Mobilieji telefonai mokyklose: drausti ar ne?

telefonams dezute
Seimo narys Justas Džiugelis svarsto galimybę siūlyti įstatymo projektą, uždrausiantį visose Lietuvos mokyklose moksleiviams naudotis mobiliaisiais telefonais, išskyrus atvejus, kai jie naudojami mokymosi tikslais.

Parlamentaras vykdo visuomenės apklausą per „Polltix“ platformą, skirtą politikams konsultuotis su piliečiais, ir sako siūlymą pavasario sesijoje teiksiantis, tik jei sulauks visuomenės palaikymo. Toks draudimas galioja Prancūzijos mokyklose, Lietuvoje daugelis mokyklų telefonų naudojimą riboja vidaus tvarkos taisyklėmis, ne išimtis ir mūsų rajono ugdymo įstaigos.
 
Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas vienareikšmiškai vertinti siūlomo draudimo neskuba. Pasak jo, jeigu būtų priimtas įstatymas, draudžiantis naudotis telefonais pamokos metu ne ugdymo tikslais, tai mokyklos vadovui ar mokytojui būtų kaip garantas, į kurį jie galėtų atsiremti drausmindami mokinius. Nors ir be to dauguma mokyklų yra sutarusios, kad per pamokas žaisti ar be reikalo naudotis telefonais negalima. Tačiau kita vertus, vis dažniau mokiniai naudoja savo mobiliuosius telefonus ugdymo tikslais.

„Viską reikia daryti su protu. Degtukas juk geras daiktas, bet netinkamai naudojamas gali sukelti nelaimę. Ir telefonų visiškai drausti XXI amžiuje nereikėtų, – sako vedėjas, – bet turėtų būti tam tikri susitarimai.“ O įstatymu būtų galima remtis kalbantis su tais, kurie nenori susitarimų laikytis.

Kriūkų, Lekėčių ir Plokščių mokykloms-daugiafunkciams centrams vadovaujanti Lilija Liutvinienė pripažįsta, kad problema dėl mobiliųjų telefonų naudojimo yra, tačiau mokyklos turi savo vidines tvarkas, kuriomis bando tą problemą spręsti. Pasak direktorės, yra susitarta su mokytojais, su mokiniais, kad pamokų metų ne ugdymo tikslais mobilieji nebūtų naudojami. Kai kuriose klasėse šiems įrenginiams pasidėti yra skirtos dėžutės, kiti mokytojai tiesiog susitaria, kad telefonai būtų kuprinėse. Su tais mokiniais, kurie susitarimų nesilaiko, kalbamasi papildomai. Tad jeigu atsirastų bendra tvarka, pedagogams gal būtų lengviau. Tačiau svarbu neperlenkti lazdos.

„Pamokų metu telefonas neturi būti naudojamas, bet kad visai nebūtų galima atsinešti – nepritariu. Todėl kad to telefono pamokoje reikia“, – sako direktorė.

Per pamokas mokiniai su mokytojais naudoja „Kahoot“ platformą viktorinoms, apklausoms, su mobiliąja programėle atlieka pamokos refleksiją. Taigi mobilieji tampa reikalingi ugdymo procese.

Daugiausia mokinių turinčios Šakių „Varpo“ mokyklos direktorius Mindaugas Venckūnas sako, iš vienos pusės į tokį įstatymą žiūrintis pozityviai, nes vaikai iš tikrųjų per daug naudojasi mobiliaisiais telefonais.

„Per pamokas mokytojai juos suvaldo, bet per pertraukas, kada vaikai galėtų pajudėti, pailsėti, jie užsiima mobiliaisiais telefonais ir socialiniais tinklais“, – pastebi direktorius.

Bet kategoriško draudimo taip pat nepalaikytų: net pradinių klasių mokinukai gali naudotis pamokoms pritaikytomis programėlėmis, mokykla planuoja naudotis „Reflectus“ programa, kur taip pat reikalingi mobilieji įrenginiai. Aišku, reikalingi susitarimai, jeigu telefonai per pamoką nereikalingi, jie turėtų būti išjungti ir padėti kuprinėje, specialioje dėžutėje ar stalčiuje.

„Priėmus įstatymą, juo būtų galima motyvuoti mokinius, kad negalima mokykloje naudotis telefonais, išskyrus ugdymo tikslais ar ryšiui su tėvais po pamokų palaikyti. Mobiliuosius telefonus galima plačiai panaudoti, visiškai uždrausti nereikėtų“, – svarsto M. Venckūnas.

Lukšių Vinco Grybo gimnazijos direktorė Nijolė Šapolienė taip pat nuogąstauja, kad įstatymas nebūtų per daug kategoriškas, kad draudimas nesuvaržytų galimybės naudoti įrenginių ugdymo tikslais.

 „Įstatyme turėtų būti aiškios ribos, kada galima naudoti, kada ne. Negalima tiesiog drausti ir viskas“, – sako direktorė.

Draudimas per pamokas naudotis mobiliaisiais telefonais jau įrašytas mokyklos taisyklėse. Tačiau, anot direktorės, mokiniai vietines taisykles gali palaikyti perteklinėmis, suvaržančiomis jų laisvę ir galimybę palaikyti ryšį su artimaisiais. Priimtas bendras įstatymas būtų svaresnis.

„Tai jau būtų ne kažkokios mokyklos išsigalvojimas, o bendras sutarimas, kad nebūtų trukdomas pamokos laikas“, – mąsto direktorė.

Gimnazijoje mobilieji įrenginiai naudojami ir ugdymo tikslais, todėl visiškai drausti jų naudojimo nereikėtų.

„Drausti, kur reikia, o kur galima, leisti“, – savo nuomonę apibendrino N. Šapolienė.
Živilė Rinkevičienė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px