Valgyklų optimizavimas kai kur dar vis kelia nemažai klausimų

valgykla pietus
Kol kas oficialių sprendimų dėl valgyklų optimizavimo ugdymo įstaigose nėra, tačiau parengiamieji darbai vyksta ir siekiama, kad vienas juridinis vienetas turėtų vieną valgyklą ir maistą tiektų, pavyzdžiui, savo darželiui. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Nors klausimas dėl ugdymo įstaigų maitinimo tinklo pritilęs, tai nereiškia, kad idėjos optimizuoti mokyklose veikiančias valgyklas atsisakyta. Priešingai – kai kur pokyčiai jau vyksta, kai kur vis dar keliami retoriniai klausimai, ar tikrai verta eiti šiuo keliu.  

Jau esame rašę, kad vis prabylama apie per didelį valgyklų skaičių mokyklose – 14 švietimo įstaigų veikia 22 maitinimo padaliniai, kuriuose yra 49,875 etato. Valgyklų išlaikymui (be įrangos, vandens ir kitų sąnaudų) per metus reikia daugiau nei 592 tūkst. eurų.

Vicemeras Darius Jakavičius pabrėžė, kad tai yra pačios mokyklos vidaus pertvarkos reikalas, tačiau užmojų mažinti valgyklų skaičių mokyklose tikrai neatsisakoma.

„Vyksta diskusijos su ugdymo įstaigomis. Suvokiame jų norą išlaikyti maisto bazę šalia mokinių, bet nematau jokios galimybės, kad Panovių skyriuje būtų maisto ruošos vieta, po vieną maisto ruošos vietą matau tiek Lukšiuose, tiek Sintautuose, tiek Griškabūdyje ir Gelgaudiškyje“, – sakė vicemeras spaudos konferencijos metu.

Štai Gelgaudiškyje pokyčiai prasidės jau artimiausiu metu – birželio pabaigoje posėdžiavusi savivaldybės taryba dėl suplanuotų darbų leido iki rugpjūčio 20 d. uždaryti Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos ikimokyklinio ugdymo skyrių „Eglutė“. Iš darželio valgyklos patalpų esanti įranga bus išmontuota ir perkelta į mokyklos valgyklą, o atlikus visus numatytus darbus Gelgaudiškio mokykloje liks viena virtuvė, kuri patenkins mokyklos ir darželio poreikius. Tiesa, realūs darbai dar neprasidėję.

Tačiau su numatomais pokyčiais ne visų mokyklų bendruomenės nori lengvai sutikti. Bene labiausiai tam prieštaraujama Sintautuose bei Panoviuose – į čia maistą darželinukams kasdien tektų gabenti iš Kudirkos Naumiesčio. Į vietą diskusijai su vietos bendruomenėmis yra vykę Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas bei vicemeras D. Jakavičius. Nors mokyklų atstovai abejoja sprendimo racionalumu, vicemeras prašo ugdymo įstaigų supratingumo ir lygina, kad retas iš mūsų namuose turime po dvi virtuves. Būtent todėl norima maistą gaminti vienoje įstaigoje ir jį tiekti ir mokyklai, ir darželiui. Tačiau ne visur pagrindinė gamybos vieta būtų mokykla. Štai Sintautuose atvirkščiai – maistas turėtų būti gaminamas daržely ir tiekiamas mokyklai. Pasak mokyklos direktorės pavaduotojo ūkio reikalams Raimondo Daniliausko, buvo atlikti skaičiavimai, ką ir kaip konkrečiai reikėtų atlikti darželio virtuvėje, kad ji būtų pritaikyta ir mokyklos moksleivių maitinimui. O darbų čia būtų išties nemažai, nes reikėtų ir stipresnės ventiliacijos, ir papildomo elektros įvado dar vienai viryklei, ir nerūdijančio plieno kriauklių, tektų spręsti ir padidėjusios kanalizacijos klausimus ir pan.

„Viską pateikėme vedėjui Aštrauskui ir gavome atsakymą, kad lėšų reiktų nemažai, todėl buvo pasiūlyta, kad Sintautų darželis maistą ruoštųsi patys, o mokykla maistą turėtų parsivežti iš „Varpo“ mokyklos“, – pasakojo R. Daniliauskas, abejojantis, ar tikrai toks sumanymas turės realios naudos.

Juk kiekvieną rytą, svarsto pašnekovas, į Šakius reikės siųsti transportą maistui parvežti, „Varpo“ mokykla irgi nėra pajėgi su dabartiniais resursais papildomai maistą gaminti dar vienai mokyklai (mokykla skaičiuoja po maždaug 130 maisto porcijų kasdien), reikės įsigyti ir specialius indus maistui gabenti. Kol kas neaišku, kas tuo turėtų pasirūpinti, nes su gaunamais raštais iš savivaldybės administracijos, kaip sako pašnekovas, problemų yra. R. Daniliauskas pasakoja jau nekart šiuo klausimu bendravęs ir su „Varpo“ administracija, direktorius Mindaugas Venckūnas ir pavaduotojas ūkio reikalams Egidijus Peleckis buvę ir Sintautuose, apsižiūrėję, ką galbūt būtų galima paimti iš šios mokyklos ir pritaikyti savojoje.

„Suprantu, kad jiems problema konvekcinė krosnis, taip pat ir šaldytuvų reikėtų daugiau, nes būtų daugiau užsakomo maisto. Mūsų konvekcinė, pirkta gal 2015 m., jiems per maža ir jau senoka“, – sako Sintautų mokyklos pavaduotojas ūkiui ir apskritai pasigenda konkrečių skaičiavimų, pliusų ir minusų.

Be to, sako pavaduotojas, kol mokykloje nėra jungtinių klasių, kol visi patenkinti maitinimo kokybe, be to, duotas mokyklai šansas išlaikyti savarankiškumą (bus skelbiamas konkursas vadovo pareigoms užimti), ar tikrai verta viską išdraskyti?

„Pažiūrėsim rugsėjį, kiek „Varpo“ mokykla bus investavusi į konvekcines krosnis, šaldytuvus, kiek jiems duos etato ir ar nesigaus, kad dar reikės pridėti, negu kad būtume maitinę kaip maitinę. Tai kur čia biudžeto taupymas? Bet tai žinosime tik rugsėjį. <...> Gal „Varpas“ versis tik iš savo lėšų, tada tyliu“, – mintimis dalijosi R. Daniliauskas, pripažinęs, kad Sintautų mokyklai palengvės, jog nereikės užsakinėti prekių, sumažėja buhalterijos, bet bendra visuma...

„Geriau jau turėti daugiau darbo, bet maitinimą turėti savą“, – mano Sintautų pavaduotojas ūkio reikalams.

D. Jakavičius kaip pavyzdį ne kartą yra nurodęs Lukšių Vinco Grybo gimnazijos vadovę Nijolę Šapolienę, kuri nemato didesnių problemų nuo rudens mokyklos valgykloje maistą gaminti visiems ugdytiniams, tarp kurių ir darželinukai, ir tokio pat ryžtingumo bei požiūrio valdžia tikisi ir iš kitų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.