Mokslas – žingsnis augimo link

eikevicius fizikas
Fizikas Adomas Eikevičius darbuojasi įmonėje, kuriančioje lazerius. Konferencijos dalyviams jis pasakojo, kaip kuriami ir panaudojami lazeriai, supažindino su kitomis fizikos dėsnių vingrybėmis.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Praėjusį ketvirtadienį Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazija organizavo nuotolinę mokslinę konferenciją „Mokausi ir augu 2021“, kurioje dalyvavo 37 pranešėjai – moksleiviai iš visos Suvalkijos mažų miestelių mokyklų. Jos tikslas buvo įrodyti, kad ir mažose mokyklose vyksta mokslinė tiriamoji veikla, net ir pradinukai geba naudotis informacinėmis technologijomis, o su jais dirba nuostabūs, gabūs mokytojai.

Konferenciją atidarė, įžanginį žodį tarė gimnazijos direktorius Romas Eikevičius. Dalyvius pasveikino savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas palinkėdamas mokiniams, kad ši konferencija būtų nors ir nedrąsus, tačiau jau pirmasis žingsnis mokslininko veiklos link.

Konferenciją organizavusi ir vedusi Vinco Kudirkos gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Vidmanta Venciuvienė, patikino, jog konferencija surengta dėl keleto tikslų – ne tik plėtoti mokinių saviraišką, ugdyti raiškią kalbą ir kitus gabumus, bet ir skatinti Suvalkijos mokyklų bendradarbiavimą, o organizuojant konferenciją siekta paneigti keletą mitų apie mokyklas. Pavyzdžiui, kad kokybišką išsilavinimą gauna tik didmiesčių vaikai, o ten dirba patys geriausi mokytojai, prieinamos naujausios technologijos. Antrasis mitas – kad nuotolinis mokymas tik pagilino švietimo krizę, nes pamokos ir kitos veiklos yra neįdomios, o šitie metai tiesiog iššvaistyti veltui. Anot direktoriaus pavaduotojos, šiuos mitus puikiai paneigia tai, kad konferencijoje pristatyta mažų Suvalkijos miestelių ir kaimų mokinių tiriamųjų, kūrybinių, mokslinių darbų. Pasak V. Venciuvienės, konferencijoje buvo galima išgirsti ir pamatyti, kokios įdomios gali būti pamokos, kitos veiklos mažose mokyklose, kaip puikiai informacines technologijas valdo antrokai, trečiokai, ketvirtokai.

inkrataite
Buvusi Vinco Kudirkos gimnazijos mokinė Greta Inkrataitė, Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto Chemijos instituto doktorantė, supažindino konferencijos dalyvius ir su liuminescencinių medžiagų (šviečiančių medžiagų) savybėmis, pasakojo, kaip ir kur jas galima pritaikyti.

Konferenciją pradėjo trys buvę Vinco Kudirkos gimnazijos auklėtiniai, kurie šiuo metu jau dirba arba tęsia mokslinę veiklą. Šie trys žmonės buvo pakviesti kaip garbės svečiai, anot renginio organizatorės V. Venciuvienės, tegul bus jie įrodymas, kaip mažoje pasienio mokyklėlėje jie pradėjo savo kelią, atliko pirmuosius bandymus ir eksperimentus, išleido pirmą poezijos knygą, augo ir brendo kaip žmonės. Greta Inkrataitė, šiuo metu esanti Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto Chemijos instituto doktorantė, pasakojo, kaip ji nuo mokyklos laikų ėmė domėtis cheminiais procesais, kol tapo jaunąja tyrėja, o dabar doktorante. Buvusi Vinco Kudirkos gimnazijos mokinė supažindino konferencijos dalyvius ir stebėtojus su liuminescencinių medžiagų (šviečiančių medžiagų) savybėmis, pasakojo, kur jas galima pritaikyti. Dar vienas svečias – buvęs gimnazijos auklėtinis Adomas Eikevičius. Jis po gimnazijos baigimo pasinėrė į fizikos mokslus, o dabar juos baigęs, darbuojasi įmonėje, kuri kuria lazerius. Apie fizikos vingrybes jis moksleiviams pristatė pranešimą „Fizika veikia, ir aš vis dar gyvas!“ Apie tai, kaip galima puikiai gyvenime save atrasti dirbant keletą skirtingų darbų, konferencijoje pasakojo buvusi gimnazijos auklėtinė Akvilė Weinart, kuri dabar gyvena Vokietijoje ir dirba socialine darbuotoja su rizikos šeimų vaikais. A. Weinart baigė filologijos studijas, redagavo knygas, nuolat savanoriavo, o save apibūdino taip –„netelpu į vieną dėžutę“. Ji motyvavo mokinius išbandyti save skirtingose veiklose, juolab kad šiandien tokių specialistų, kurie išmanytų daug visko po truputį, poreikis labai jaučiamas.

Po trijų motyvuojančių svečių pasakojimų apie savo nuo mokyklos suolo pradėtą mokslininko kelią, vėliau konferencijoje pranešimus skaitė įvairių klasių rajono mokyklų moksleiviai bei moksleiviai iš Vilkaviškio rajono. Konferencijoje dalyvavo ir rajono kaimiškų mokyklų atstovai, ir svečiai iš Pilviškių „Santakos“ gimnazijos, Vilkaviškio rajono Sūdavos pagrindinės mokyklos, Salomėjos Nėries pagrindinės mokyklos bei Kybartų Kristijono Donelaičio gimnazijos. Mokinių pranešimuose skambėjo įvairios temos – pradedant tiksliųjų mokslų, gamtos supratimo, socialinių mokslų ir meno vingrybėmis, baigiant filosofinėmis įžvalgomis, kas yra gerumas, dėkingumas. Keletą valandų trukusią nuotolinę konferenciją stebėjo 93 stebėtojai iš visos Lietuvos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.