Pradinukams sužibo galimybė sugrįžti į mokyklas

pradinukai
Kontaktinis pradinukų ugdymas atnaujintas bus tose pradinėse klasėse, kurių moksleivių ir pedagogų šeimos sutiks išsitirti kaupinių tyrimo metodu. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusį penktadienį žinia apie galimybę savivaldybei dalyvauti pradinukų grįžimo į mokyklas projekte, kuriam kelią nutiesė viena Vilniaus progimnazija, sukvietė švietimo įstaigų vadovus į pasitarimą. Iki antradienio darbo dienos pabaigos Švietimo, mokslo ir sporto ministerija lauks ir mūsų savivaldybės atsakymo, kurios mokyklos norėtų jungtis prie saugaus grįžimo į kontaktinį ugdymą modelio. Kol kas direktoriams kyla daug klausimų, kaip mokykloms įgyvendinti keliamas sąlygas.

Kaip informavo savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija iki antradienio lauks atsakymų iš savivaldybių ir konkrečių mokyklų, kurios norėtų pasekti Vilniaus pavyzdžiu ir atnaujinti kontaktinį ugdymą pradinukams, kartu nuolat testuojant bendruomenę dėl Covid-19 kaupinių metodu.

„Pirmiausiai mokyklos pedagogai ir tėvų bendruomenė turi apsispręsti, ar norėtų jungtis prie saugaus sugrįžimo modelio, o gavus ministerijos sutikimą, kontaktinis pradinukų ugdymas bus atnaujintas moksleivių ir pedagogų šeimas patikrinus kaupinių tyrimo metodu“, – trumpai naujieną pristatė vedėjas.

Savivaldybės vicemeras Darius Jakavičius paaiškino, kad pagal paruoštą Vilniaus visuomenės sveikatos centro saugaus grįžimo į kontaktinį ugdymą modelį įstaigų vadovai turės informuoti moksleivių ir pedagogų šeimas ir surinkti informaciją, ar šie sutiks išsitirti dėl koronaviruso kaupinių tyrimo metodu, mat ugdymas mokyklose bus atnaujintas, tik patikrinus moksleivių ir pedagogų šeimas. Kaip paaiškino vicemeras, tiriant šiuo metodu ėminys imamas iš nosies, o ne iš nosiaryklės, ir kelių tiriamųjų ėminiai sudedami į vieną. Jei bendras mėginys parodytų, kad užkratas yra, būtų tiriamas kiekvienas žmogus atskirai jau PGR testu. Pirmasis mėginių ėmimas būtų atliekamas Šakių mobiliame punkte, bet, susidarius didesniam asmenų kiekiui, mobili grupė galėtų atvažiuoti į konkrečią mokyklą ar vietą.

Antruoju etapu, jau po savaitės, tik mokykloje tuo pačiu kaupinių metodu būtų tiriami tik mokiniai ir pedagogai, tyrimus kas septynias dienas ugdymo įstaigose atliktų visuomenės sveikatos specialistai.

Kol laukiama Sveikatos apsaugos ministerijos paruošto aprašo apie numatomą projektą, ugdymo įstaigų vadovams pirmiausiai kilo klausimų, kas bus, jei kažkuri šeima nesutiks testuotis, kaip tuomet bus ugdomas vaikas? Anot D. Aštrausko, vaikas mokysis nuotoliniu būdu namuose.

„Ar tuomet pradinių klasių mokytojui teks klasėje dirbti kontaktiniu ir nuotoliniu būdu? Turime tik po vieną klasės mokytoją, jei mokymo procesas bus organizuojamas tokiu būdu, kaip užtikrint asmens duomenų apsaugą?“ – klausimą kėlė Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos direktorė Odeta Dailidienė.

Kidulių pagrindinės mokyklos vadovas Robertas Sakas svarstė, kodėl Vilniaus modelis metamas visai Lietuvai, teiravosi, kodėl neatsižvelgiama į kaimiškas vietoves, kėlė klausimą, kaip reikės surinkti tas šeimas prasitestuoti?

„Kur yra logika: dabar eina vaikai, kurie neturi galimybės mokytis namuose, jų neprašome testuotis, o dabar ateinančius pratestuokim nuo A iki Z. O jei šeima nesitestuos niekada, kiek vaikas namuose mokysis? Iki dešimtos klasės, kol baigs nuotoliniu būdu mokyklą?“ – retoriškai klausė R. Sakas.

Kaip patikslino vicemeras, persirgę koronavirusu ar paskiepyti turės pateikti pažymą ir testuotis nereikės. Į mokyklas pradinukų klasės galės grįžti palaipsniui. D. Jakavičiaus nuomone, toks testavimas būtinas, nes į mokyklas sugužės šimtai pradinukų, testavimas būtina priemonė užtikrinant visų saugumą.

Nors dar liko daug neatsakytų klausimų, D. Jakavičius kvietė vadovus tinkamai paruošti bendruomenę tokiam pradinukų grįžimo į mokyklas projektui, anot jo, kol kas tai vienintelis būdas grįžti į kontaktinį ugdymą.

Kiek pradinukų klasių atvers mokyklų duris ir ar savivaldybei bus pritaikyta tokia išimtis kaip Vilniaus savivaldybėje, sprendimą trečiadienį priims Ministrų kabinetas.

Šio metodo nesiūloma taikyti grąžinant į kontaktinį ugdymą abiturientus dėl tos priežasties, kad jie ruošiasi laikyti brandos egzaminus. Tik daliai jų leidus grįžti į mokyklas, būtų sudaromos nevienodos galimybės pasiruošti egzaminams. Abiturientus į mokyklas ketinama grąžinti visus vienu metu, kai tik leis epidemiologinė situacija ir taip rekomenduos nepriklausomi ekspertai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.