Siekdamos išlikti mokyklos priverstos veržtis diržus

pauliukenas svietimas
Nuotr. „Didžiausias taupymas vyksta ne neformaliojo švietimo sąskaita, o taikant pedagogų atlyginimams mažesnius tarifinius koeficientus“, – sakė Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas.

Sima Kazarian

 
Metų gale rajono mokyklos susiduria su neišvengiamais finansiniais iššūkiais. Mokinių skaičius mažas, taigi nedidėja ir finansavimas. Kadangi išlaidos viršija pajamas, ieškoma, kieno sąskaita sutaupyti.

Šiemet Švietimo ir sporto skyriuje buvo beveik 167 tūkst. eurų nepaskirstytų mokinio krepšelio lėšų, tačiau vien darbo užmokesčiui mokykloms reikėjo papildomai 297,3 tūkst. eurų. Pritrūkus pinigų mokyklos kreipėsi į savivaldybę.

Pinigų užteko vienetams

Lėšų pedagogų algoms savivaldybės prašė Šakių „Varpo“ mokykla, Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazija ir Gelgaudiškio pagrindinė mokykla. „Varpui“ trūksta didžiausios – 32 tūkst. 700 eurų sumos.

Tik trys mokyklos šiemet išsiteko su gautomis lėšomis ir joms neprireikė papildomų pinigų. Tai „Žiburio“ gimnazija, Kidulių ir Slavikų pagrindinės mokyklos.

Pasak Biudžeto ir turto skyriaus vedėjos Egidijos Grigaitienės, nors „Varpui“ reikia daugiausiai eurų, jiems lengviausia šią sumą ir sutaupyti, nes mokyklos biudžetas, palyginti su kitomis mokyklomis, yra didelis. „Varpui“ siūloma į darbo užmokesčio fondą perkelti dalį lėšų, skirtų aplinkai.

Sukritikavo taupymo metodą

Ieškodamos, kaip sutaupyti, mokyklos dalį sumos nurėžia nuo ūkinėms reikmėms skirtų lėšų, dalį nuo neformalaus ugdymo.

Tarybos narys Laurynas Suodaitis teigia, kad taupyti lėšas karpant neformaliojo ugdymo valandas yra nepateisinama: „Šioje vietoje, mano nuomone, mes taupome mokinių išsilavinimo sąskaita. Tai, kas leidžia direktoriams taupyti mokinių ugdymo sąskaita, iš mokyklų taupymo formulės turi būti išbraukta.“

Taupo būrelių sąskaita?

Pagal pateiktą informaciją šimtu procentų užklasinę veiklą vykdo 5 mokyklos – Panovių skyrius, „Varpas“, Gelgaudiškio pagrindinė mokykla, Lukšių Vinco Grybo gimnazija ir Lekėčių mokykla.

Mažiausiai (mažiau nei 50 proc. lėšų) neformaliam ugdymui skiria Kriūkų mokykla-daugiafunkcis centras, Slavikų pagrindinė mokykla, Kidulių pagrindinė mokykla, Sudargo skyrius. Iš visų tik pastarosios dvi ugdymo įstaigos nurodė, jog neformaliam švietimui trūksta specialistų. Žvirgždaičiai, kurie išnaudoja 58 proc. neformaliam ugdymui skirtų valandų, teigia, kad tam trūksta ne tik lėšų, bet ir poreikio iš pačių mokinių.

Mažina algų koeficientus

Pasak Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo Elvydo Pauliukėno, tarybos nario L. Suodaičio nuomonė ne visai pagrįsta. Didžiausias taupymas vyksta ne neformaliojo švietimo sąskaita, o taikant pedagogų atlyginimams mažesnius tarifinius koeficientus.
Anot jo, taupymas neformaliojo ugdymo sąskaita toli gražu nėra pozityvus kriterijus.

„Bet mokyklų vadovai paprasčiausiai neturi iš ko rinktis, stengdamiesi išsiversti su tokiu darbo užmokesčio fondu, koks yra skiriamas iš mokinio krepšelio“, – aiškino E. Pauliukėnas.

Iš dviejų blogybių geresnė

Taupyti pavyktų komplektuojant didesnes klases – vienoje klasėje iki 39 mokinių. Be to, jungiant aukštesnes ir žemesnes klasės. Norėdama to išvengti, savivaldybės taryba tvirtina mažesnius klasių komplektus išimties tvarka (privalomai klasėje turėtų būti minimaliai 20 mokinių). Kai klasėje lieka mažesnis mokinių skaičius, juos aptarnaujančiam personalui nelieka iš ko mokėti algos. Visgi renkamasi eiti šituo keliu, nes didelės, jungtinės klasės ne tik labai neigiamai atsilieptų ugdymo kokybei, bet ir spartintų mokyklų nykimo procesą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.