Ar mokytojų atestacijos nenuplauks ir ateinančiais metais?

venciuviene
Nuotr. Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos direktoriaus pavaduotojos ugdymui Vidmantos Venciuvienės manymu, rajonui turėtų būti gėda turėti tik du mokytojus ekspertus, nes kitų savivaldybių mokyklose jų yra bent po keletą.

Rajono švietimo įstaigų vadovų pasitarime daug kalbėta apie pedagogų atestaciją ir aukštesnės kvalifikacijos įgijimą. Mat šiais metais mokytojų atestacinė programa buvo sustabdyta, tad mokyklų direktoriai pakelti kvalifikaciją savo mokytojams tikisi sudaryti galimybę ateinančiais metais.
 
Daug diskusijų švietimo įstaigų vadovų pasitarime sukėlė mokytojų atestacijos programa, kuri 2018 m. buvo sustabdyta, nepatvirtinta rajono savivaldybės taryboje. Rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis iš karto pateikė klausimus, kurie dažniausiai kildavo tarybos nariams, kai reikėdavo svarstyti pedagogų atestacijos programas: ką veikia vardus gavę mokytojai, nes pagal patvirtintas metodikas mokytojų metodininkų veikla turi išeiti už mokyklos ribų, kiek tai yra matoma ir koks gaunamas atgalinis rezultatas. Ar anksčiau aukštesnę kvalifikaciją įgiję pedagogai laikosi šių reikalavimų – neaišku.

Pasak Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos direktoriaus pavaduotojos ugdymui Vidmantos Venciuvienės, didelė gėda rajonui, kad turime tik du mokytojus ekspertus, nes kitų savivaldybių mokyklose jų yra bent po keletą. Jos manymu, visi mokytojai, turintys 20 ar net 30 metų stažą yra verti mokytojo metodininko vardo.

„Mes patys kalbame apie mokytojo prestižą, autoritetą, bet nieko nedarome, kad tas autoritetas būtų iš tikrųjų“, – apgailestavo V. Venciuvienė, pabrėždama, kad ne tiek daug jų gimnazijos mokytojų ir ketina atestuotis – du sieks vyresniojo mokytojo vardo, trys – metodininko.

Nors meras susitikime akcentavo, kad papildomų lėšų iš savivaldybės biudžeto mokytojų ar direktorių atlyginimams skirti nėra galimybių, Lukšių Vinco Grybo gimnazijos direktorė Nijolė Šapolienė pastebėjo, kad dažniausiai pedagogai aukštesnės kvalifikacijos siekia ne dėl didesnio atlyginimo, o dėl vidinės motyvacijos. Beje, įvedus etatinį apmokėjimą, tas atlyginimas nedaug ir tepasikeičia – jei vyresniojo mokytojo koeficientas 7,96, tai mokytojo metodininko – lygiai 8, skirtumas tik 0,04, tad tie pinigai nėra tokie dideli, dėl kurių reikėtų diskutuoti.

Pasak V. Venciuvienės, mokytojas metodininkas jų gimnazijoje gautų tik 60 eurų didesnį atlyginimą nei vyresnysis mokytojas ir tai neatskaičius mokesčių. Tad aukštesnę kvalifikaciją įgiję pedagogai tikrai netaptų savo įstaigoms didele našta. Nuogąstaudama, kad mokytojų atestacijos nenuplauktų ir ateinančiais metais, ji siūlė mokyklų atestacijų programas patvirtinti nelaukiant kitų metų ir naujojo biudžeto. Švietimo įstaigų vadovai viliasi, kad Švietimo, sporto ir jaunimo reikalų skyrius jas savivaldybės tarybos tvirtinimui pateiks artimiausiu metu.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px