Kiduliečių svajonės pildosi – rudenį turės savo vaikų darželį

kiduliu mokykla remontas
Kidulių pagrindinės mokyklos laikinasis vadovas Robertas Sakas įsitikinęs, kad nuo naujų mokslo metų pradėsiantis veikti visos dienos vaikų darželis bus naudingas ne tik dirbantiems tėvams, bet ir pačiai įstaigai – ji sau užsiaugins būsimus pirmokus. D. Pavalkio nuotr.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Vos prasidėjus naujiems metams Kidulių pagrindinėje mokykloje verda darbas – pradėtos įrenginėti būsimo vaikų darželio, kurio taip trūko šio krašto gyventojams, patalpos. Tiesa, nors dėl to įstaigai ir teks paaukoti aktų salę ir visus renginius perkelti į sporto salę, tačiau ko nepadarysi dėl mažųjų kiduliečių gerovės.

Laikinai Kidulių pagrindinės mokyklos direktoriaus pareigas einantis Robertas Sakas, aprodydamas būsimo darželio patalpas, džiaugėsi, kad iš prašyto 41 tūkst. 215 eurų finansavimo iš savivaldybės biudžeto jau yra gauta pusė sumos (20 tūkst. 500 eurų) ir dėl to galima pradėti darbus. Taupant pinigus, juos atlieka ne samdytos įmonės darbininkai, o mokyklos darbuotojai.

Kad poreikis kurti Kiduliuose darželį yra, parodė prieš porą metų surinkti vietinių gyventojų parašai. Net 39 tėvai išreiškė norą, kad mokykloje būtų įrengtas visos dienos vaikų darželis. Todėl atsižvelgiant į jų pageidavimus ir buvo imtasi veiksmų, kad mažieji piliečiai darželį lankytų Kiduliuose, o ne Jurbarke, kur, beje, kaip ir kiekvienoje savivaldybėje, pirmenybė pirmiausiai teikiama savo rajono vaikams. Tad, pasak R. Sako, kiduliečiams, norintiems patekti į Jurbarko darželius, dažnai tenka ilgai laukti eilėje arba iš viso yra atsakoma.

Kidulių pagrindinėje mokykloje jau pradėtos įrenginėti vienos grupės, kurią galės lankyti 15 ikimokyklinukų (nuo dvejų iki ketverių metų), patalpos – žaidimų kambarys ir miegamasis. Šalia planuojama įrengti atskirą higienos kambarį – prausyklas ir tualetus, o rūbinės spinteles perkelti prie įėjimo. Kaip informavo laikinasis mokyklos direktorius, šiuo metu ikimokyklinukų grupėje dar yra trys laisvos vietos, kurios, tikimasi, iki rugsėjo užsipildys.

Kita grupė, skirta penkiamečiams ir šešiamečiams, bus įrengta priešais esančiose patalpose. Į ją jau užsirašė 20 vaikų. Ši mišri grupė taip pat turės savo atskirus žaidimų, miegamąjį ir higienos kambarius. Tad vietos bus daugiau nei naujose Kriūkų ir Lekėčių mokyklų-daugiafunkcių centrų ikimokyklinio ugdymo grupėse, kur įrengta po vieną patalpą, skirtą ir žaidimams, ir miegojimui, bei bendrą higienos kambarį dviem grupėms.

R. Sako teigimu, visos dienos darželio įrengimas naudingas ne tik dirbantiems tėvams, bet ir mokyklai, nes ji užsiaugins sau būsimus pirmokus – daugiau tikimybės, kad mūsų krašto vaikai neišeis mokytis į Jurbarką. Tiesa, darbo dar laukia nemažai. Didžiausias galvos skausmas – higienos kambarių įrengimas, nes vandens atvedimas ir santechnikos darbai visada pareikalauja ir daugiausiai laiko, ir lėšų, tačiau laikinasis mokyklos vadovas tikisi, kad nesklandumų neturėtų kilti. Šiuos darbus ir galutinį patalpų apstatymą planuojama atlikti vasaros metu, kad nuo rugsėjo 1d. būtų galima oficialiai pradėti visos darbo dienos ikimokyklinio-priešmokyklinio ugdymo procesą.

Šiuo metu Kidulių pagrindinėje mokykloje ugdoma 15 ikimokyklinukų (nuo dvejų iki ketverių metų) ir 10 priešmokyklinukų (po penkis penkiamečius ir šešiamečius), tačiau tik pusę darbo dienos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.