Rajono gyventojai neabejingi sergančios moters skausmui

suopysGintarė MARTINAITIENĖ

Sintautiškis Algirdas Šuopys inicijavo paramos rinkimą dramblialige sergančiai Birutei Damijonaitienei, kurios gyvenimo ir ligos istoriją neseniai aprašėme. Moteris sako nesitikėjusi sulaukti tokio žmonių rūpesčio, o A. Šuopys tikino šio darbo ėmęsis ne dėl garbės ar kažkokių laurų. „Kodėl nepadėti, jei galime padėti?“- retoriškai teiravosi vyriškis, kurio iniciatyva buvo surinkta tikrai nemaža pinigų suma.

Nuotr. Paramą dramblialige sergančiai moteriai inicijavęs A. Šuopys sako, kad svarbiausia, jog surinktos lėšos iš tikrųjų padėtų. „Kitaip ir negali būti“, - tikino S. Vasaitienė.

Prieš dvi savaites rašėme apie Gotlybiškiuose gyvenančią Birutę Damijonaitienę, kurią dramblialigė tiesiog įkalino savame kūne. Beveik 300 kg sverianti moteris sunkiai vaikšto, o kad atsikeltų iš lovos turi įdėti nemažai pastangų, jau nekalbant apie įvairiausius negalavimus. Tuomet Birutė išreiškė viltį, kad jei tik būtų galimybė, ji operuotųsi, galbūt ant skrandžio dėtųsi žiedą, tikėtųsi kitokios medicininės pagalbos „Jau neatkeliu savo svorio“, - tuomet guodėsi I grupės neįgalumą turinti 55-erių metų moteris, tačiau pati neturėdama finansinių galimybių tikino nežinanti, ar jos svajonės galėtų išsipildyti. Birutei padėti užsimojo ir Stasės Vasaitienės vadovaujama Šakių neįgaliųjų sąjunga, kuri tarpininkavo operuojant kitą dramblialige sergantį rajono gyventoją Rolandą Onusaitį. Vyriškiui buvo surinkta nemaža pinigų suma, už kurią buvo atlikta operacija, ant skrandžio uždėjo specialų žiedą. Be to, pinigų liko tolimesnėms plastinėms operacijoms, kai turės būti pašalinta nereikalinga oda. Šiuo metu vyriškis džiaugiasi galėdamas pats vaikščioti, nes numetė apie 40 kg svorio.
 
„Jei suaukotos lėšos padėjo Rolandui, kodėl mes, sintautiečiai, negalime padėti Birutei? – teiravosi lėšų rinkimą inicijavęs Algirdas Šuopys. Moteris kilusi būtent iš šio miestelio, todėl nors jos asmeniškai ir nepažinojo, perskaitęs„Drauge“ moters istoriją tiesiog neliko jai abejingas. Kad matytų realią situaciją pats vyriškis su žmona nuvyko aplankyti Birutės, pakalbėjo, kaip ji reaguotų į paramos rinkimą. „Ji pasakė, kad jai ir penki litai yra dideli pinigai, tai nekilo abejonių, kad reikia padėti. Moteris neprasigėrusi, kas man buvo svarbu, tik ligota. Tokia liga tikrai tragedija, todėl ir nusprendžiau rinkti pinigus“, - pasakojo sintautiškis. Tad ilgai nelaukdamas ir pats paaukojęs 100 litų pradėjo kilnią akciją. Vieni sintautiečiai aukojo mažiau, kiti daugiau, treti, sužinoję, kad A. Šuopys renka pinigus, 10 ar 20 litų jam į namus atveždavo. Iš viso buvo aplankyta daugiau nei šimtas žmonių ir surinkta 2773 litai. Tai pranoko bet kokius vyriškio lūkesčius. Jis tikėjosi geriausiu atveju surinkti apie tūkstantį litų. „Nesureikšminu, nes tai dariau ne dėl laurų, garbės ar dar kažko. Svarbiausia, kad tai turėtų realios naudos“, - tikino akcijos iniciatorius. S. Vasaitienė džiaugėsi, kad atsiranda ne tik tokių iniciatorių, bet ir aukojančių žmonių, parodančių, jog jie neabejingi svetimam skausmui. „Rolando operacijai reikėjo apie 6 tūkst. litų. Birutę, jei bus taip, kaip planuojame, gal išeis operuoti ne Santariškėse, o Kaune, tačiau vis vien reikia lėšų kelionėms, vaistams, tad, manau, 7 tūkst. litų reikės. Džiaugiamės, kad nemenka pradžia jau padaryta ir tikimės, kad viskas pavyks iki galo“, - sakė sąjungos pirmininkė.

Kadangi banko sąskaita, į kurią visi norintieji galėjo pervesti pinigų Birutei, buvo nurodyta laikraštyje, be to, publikacija pasirodė ir respublikinėje žiniasklaidoje, moteris sulaukė ir daugiau paramos. Iš viso šiuo metu moters gerovei yra suaukota 4351 litas. Žmonių su negalia sąjungos pirmininkė S. Vasaitienė susisiekė su TV3 televizija ir laida „Prieš srovę“, kuri taip pat planuoja rengti reportažą, galbūt prisidėti prie paramos rinkimo. „Bet kuriuo atveju taip nepaliksime, nes jau nemažai padaryta. Vešimės į Kauną, atliks reikiamus tyrimus ir žiūrėsime, ar reikia žiedą dėti ar kitaip galima padėti sumažinti svorį“, - teigė S. Vasaitienė.

Pati Birutė teigė nesitikėjusi sulaukti tokio rūpesčio ir paramos. „Esu labai dėkinga, taip ir parašykite. Dėkoju iš visos širdies. Jei viskas gerai, gal jau vasarą galėsiu pati be lazdų vaikščioti ir tada už visus geradarius Šv. Mišias užsakysiu“, - kupina dėkingumo kalbėjo B. Damijonaitienė.

Birutės šeimos gydytoja Dalija Kasparevičienė pritarė, kad pacientei reikalinga kvalifikuota ir aukštesnio lygio pagalba. „Laikas negailestingas ir būtina padėti, bet čia jau reikia aukštesnio lygio konsultacijos, endokrinologo pagalbos. Be to, ją tikrai riboja finansinės galimybės, nes ir vaistus išsirašo tada, kai gauna pensiją. Pati nei nueis, nei nuvažiuos, tad smagu, kad yra gerus darbus darančių žmonių“, - kalbėjo medikė.

Norintys ir galintys paaukoti pinigų Birutės operacijai, lėšas gali pervesti į specialiai atidarytą sąskaitą LT934010042100346692.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px