Griškabūdyje vieno mokinio išlaikymas per metus atsieina 3 tūkst. 226 eurus

griskabudzio gimnazija
Praėjusią savaitę žurnalas „Reitingai“ pristatė įvairių Lietuvos ugdymo įstaigų reitingą, kuriame tradiciškai apžvelgė, kaip kurioms mokykloms sekasi, kurios daro pažangą, o kurias reiktų kalti prie gėdos stulpo. Pagrindinės mokyklos įvardijamos kaip sunkiausiai vietą po saule randančios. Sudarytas ir savivaldybių reitingas pagal švietimo parametrus.

Sudarant gimnazijų reitingą vertinta, kiek į III gimnazijos klasę priimta mokinių, kiek jų baigė, kaip įstojo į valstybės finansuojamas vietas aukštosiose mokyklose, taip pat atsižvelgiama į abiturientų atskirų dalykų egzaminų bendrą balų vidurkį, žiūrima, kiek abiturientų egzaminus išlaikė šimtukais.

Tradiciškai tarp rajono gimnazijų aukščiausią vietą užima Šakių „Žiburys“, surinkusi 35,63 taško, tačiau lyginant su ankstesniais metais jos pozicijos gerokai smuko – iš 77 vietos 2019 m. į 166 vietą 2020 m. Pavyzdžiui, į valstybės finansuojamas vietas aukštosiose mokyklose įstojo 61 žiburietis, du – į užsienio aukštąsias mokyklas. Aukščiausias balų vidurkis tarp laikytų egzaminų buvo anglų kalbos (56,4 proc.), antroje vietoje – lietuvių kalbos brandos egzamino balų vidurkis (51,1 proc.).

Antroje vietoje tarp rajono gimnazijų Lukšių Vinco Grybo, kuri per metus pakilo 71 pozicija (iš 258 vietos į 187, iš viso 33,873 taško). Beje, tai vienintelė gimnazija rajone, kuri reitinge kilo, o ne krito. Čia taip pat aukščiausios tarp visų laikytų dalykų buvo abiturientų anglų kalbos žinios – 61,5 proc. bendras balų vidurkis.

Iškart po lukšiečių reitinge rikiuojasi ir 188 vietą užima Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazija (pernai buvo 136 vietoje). Kaip ir Lukšiuose, taip ir čia į valstybės finansuojamas vietas aukštosiose mokyklose įstojo šeši abiturientai, tradiciškai geriausiai išlaikyti anglų kalbos egzaminai (54,9 proc.).

Ketvirtoje vietoje rajone ir 242 vietoje reitinge – Griškabūdžio gimnazija (pernai buvo 189 vieta).

Beje, šiais metais pirmą kartą pateikti duomenys, kiek valstybė skiria lėšų mokinių ugdymui kiekvienoje mokykloje. Brangiausiai valstybei atsieina Griškabūdžio gimnazijos ugdytiniai, kur vieno mokinio išlaikymas per metus kainuoja 3 tūkst. 266 eurus, pigiausiai žiburiečiai – bendros išlaidos vienam mokiniui 2 tūkst. 334 eurai per metus.

Iš viso reitinge 356 mokinių nesirenkančios gimnazijos, tradiciškai pirmos vietos neužleidžia Klaipėdos licėjus. Tarp gimnazijų, kurios mokinius atsirenka pagal pažangą, nuolatinis lyderis – Vilniaus licėjus.

Reitingo sudarytojai sako, kad sunkiausiai konkurencinėje kovoje išsilaikyti pagrindinėms mokykloms, kuriose neefektyviai naudojamos turimos patalpos, jose daugiausiai jungtinių klasių, mokosi daugiausiai vaikų su specialiaisiais poreikiais, o rezultatai gana prasti, tad joms pylos išrašoma už prastą mokinių paruošimą ir teigiama, kad jos ne padeda vaikams, o daro žalą. Sudarant reitingą atsižvelgta į lietuvių kalbos bei matematikos pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimo rezultatus, taip pat žiūrėta, ar visi priimti į devintą klasę baigė dešimtą. Prasčiausias pozicijas reitinge rajone ir vienas prasčiausių visoje šalyje užima „Varpo“ mokykla, kur lietuvių kalbos rezultatų vidurkis dešimtbalėje sistemoje 4,76, matematikos – 3,36. Bendras vidurkis – 4,06. Šioje mokykloje į devintą klasę buvo priimti 33 mokiniai, 10 klasę baigė 23.

Nors lyginant su pirmoje vietoje esančia Akmenės rajono mokykla, kur bendras pasiekimų patikrinimo vidurkis yra aukštesnis nei 8 balai, mūsų rajono rezultatai toli gražu nežiba, bet rajone geriausiai tarp pagrindinių mokyklų atrodo Plokščių mokykla-daugiafunkcis centras. Čia tiek matematikos, tiek lietuvių kalbos vidurkis yra 6,17. Lekėčių mokykloje-daugiafunkciame centre bendras pagrindinio ugdymo pasiekimų vidurkis 4,2 (lietuvių kalba 3,2, matematika 5,2), Sintautų pagrindinėje mokykloje bendras vidurkis 5,5 (lietuvių kalba 5,5, matematikos 5,45), Gelgaudiškio – 5,11 (lietuvių 6,35, matematikos 5,11), Kidulių pagrindinėje – 4,83 (lietuvių 5,73, matematikos 4,83).

Reitingo sudarytojai kelia klausimą, o kurios gi savivaldybės kenkia savo vaikams? Čia kalbama apie nesutvarkytą mokyklų tinklą. Minima, kad šalyje mokyklų tinklas sutvarkytas maždaug 12-oje savivaldybių iš 60-ies, 16-oje tvarkomas arba vyksta kažkokie judesiai, 20-yje nesutvarkytas, o 12-oje įvardijamas tiesiog baisiu. Šakių rajono savivaldybė čia konkrečiau nedetalizuota, mūsų rajone mažiausiose mokyklose skaičiuojami 35 mokiniai, iš viso registruota 3 tūkst. 316 mokinių, o per septynerius metus vidutiniškai į mokyklas kasmet ateis 264 mokiniai.

Savivaldybių reitinge tarp vidutinėmis įvardijamų savivaldybių Šakių rajonas yra 37 vietoje iš 42. Šiame reitinge vertinta mokinių pažanga per metus, atsižvelgta į mokinių pasiekimų lygį, pasiekimus olimpiadose, brandos egzaminus, taip pat žiūrėta, kiek švietimo specialistų tenka vienam mokiniui, koks patalpų plotas, ar mokiniai mokykloje jaučiasi gerai ir pan. Ko gero, kad rajonas švietimo srityje turi kur pasitempti.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.