Tie patys pažeidimai – daugelį metų

Planinė visuomenės sveikatos saugos kontrolė pagal iš anksto sudarytą ir patvirtintą planą pernai patikrino 12 rajono ugdymo įstaigų. Trys rajono mokyklos neturi sporto salių, viena tebeapšildoma krosnimis. Tiesa, pažeidimai neatsiradę nei šiandien, nei vakar, o fiksuojami daugelį metų iš eilės.

Kaip informavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Marijampolės departamento Šakių skyriaus vedėjas Robertas Jakimonis, pirmą 2018 m. ketvirtį planinė visuomenės sveikatos saugos kontrolė atlikta Gelgaudiškio ir „Varpo“ pagrindinėse mokyklose bei Lukšių Vinco Grybo gimnazijoje, antrą – Sintautų pagrindinės mokyklos, Griškabūdžio gimnazijos, Slavikų pagrindinės mokyklos ikimokyklinio ugdymo skyriuose, trečią – Kriūkų mokyklos-daugiafunkcio centro, Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos ir jos Panovių ikimokyklinio ugdymo skyriuose, ketvirtą – Kidulių pagrindinės mokyklos Sudargo Martyno Sederevičiaus pagrindinio ugdymo skyriuje ir Slavikų pagrindinėje mokykloje. Kontrolės metu nustatyta, kad visos rajono mokyklos ir darželiai turi nustatyta tvarka gavusios leidimus-higienos pasus, bendrojo ir ikimokyklinio- priešmokyklinio ugdymo vykdomam ugdymo procesui.
 
Iš daugiau nei tūkstančio Lietuvos ugdymo įstaigų beveik 200 mokyklų neturi sporto salių, todėl moksleiviai sportuoja lauke, o atšalus orams – koridoriuose. Į šį skaičių papuola ir trys mūsų rajono mokyklos – Žvirgždaičių progimnazija ir Šakių „Varpo“ mokyklos Siesartėnų pagrindinio ugdymo skyrius sporto salių neturi, o Kidulių pagrindinės mokyklos Sudargo Martyno Sederevičiaus pagrindinio ugdymo skyriuje, kaip informavo laikinai direktoriaus pareigas einantis Robertas Sakas, sporto salė yra, tačiau ji avarinės būklės, tad nenaudojama. Skyrius turi gerai įrengtą sporto aikštelę su naujais krepšinio lankais, tad mokiniai sportuoti lauke turi geras sąlygas, tačiau atėjus žiemai tenka kūno kultūros pamokas vesti koridoriuose. Krepšinio aikštelę ir bėgimo taką su specialia danga turi tik Slavikų pagrindinė mokykla ir Lukšių Vinco Grybo gimnazija.

Respublikinei žiniasklaidai užkliuvo Slavikų pagrindinė mokykla, kuri iki šiol apšildoma krosnimis. Pasak jos direktoriaus Juozo Rakicko, jei čia taip blogai būtų, tai jau ir pačios mokyklos nebūtų, atvykusi televizija labai norėjo rasti molio gabalus, o čia stovi gražaus dizaino krosnelės, kurios negadina vaizdo ir suteikia jaukumo.

„Jų nereikia kurti 5 val. ryto, užtenka prieš valandą iki pamokų pradžios. Kokią nori temperatūrą, tokią ir palaikai, pasišildai, kada nori, nereikia nei šildymo sezono pabaigų, nei pradžių. Šildymas labai ekonomiškas. Man smagu, kad mes tokie unikalūs Lietuvoje ir vis dar gyvuojam. Nemainyčiau šio pastato į jokį kitokį“, – komentavo mokyklos direktorius.

Kriūkų mokyklos-daugiafunkcio centro ikimokykliniame skyriuje-darželyje „Pušelė“ nustatyta keletas higienos normų pažeidimų: laiku nepapildomas įmonės pirmosios pagalbos rinkinys, nepakeistas smėlis smėlio dėžėse, neatliktas smėlio parazitologinis ištyrimas, nepildomas vaikų žaidimų  aikštelės priežiūros ir remonto darbų registracijos žurnalas, neatliekama žaidimo aikštelių apžiūra nurų terminais, teritorijoje yra augalas, vedantis nevalgomas uogas.

R. Jakimonio teigimu, su šiais teisės aktų neatitikimais mokyklų administracija yra susipažinusi, tačiau kai finansavimas nepakankamas, trūkumų šalinimas kiek užtrunka.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.