Nepadaugės piktnaudžiavimo atvejų?

Nuo rugsėjo 1 d. atsisakius gydytojų išduodamų pažymų, kuriomis buvo pateisinamas vaikų neatvykimas į mokyklas ir darželius dėl ligos, bendruomenėse kyla nesusipratimų. Vienos ugdymo įstaigos prašo negaliojančių pažymų, kitos nesutinka atleisti nuo mokesčio už praleistas dienas. Mūsų rajone taip pat iki šiol dar nėra oficialiai patvirtintos tvarkos, yra nuogąstvimų, kad dėl pažymų atsisakymo  gali atsirasti daugiau piktnaudžiavimo atvejų.

Kaip pasakojo vaikus į rajono ikimokyklinio ugdymo įstaigas vedantys tėvai, apsirgus jų atžaloms, šie privalo raštiškai informuoti grupės auklėtoją, kuriomis dienomis jų vaikas sirgo. Viskas šiuo atveju gerai, jei tėvai sąmoningi ir neskuba nepasveikusio vaiko vesti į darželį. Tėvai baiminasi, kad toks vaikas neužkrėstų sveikų. Mat nelikus gydytojo išduodamų pažymų niekas nesukontroliuos, ar vaikas jau visiškai sveikas, ar ne, o tėvai, skubantys sugrįžti į darbus ir neturintys kur dėti savo atžalų, gali surizikuoti.
 
Kaip informavo Šakių vaikų lopšelio-darželio „Berželis“ direktorė Lina Viliūšienė, nuo praėjusių metų patvirtinti liberalesni higienos normų pakeitimai, kurie leidžia priimti vaiką ir šiek tiek kosintį ar sloguojantį. Tad, jos teigimu, jei vaikas neturi temperatūros, auklėtojos negali nepriimti jo į grupę.

Tėvų manymu, sumažinus darbo krūvį gydytojams, kuriems nereikės išrašinėti pažymų švietimo įstaigoms, jis padidės grupių auklėtojoms, kurios privalės surinkti ir suregistruoti tėvų raštiškus prašymus.

Ne vienam iš tėvų kilo klausimas, ar nelikus pažymų visi tėvai bus sąžiningi ir neprisidengs liga, kai dėl kokios kitos priežasties savo atžalos nenuves į darželį? Juk tokiu atveju už praleistas dienas nereikėtų mokėti nei už savo atžalos maitinimą, nei už ugdymą. Tokia tvarka galioja ir tada, kai tėvai atostogauja arba dirba slenkančiu grafiku. Tai taip pat yra pateisinamos priežastys, dėl kurių praleistos dienos neapmokestinamos. Tiek patys tėvai, tiek ir darželių vadovai teigė suprantantys, kad tokių atvejų neįmanoma patikrinti, todėl teks pasitikėti tik žmonių sąžiningumu ir gera valia. Mokyklose taip pat vaikų nebuvimo priežastis turės teisinti tėvai ir viliamasi, kad piktnaudžiaujama nebus.

Pasak L. Viliūšienės, kai rajono ikimokyklinio ugdymo grupėse taip trūksta vietų, o tėvai veda savo vaikus gal tik 25 proc. viso laiko, šie tiesiog užima vietą, kuri būtų labiau reikalinga kitiems, kurių tėvai, norėdami dirbti, neturi kur palikti vaikų.

Rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Ingrida Kasparavičienė informavo, kad pasitarti dėl naujos tvarkos švietimo įstaigų vadovai rinkosi rugsėjo viduryje, o sprendimas dėl vaiko ugdymo įstaigose praleistų dienų pateisinimo pagrindimo taryboje bus priimtas šiandien. Neatvykimą į švietimo įstaigą tvarką nuo lapkričio 1 d. nustatys švietimo įstaigos vadovas.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.