Nauja tvora netrukus apjuos porą rajono darželių

tvora sintautai
Sintautų pagrindinės mokyklos darželio „Vyturėlis“ kiemo tvoros tvėrimas jau įpusėjęs, o netrukus tvoros tvėrimo darbai prasidės ir Šakių lopšelio-darželio „Klevelis“ kieme. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Sintautų pagrindinės mokyklos darželio „Vyturėlis“ kieme tikra šventė – čia jau geras mėnesis laiko tveriama nauja darželio tvora. Darželio tvora susirūpinta ne tik dėl pasikeitusių higienos normos reikalavimų, bet ir dėl vaikų saugumo bei siekiant apsaugoti  kiemo inventorių.

Kaip sako Sintautų pagrindinės mokyklos direktorius Vytautas Strolys, darželio tvorą tveriasi pati mokykla savo pastangomis. Direktorius sako, kad medžiagos tvorai atsieis apie 4 tūkst. eurų, kuriuos žada mokyklai skirti savivaldybė. Tvora neatitiko darželiams keliamų higienos normos reikalavimų – buvo per žema, o vartai stovėjo it sovietmetį menantis antikvaras, net nesidarinėjo. Nuo 2018 m. spalio, pasikeitus higienos normos reikalavimams, visų darželių tvoros turėtų būti 1,5 metro. Deja, rajone ne visi darželiai atitinka šiuos reikalavimus, o Sintautų darželio vadovai apie tvorą svajojo ne tik dėl reikalavimų, bet ir dėl kitų svarbių priežasčių. Direktoriaus pavaduotoja ikimokykliniam ugdymui Rūta Galinskienė yra pasakojusi, kad darželio teritorijoje ne darbo metu nuolat lankydavosi pašaliniai asmenys, ištrypdavo gėles, niokodavo lauko inventorių, yra pavogę netgi kelis metrus tvoros. Darželio vedėja sako jau seniai turėjusi minčių, kaip būtų galima kuo gražiau įrengti, puoselėti darželio teritoriją – pastatyti geras laipynes vaikams, padaryti eksperimentines lysves, šiltnamį, pastatyti palapinę, įrengti smėlio dėžes, vandens baseinėlius. Kai kurias idėjas vedėjai siūlė ir patys vaikų tėvai, sakydami, kad parems darželį ir padės jas įgyvendinti. Tėvų iniciatyva netrukus darželio kieme bus įrengtas Basakojų takas ir kt. Pasak pavaduotojos, kažką įrenginėti darželio kieme, kol nebuvo padorios tvoros, buvo tiesiog neįmanoma dėl nuolatinės pašalinių žmonių invazijos.

„Šalia pagrindinių durų nuolat būdavo ištryptos gėlės, sodelyje rasdavome šiukšlių. Auklėtojos iš ryto atėjusios į darbą pirmiausia turėdavo surinkti atliekas, butelius ir kitas „gėrybes“, ypač po savaitgalio“, – pasakojo R. Galinskienė.

Ji sako, jog nauja 250 m ilgio tvora atitiks ne tik higienos normos reikalavimus, tačiau padės įgyvendinti tiek jos, tiek tėvų seniai puoselėtas idėjas dėl įvairių įrenginių darželio teritorijoje įrengimo, kad vaikai kuo daugiau laiko leistų gryname ore. Taip pat R. Galinskienė sako, kad naujieji vartai bus rakinami – manoma, kad dėl to darželio teritorija bus saugi ir rami.

Sukežusi ir per žema tvora juosia ir Šakių lopšelį-darželį „Klevelis“. Beje, ir šią daugiabučių kiemuose esančią įstaigą ne kartą yra niokoję neklaužados vaikai, kurie ir inventorių sulaužydavo, ir gėles ištrypdavo. Praėjusių metų pabaigoje „Klevelyje“ buvo inicijuotas tėvų parašų rinkimas, o peticija pristatyta į savivaldybę, prašant naujos tvoros, tiksliau, lėšų jai. Kaip informavo mero pavaduotojas Darius Jakavičius, netrukus nauja tvora bus pradėta tverti – šiuo metu ieškomi darbų rangovai. Kol kas neaišku, kiek šis objektas atsieis – priklausys nuo to, už kiek pavyks nupirkti darbus. Lopšelį-darželį juosia 350 m sena metalinė tvora. Savivaldybės administracijos vadovų manymu, prisidėti prie darželio tvoros darbų turėtų ir paties darželio darbininkai, kurie, seniūnijai padedant, galėtų bent jau nuimti senąją tvorą.

2018 m. kovo mėnesį teiktoje Gelgaudiškio vaikų darželio „Eglutė“ vadovės metų veiklos ataskaitoje tuometinė direktorė Vilma Vidrienė teigia, kad jų darželio tvora taip pat neatitinka reikalavimų – trūksta 10–20 cm iki 1,5 m aukščio. Bendras tvoros, juosiančios darželį, ilgis 235 m. Tačiau šiais metais apie kitų darželių tvorų atnaujinimus savivaldybėje daugiau kalbos nėra, nes ir šioms dviem ugdymo įstaigoms rasti lėšų buvo sudėtinga. Administracijos direktorius Dainius Grincevičius sako, kad dabar darželių vadovai negali tikėtis, jog savivaldybė iš kažkur jiems ras pinigų visoms tvoroms atnaujinti – sprendimo būdų turi ieškoti ir patys įstaigų vadovai, juolab kad biudžetas jau suplanuotas ir patvirtintas, o apie higienos normos pasikeitimus įstaigų direktoriai žinojo keleri metai, todėl turėjo laiko pasvarstyti, kaip tai reikės įgyvendinti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.