Moterų namai - krizių centras švenčia 10 –metį

dovydePraėjusį penktadienį rotušės fojė atidarant fotografijų parodą „Moterys prieš smurtą“ buvo paminėtas ir Šakiuose veikiančio Marijampolės apskrities moterų namų – krizių centro dešimtmetis. Ilgametė centro vadovė Daiva Dovydė pabrėžė, jog bėdoje moterys niekada nebus vienos, joms ranką ištiesti visada pasirengę centro darbuotojai.

Nuotr. Su centro dešimtmečiu D. Dovydę (kairėje) sveikino Kauno moterų draugijos direktorė D. Baranauskienė.

Marijampolės apskrities moterų namų – krizių centro darbuotojai sako, jog centras įkurtas tam, kad sunkiu metu padėtų moterims neprarasti jėgų, nebūti savo likimo ar susiklosčiusių aplinkybių aukomis. Skelbiama, jog centras įkurtas tam, kad padėtų atsikratyti baimės, neryžtingumo, nerimo. Čia teikiamos ir konsultavimo paslaugos, tačiau vien tik konsultavimo nepakanka. Manoma, jog siekiant apsaugoti auką nuo pakartotinio smurto, būtina suteikti laikiną saugų būstą, užtikrint anonimiškumą, būtiną psichologinę, socialinę, medicininę, teisinę pagalbą bei maitinimą. Dažnai moteriai būna nedrąsu vienai nueiti pas advokatus, į policiją ar kitas įstaigas, tad čia joms padeda puikiai paruošti savanoriai. Neretai smurtą patyrusioms moterims reikalinga ir emocinė parama. Centras turi puikią psichologę, kuri padeda šioms moterims atgauti emocinę pusiausvyrą ir tvirtai žengti pirmyn. Šventiniame paminėjime Marijampolės apskrities moterų namų – krizių centro viena iš įkūrėjų, prezidentė D. Dovydė kalbėjo, kad centras veikia tam, kad smurtą patyrusi moteris žinotų, jog sunkiausiu gyvenimo momentu ji nėra viena, ji visada gali kreiptis pagalbos.
 
Centrą su dešimtmečiu sveikinusi kraštietė politikė Ona Valiukevičiūtė dėkojo krizių centro moterims už jų atliekamą sunkų ir prasmingą darbą. Ji paminėjo ir pernai priimtą įstatymą prieš smurtą. Pasak jos, galbūt šis įstatymas dar ilgai būtų nepriimtas, vilkinimas, jeigu ne nevyriausybinių organizacijų nuoširdus, 12 metų trukęs dirbas. Moterų namai – krizių centras pernai įsigaliojusį Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymą laiko dideliu laimėjimu. Šis įstatymas skirtas saugoti moteris nuo jų partnerių ar sutuoktinių smurto uždaroje namų erdvėje. Įstatymo esminis bruožas - su lytimi susijusio smurto, vyrų smurto prieš moteris, vykstančio uždaroje ir nuo pašalinio stebėtojo akių izoliuotoje šeimos erdvėje išviešinimo bei užkardinimo galimybė, numatanti valstybės garantuojamą specializuotą pagalbą nukentėjusiems nuo smurto asmenims, daugiausia moterims ir vaikams. Beje, už šį įstatymą ypač aktyviai pasisakė 2006 metais susikūrusi Moters teisės koalicija, kovojanti už visuotinės žmogaus teises, kurios nare yra ir šakietė D. Dovydė.

Centro dešimtmečio paminėjime krizių centro vadovė dėkojo visiems prisidėjusiems prie centro funkcionavimo. Centro prezidentės vardu pasirašyti Padėkos raštai buvo įteikti labiausiai nusipelniusiems asmenims.

Su švente centro darbuotojas sveikino Seimo narys Mindaugas Bastys, Kauno moterų draugijos direktorė Daiva Baranauskienė, parodos „Moterys prieš smurtą“ iniciatorė ir organizatorė Giedrė Balutytė, rajono savivaldybės mero pavaduotoja Rima Rauktienė, Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė, Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė bei daugelis kitų bendraminčių.  

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px