Vis dar yra darželinukų, nelankančių jokios ugdymo įstaigos

svietimo online1
Švietimo įstaigų vadovų pasitarime aptarti įvairūs rūpimi klausimai, tarp kurių vienas aktualiausių – pedagogų vakcinavimas.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Tradiciniame rajono ugdymo įstaigų vadovų pasitarime kalbėta šiuo metu aktualiausiu vakcinavimo klausimu, tačiau paliestos ir kitos aktualijos –  rajono vicemero Dariaus Jakavičiaus teigimu, reikia siekti, kad mažėtų vaikų, nelankančių priešmokyklinio ugdymo įstaigų.

Pasitarimą pradėjęs savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas pirmiausiai apžvelgė švietimo darbuotojų vakcinavimą. Jo žiniomis, norinčių skiepytis buvo užregistruota 465, pirmą kartą paskiepyti 376, du gavo antrą skiepą. Pasak D. Aštrausko, praėjusio ketvirtadienio žiniomis, 33 asmenys yra atsisakę skiepytis dėl sveikatos problemų, 37 – dėl nežinomų priežasčių. Iš viso nuo minėto skaičiaus nepaskiepyti septyni procentai švietimo darbuotojų.

Ugdymo įstaigų vadovai teiravosi, kada preliminariai bus paskiepyti likę darbuotojai. Pasak savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų vadovo Redo Juškaičio, vakcinavimo tvarka keičiasi kasdien, ir jei į mokyklas leistų grįžti abiturientams, tuomet prioriteto tvarka bus vakcinuojami dvyliktokų mokytojai. Plokščių mokyklos-daugiafunkcio centro laikinoji vadovė Nijolė Anankaitė kėlė klausimą, ar, pasiskiepijus „AstraZeneca“, laukiant 12 savaičių antro skiepo, vis tiek darbuotojams reikia testuotis? Anot R. Juškaičio, prievolės nėra, tačiau laukiant antro skiepo testuotis tik rekomenduojama, galbūt reiktų patiems įvertinti rizikas, kiek kontaktuojama.

Asmenine patirtimi po gauto „AstraZeneca“ skiepo pasidalino Švietimo pagalbos tarnybos vadovė Diana Jazukevičienė.

„Man jokio poveikio nebuvo, išskyrus rankos paraudimą. Nuolat darausi antikūnų testus, antikūnų po skiepo daugėja. Ir toliau testuojuosi PGR testu. Tokia mano patirtis, kuria pasidalinsiu ir vėliau. Tai, kas skamba viešojoje erdvėje, kaip nuteikiami prieš vakciną žmonės, tai aš noriu parodyti, kad mano organizmo reakcija į skiepą normali ir tų antikūnų, tikiuosi, vis daugės ir daugės“, – pasakojo D. Jazukevičienė.

Į pokalbį įsijungęs vicemeras Darius Jakavičius pateikė įdomią informaciją apie mažuosius rajono gyventojus.

„Buvo rekomendacijos tėvams nevesti vaikus į darželius arba į ikimokyklinio ugdymo įstaigas. Buvo tik rekomendacijos, nenorėčiau, kad nuskambėtų toks dalykas, kad mama tinginė, sėdi namie, o vaiką veda į darželį. Jeigu tas vaikas sveikas, jam reikia būti su kitais vaikais“, – svarstė vicemeras.

Jis aiškino, kad, kaip rodo Socialinės paramos skyriaus darbuotojų pateikta informacija, 2015 metais gimusių, būsimų priešmokyklinukų, rajone gyvena 221-as.

„Kas mane neramina, kad tarp tų 221 vaiko visgi septyniolika nelanko ikimokyklinio ugdymo įstaigų. Nėra jų daug pagal seniūnijas, maždaug po vieną“, – sakė vicemeras.

Jis pridūrė, kad jam surinkti tokią informaciją buvo įdomu ir todėl, kad maždaug prieš metus laiko respublikos mastu buvo pateikta, jo nuomone, klaidinga informacija, kad Šakių rajone priešmokyklines ugdymo įstaigas lanko tik 46 procentai vaikų. Vicemero žiniomis, priešmokyklines ugdymo įstaigas nelankančių vaikų rajone tik 19 procentų.

„Tokia reali situacija ir aš džiaugiuosi, kad taip yra, turiu tokį tikslą, kad nelankančių dar labiau sumažėtų. Todėl noriu paprašyti – nevadinkit tų mamų tinginėm, jeigu jos nori atvesti vaiką į darželį, ir labai norėtume, kad tų vaikų skaičius darželiuose truputėlį didėtų“, – kalbėjo D. Jakavičius.

Kaip patikslino savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas Gintaras Demenius, šiemet priešmokyklinio ugdymo programą baigs 192 vaikai, maždaug tiek pirmokų rudenį turėtų ateiti į mokyklas.

Pasak vicemero, šiuo metu pedagogai išties dirba sunkų darbą, didelė atsakomybė užgulusi  mokytojų, ruošiančių abiturientus, pečius, tad kvietė direktorius palaikyti savo darbuotojus.

„Kažkas sako – prasidės klestėjimas profesinių mokyklų... Taip, gali būti. Nes nebus kam įstoti į aukštąsias, jeigu užkels karteles. Aš tikiuosi, kad taip nebus...“ – kalbėjo vicemeras.

Įstaigų vadovai pasitarimo metu pasakojo, kad mokytojus moksleivių atostogų metu skatino pailsėti nuo kompiuterių ekranų, tačiau nemažai visgi dalyvavo įvairiuose mokymuose.

Praėjusį penktadienį keliose ugdymo įstaigose netradiciškai buvo švenčiama ir šimtadienio šventė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.