos viršininko Antano Pauliukevičiaus teigimu, geriau žiema šiemet būtų visai neatėjusi. Kelininkų sniegas nedžiugina. Pirmadienį pagrindinių kelių priežiūrai išleistos lėšos šoktelėjo net keletą kartų nei įprastai. 15 tūkst. litų kainavo tik degalai ir medžiagos – smėlio ir druskos mišinys, kurį net keletą kartų per dieną teko barstyti ant kelių. Ir tai, neįskaičiuojant greiderių darbo, kurie į svarbiausius kelius buvo išleisti tik kitą dieną.
 
„Visi turime suprasti, kad niekur tokiu oru ir tokiomis kelio sąlygomis nepaskubėsime, - kalbėjo A.Pauliukevičius. – Todėl reikėtų apsišvartuoti kantrybe ir pasirinkti saugų greitį. Kelininkai ne visagaliai – darome, ką galime. Žiema atėjo. Visos pajėgos metamos į pagrindinius kelius, o rajoniniai turės vieną kitą dieną palaukti.“

Lėšos tirpte tirpsta

Nors žiemos, galima sakyti, iki Naujųjų metų nebuvo, tačiau pagrindinių ir rajoninių kelių priežiūrai buvo išeikvota apie 43 tūkst. litų. Pasak Šakių kelių tarnybos viršininko, iki sausio 20 dienos jau buvo išleista apie 70 tūkst. litų. Tad jei orai nepasikeis, šio mėnesio biudžetas išgaruos per porą dienų,  iki mėnesio pabaigos be nuostolių kelininkai neištemps - pinigai tirpte sutirps.

„Nepaisant to, net ir dirbdami „į minusą“, kelius ir toliau prižiūrėsime, - tvirtino A.Pauliukevičius. – Nebus taip, kad pinigai baigėsi ir uždarome duris. Brangstantis kuras, išbarstytos medžiagos, technikos priežiūra – kainuoja didelius pinigus, o kur dar darbuotojų atlyginimai...“

Rytojaus laukia su nerimu

Pasak Šakių kelių tarnybos viršininko, rytojus nieko gero nežada. „Kas bus ateityje mes nieko nežinom, - tvirtino jis. Pagrindinė problema pinigai. Šiemet apie finansavimą dar jokių žinių nesulaukėme. Tuo tarpu kitais metais tokiu laiku, jau žinodavome ir skirtas lėšas, ir visus numatytus darbus.“

Iš tiesų, kai ateina žiema, kelininkų darbas pasidaro labai matomas, nes visi nori važiuoti gerai nuvalytais ir pabarstytais keliais. Tačiau prieš sniegą ir šalčio išdaigas – ir jie bejėgiai. Tad reikėtų ne kelininkus kaltinti, o prisiminti, koks dabar metų laikas ir, užuot keiksnojus kitus, pasidžiaugti išdrįsusia pasirodyti žiema.

Atnaujino techninę bazę

A.Pauliukevičiaus teigimu, 2011 metai buvo geri, tuo, kad Šakių kelių tarnyba turėjo galimybę atsinaujinti techninę bazę. Buvo įsigytas naujas valytuvas, barstytuvas, šoninės šiūpėlės, naujas IVECO, pakrovėjas ir sniego rotorius. „Pastarasis ypač lauktas ir naudingas pūgų metu, kai reikia pramušti užpustytas kelių atkarpas, - tikino Šakių kelių tarnybos viršininkas.- Seną techniką išpardavėme ir džiaugiamės nauja, nes 2012 metais jau nieko nesitikime gauti.“

Šakių kelių tarnyba dirba visu pajėgumu – šiuo metu įmonėje yra 47 darbuotojai. Kelius prižiūri 34 vairuotojai – mechanizatoriai. Jiems gelbsti 7 barstytuvai – valytuvai, 3 iš jų - su šoniniais peiliais,  4 greideriai ir kita žiemos darbus palengvinanti technika.

Kelių priežiūrai sumažintos lėšos

Pasak Savivaldybės Ūkio skyriaus vedėjo Kęstučio Kuncaičio, nors Lietuvos Vyriausybė dar nepriėmė Kelių priežiūros plėtros programos, tačiau lėšos jau sudėliotos ir galima drąsiai teigti, kad jos sumažėjusios net 21 proc. Jei pernai kelių priežiūrai buvo skirti 2 mln. 126 tūkst. litų, tai šiemet tik 1 mln. 679 tūkst. litų.

„Jau yra ir tokių pamąstymų, kad iš šių pinigų nebus leidžiama skirti  Žiemos tarnyboms, savivaldybės turės iš savo biudžeto finansuoti Šakių, Gelgaudiškio ir Kudirkos Naumiesčio gatvių priežiūrą, - teigė K.Kuncaitis. – Tai neliečia kaimų, nes seniūnai čia kelių priežiūrai naudoja aplinkotvarkos lėšas. Viskas paaiškės, kai vasario pabaigoje arba kovo pradžioje iš Automobilių kelių direkcijos gausime lėšų paskirstymo programą. Tačiau finansavimo požiūriu, šie metai bus sunkesni nei praėję.“

Žiemos šiltės

Nors jau sulaukėmė ir šios žiemos šalčių, visgi mokslininkai spėja, kad ateityje tendencija išliks aiški: klimatas ir toliau šiltės. Po 10 ar 20 metų tokios žiemos kaip ši taps įprastos ir jau nieko nebestebins, tačiau, be abejonės, ir toliau dėl nuolatinių klimato svyravimų pasitaikys viena kita šaltesnė žiema. Gerai tik tiek, kad nei ugnikalnių įsiveržimų nei cunamių Lietuvoje kol kas nenusimato.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.