Rajone populiarėja paprastesni vardai

kudikisGintarė MARTINAITIENĖ

Prieš keletą metų plūstelėjusi ypač įmantrių vardų banga užleidžia vietą tradicijoms. Vėl grįžta paprastesni vardai, o mažiau girdėtų vardų tarp gyvenančių ne emigracijoje pasitaiko rečiau. Tokios tendencijos išryškėja stebint Šakių civilinės metrikacijos skyriaus duomenis.

Tarp 2012 metais rajone registruotų berniukų daugiausiai pavadintų Gusto vardu - jis suteiktas septyniems vaikams. Galima atkreipti dėmesį, kad vardas lyderis nėra toks ryškus kaip ankstesniais metais. Pavyzdžiui, pernai populiariausias Mato vardas buvo išrinktas net 17 kartų, tad šių metų TOP vardas gerokai nusileidžia populiarumu. Matas, net kelerius metus buvęs populiariausias, 2012 metais pagal populiarumą liko antroje vietoje – penki berniukai pavadinti minėtu vardu, reiškiančiu „Dievo dovana“. Tiesa, po penkis kartus išrinkti ir Augusto, Beno, Manto vardai. Nojaus, Emiliaus, Pijaus vardais registruota po keturis mažylius. Tėvai nevengia savo mažylių pavadinti ir senoviškesniais vardais. Tarp tokių - Arvydas, Vincentas, Vidas, Jurgis, Jonas, Laimutis, Liudas, Stanislovas, Algirdas. Tarp ne tokių įprastų vardų rajone išrinkti ir Ato, Milgaudo, Dangiro, Rašimo, Eivino, Tonio, Rėjaus vardai. Visgi ne berniukams, o mergaitėms dažniausiai suteikiami įvairesni vardai, nors, lyginant kelerius paskutinius metus, tokių vardų rajone, kaip ir šalyje, po truputį mažėja. Kaip jau tapo įprasta, ne vienas mažylis pavadintas jokių sąsajų su lietuvybe neturinčiais vardais, tačiau iš pavardės aišku, kad tokie vardai dažniausiai suteikiami emigravusių lietuvaičių, ištekėjusių už kitataučių, mažyliams. Tiesa, išimčių yra. Keletas vardų, nors ir lietuviška pavarde, registruota nelietuviška rašyba – Eiden, Damian. Pasitaiko atvejų, kai tiek berniukams, tiek mergaitėms suteikiami dvigubi vardai. Čia taisyklių nėra. Kartais abu iš jų nelietuviški, kitais atvejais - vienas lietuviškas, kitas ne. Pavyzdžiui, Nikas Jonas ar Kris Augustin.
 
Tarp mergaičių pernai buvo populiariausi ugnies deivės Gabijos bei Urtės vardai. Jie parinkti po septynis kartus. Šeši tėvai savo mažyles pavadino Augustės, penki – Austėjos vardais. Po keturis kartus parinkti ir Miglės bei Ugnės vardai. Tarp populiarių išlieka ir trumpi Emos, Evos, ir ilgesni, lietuviams įprasti Kotrynos, Barboros, Žemynos, Gerdos, Godos, Liepos vardai. Jie dažniausiai registruoti po tris kartus. Civilinės metrikacijos skyriaus duomenimis, pernai registruoti ir tokie moteriški vardai kaip Eila, Elinga, Amėja, Eimantė, Deina, Dija, Ida, Meina, Karilė, Tautė. Lyginant su vyriškais vardais, moteriškų vardų variacijų šiek tiek daugiau nei vyriškų. Be to, čia rečiau pasitaiko senoviškesnių vardų. Viena mažylė registruota Irenos, vienai suteiktas dvigubas Alisos Valentinos vardas. Tarp nelietuviškų galima išskirti net dvi mergytes pavadintas Ninos vardais, registruota ir Nella, Klea, tačiau jų pavardės nelietuviškos.

Vardo parinkimas – atsakingas tėvų sprendimas. Ne vienas specialistas aiškina, kad vardas netgi lemia žmogaus likimą, tad nepatariama remtis tik mada. Kaip bebūtų, tik tėvai sprendžia dovana, ar bausmė jų atžalai bus išrinktas vardas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kas lemia žemą rajono poziciją švietimo srityje?

klausimelis 05 21Edvinas iš Šakių:

Manau, mokiniai yra per mažai motyvuoti mokytis. Aš, pavyzdžiui, baigiau aštuonias klases, buvo kitokie laikai, bet siekiau, stengiausi mokytis. Ir toliau mokiausi, baigiau technikumą. Sūnus baigė universitetą, anūkai dar maži. Kaimo vaikai mokosi ne prasčiau. Netgi labiau pasiekia aukštų pasiekimų. 

klausimelis 05 21 2

Ričardas iš Bliuviškių:

Manau, ir tėvai turėtų labiau rūpintis vaikų mokslais. Bet yra ir pačių mokinių be motyvacijos. Mačiau – stovi prie Darbo biržos du mokiniai, o ne pamokose. Savo laiku siekiau mokytis, nebuvo jokia kančia eiti į mokyklą. Baigiau devynias klases, vėliau įsidarbinau. Girdėjau – Griškabūdyje mokytojų trūksta. Netiesa, kad kaimo vaikai prasčiau mokosi, mūsų kaime vienoje šeimynoje augantys vaikai labai aukštų rezultatų yra pasiekę.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.