Sintautiečiai išsakė įsisenėjusias bėdas

sintautai juskaVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Praėjusią savaitę į Sintautų seniūnijos salę susirinkęs nemažas būrys kaimo bendruomenės narių turėjo puikią progą ne tik išgirsti svečio, Seimo nario Mindaugo Basčio mintis apie svarbiausias šalies energetikos, ekonomikos ir socialines aktualijas, bet ir išsakyti susikaupusias problemas, pateikti rūpimus klausimus.
 
Nuotr. Sintautiečio ūkininko J.Juškos nuomone, pirmiausia reikia sumažinti valdžios biurokratinį aparatą ir sudaryti sąlygas žmonėms užsidirbti Lietuvoje. Tada jauni žmonės nebėgs iš Lietuvos į užsienį.
 
Seimo narys trumpai apžvelgė šalies biudžeto formavimo klausimus bei socialines, ekonomines ir politines aktualijas. Pasak M.Basčio, šiuo metu Seimas turi priimti nemažai svarbių sprendimų, ypač aktualūs atlyginimų atstatymo bei pensijų kompensavimo klausimai. Paraginęs sintautiečius pateikti klausimus, svečias tik spėjo komentuoti įvairius sintautiečių pasiūlymus, nusiskundimus ir paklausimus, kurie pabiro lyg iš kiauro maišo. Anot Sintautų seniūno Kęstučio Birbilo, sparčiai mažėja seniūnijos gyventojų skaičius,- šiuo metu jų nelikę nei 2 tūkstančių. Nuolat mažėjant moksleivių skaičiui, iškyla grėsmė kaimo mokyklų išlikimui. Štai Veršių kaime teliko pagrindinės mokyklos filialas.

Sintautų bendruomenės pirmininkas Raimondas Daniliauskas palietė visiems sintautiečiams itin rūpimą temą,- susisiekimo autobusais klausimą. Kadangi į miestelį tik retkarčiais užsuka Šakių autobusų parko autobusas, žmonės priversti kulniuoti daugiau nei kilometrą iki stotelės, esančios kelyje Šakiai- Kudirkos Naumiestis, - čia sustoja ir tarpmiestiniai autobusai. Pagyvenusiems ir ligotiems žmonėms įveikti tokį atstumą gana sudėtinga. Sintautiečiai mano, kad yra dvi galimybės išspręsti šį klausimą. Viena iš jų,- praplatinti savivaldybei priklausantį kelią ir miestelio centre prie stotelės įrengti autobusų apsisukimo vietą. Kita išeitis - išasfaltuoti į Sintautus vedantį žvyrkelį. Deja, tam reikėtų didžiulių investicijų. „Tai sena problema. Kiek jau prirašėme įvairių raštų, - ir Susisiekimo ministerijai, ir Kelių direkcijai, ir rajono savivaldybei,- teigiamo atsakymo nesulaukėme. Paaiškinama, kad nėra lėšų, be to, žvyruotu keliu per parą nepravažiuoja 300 automobilių, tad žvyrkelis negali būti asfaltuojamas, nes neatitinka eismo intensyvumo kriterijaus,“- apgailestavo bendruomenės pirmininkas. Kaip pastebėjo Seimo narys, šiais metais lėšų kelių tvarkymui Šakių rajone buvo skirta  gerokai mažiau. Finansavimas buvo sumažintas visos respublikos mastu. Tikimasi, kad svarstant kitų metų biudžetą, kelių tvarkymui finansavimas didės. Politikas pritarė sintautiečių nuomonei, kad tas pats  eismo intensyvumo kriterijus negali būti taikomas tiek miesto, tiek ir kaimo keliams. Svečias pasiūlė artimiausiu metu visiems susirinkti dalykiniam pokalbiui, į kurį reikėtų pakviesti rajono savivaldybės, Susisiekimo ministerijos, Marijampolės regiono kelių direkcijos atstovus.

Susitikimo metu sintautiečiai domėjosi ir kitais  klausimais. Žmonėms rūpėjo, kada bus grąžintos pensijos, ar galės kompensacijas paveldėti artimieji, kodėl valdžios vyrai netaupo valstybės lėšų, kas kaltas, kad neskiriama pakankamai dėmesio smulkaus verslo kaime skatinimui ir kita. „ Reikia pirmiausia sumažinti valdžios biurokratinį aparatą, o žmonėms sudaryti sąlygas dirbti ir uždirbti. Tuomet nebėgs jaunos šeimos į užsienį. Svarbiausia, kad turėtume pinigų, tada bus galima daug ką padaryti,“ savo nuomonę išsakė ūkininkas Juozapas Juška. „Jei kaime neišvažiuojami, nesutvarkyti keliai, žmonės čia nenorės gyventi. Šakių rajone yra bene prasčiausias palikimas - čia likę daugiausia žvyrkelių,“- sakė rajono tarybos narys Kęstutis Gudelevičius. Į diskusiją įsijungęs „Sintautų akademijos“ įkūrėjas Vitas Girdauskas pastebėjo, jog didžiausia bėda ta, kad verslas ir darbo jėga koncentruojasi miestuose, o kaimo vietovės paliktos likimo valiai. „Jei norime, kad kaime investuotų verslininkai, jiems reikia bent 30 proc. sumažinti mokesčius, sudaryti kitas investicijoms palankias sąlygas. Tada jie norės ir pas mus, Sintautuose, investuoti. Mokestinė aplinka ypač svarbi“,- teigė V. Girdauskas. Su pasisakančiais sutiko ir Seimo narys. „Aš visada akcentavau, kad pridėtinės vertės kūrimas yra svarbiausia. Iniciatyva priklauso verslui, o valdžia turi jam padėti. Seimo narių pareiga pirmiausia priimti teisingus ir žmonėms naudingus įstatymus. Tai daryti šiandien socialdemokratai ir stengiasi,“- patikino sintautiečius Seimo narys M.Bastys.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px