Vinco Kudirkos gimnazijoje iškilmingai atidaryta naujutėlaitė laboratorija

laboratorija kng
Šventėn susirinkę Vinco Kudirkos gimnazijos moksleiviai pabrėžė, jog gamta yra nedaloma, todėl ir ją tiriančius mokslus privalu susieti tarpusavyje. Nuo šiol trijų gamtos mokslų – chemijos, fizikos ir biologijos – paslaptis gimnazistai tyrinės vienoje erdvėje – modernioje laboratorijoje. D. Pavalkio nuotr.


Vasario 3 dieną Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijoje duris atvėrė pirmoji rajone gamtos mokslų laboratorija.  Gimnazijos direktoriui Romui Eikevičiui perkirpus simbolinę juostelę, į naująją ugdymo erdvę pasidairyti sugužėjo ne tik gimnazijos bendruomenės nariai, bet ir garbūs svečiai, negailėję pagyrų puikiai iniciatyvai.

Anot mokyklos direktoriaus R. Eikevičiaus, mintis įkurti modernią laboratoriją gimė tuomet, kai prieš porą metų mokyklai buvo paskirtos „Kokybės krepšelio“ lėšos.

Vykstant diskusijoms, kaip tikslingiausiai panaudoti gautus pinigus, gamtos mokslų mokytojoms kilo puiki idėja – mokykloje įrengti integruoto gamtamokslinio ugdymo klasę-laboratoriją.

laboratorija kng2
Viena iš pagrindinių projekto iniciatorių, mokytoja Monika Matulaitienė akcentavo praktika įtvirtintų žinių svarbą. D. Pavalkio nuotr.

Gimnazijos bendruomenei suformavus laboratorijos viziją,  beliko ją realizuoti. Pasak direktoriaus, profesionalių statybininkų paslaugos yra itin brangios, todėl remonto darbai buvo pavesti mokyklos darbininkams. Nusprendus naujam gyvenimui prikelti seną chemijos kabinetą, šis buvo atnaujintas iš pagrindų – darbininkai išgriovė sienas ir praplėtė klasės erdves, pakeitė lubas, grindis. Tuomet laboratoriją pasiekė nauji baldai bei įranga – išmanieji ekranai, kompiuteriai ir kitos moderniai klasei reikalingos technologijos. R. Eikevičiaus skaičiavimu, naujoji laboratorija atsiėjo maždaug 17 tūkstančių eurų – didžioji dalis išlaidų buvo padengta „Kokybės krepšelio“ lėšomis, finansiškai projektą parėmė ir rajono savivaldybė – tam ji skyrė kiek daugiau nei 2 tūkst. eurų.

Kartu pasidžiaugti iškiliu įvykiu gimnazijon pakviesti savivaldybės atstovai negailėjo sveikinimų ir padrąsinančių žodžių. Į šventės dalyvius kreipęsis meras Edgaras Pilypaitis pabrėžė gamtos mokslų svarbą pasaulinės pandemijos valdymo kontekste, ragino moksleivius nebijoti eksperimentuoti, atrasti save. O štai vicemeras Darius Jakavičius gyrė naumiestiečius už puikią iniciatyvą ir vylėsi, jog kitos rajono mokyklos paseks jų pavyzdžiu.

„Jūs duodate pradžią tam, kad ne tik teorija, bet ir praktika suteiktų naudą mokiniams ir paskatintų juos toliau domėtis. Mokytojams, kurie dirbs šioje laboratorijoje, norėčiau palinkėti drąsos, stiprybės ir ištvermės ugdant naująją kartą. O moksleiviams linkiu naujo pažinimo, manau, kad iš čia išeisite atradę kažką tokio, ką ankščiau galėjote tik įsivaizduoti“, – kalbėjo mero pavaduotojas.

laboratorija kng3
Įkurta integruota gamtos mokslų laboratorija džiaugėsi ne tik mokyklos administracija, bet ir savivaldybės atstovai, nes ši laboratorija pirmoji tokia rajone. Visgi daugiausia laimės iškilmingas atidarymas atnešė mokiniams, jie nekantraudami puolė išmėginti ilgai lauktų naujovių. D. Pavalkio nuotr.

Tuo tarpu Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas ir vyriausiasis skyriaus specialistas Gintaras Demenius  į laboratorijos atidarymą atkeliavo nešini lauktuvėmis.  D. Aštrauskas gimnazijos bendruomenei įteikė populiariojo mokslo knygą „Trumpa istorija beveik apie viską“, tvirtindamas, jog  ne viskas moksle yra taip sunku, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio – kartais reikšmingi atradimai padaromi visai netyčia. Be to, Švietimo kultūros ir sporto skyriaus vedėjas išreiškė lūkestį, jog naujojoje laboratorijoje vedamų pamokų metu gautos žinios atsispindės ir gamtos mokslų olimpiadų rezultatų lentelėse.  Na, o G. Demenius naumiestiečiams perdavė Nacionalinės švietimo agentūros atsiųstą vaizdo transliavimo įrangą. Pasak jo, ši įranga netrukus pasieks ir kitas rajono mokyklas.

laboratorija kng4
Nors gimnazijos pradinukams dar teks paūgėti, tačiau po truputį gilintis į sudėtinguosius mokslus vaikai galės jau dabar – laboratorija mažiesiems pasaulį pažinti leis nuotykių kupinu eksperimentų keliu. D. Pavalkio nuotr.

Po džiaugsmingų sveikinimo kalbų, nieko nelaukiant, buvo pereita prie darbų – laboratorijos įrangą išbandė ir svečius eksperimentais stebino gimnazijos moksleiviai.  Patys mažiausieji mokinukai  mikroskopu stebėjo svogūno ląsteles, be oro pripūtė balionus, gamino muilo burbulus. Vyresnieji gimnazistai demonstravo atmosferos slėgio veikimo principą, parodė, kaip galima uždegti žvakę per atstumą, pagamino įspūdingąją  „Lavos lempą“, sukurtą  iš aliejaus, aspirino, druskos, indų ploviklio bei vandenilio peroksido mišinio.

Didelis jaunųjų mokslininkų entuziazmas ypatingai džiugino projektą iniciavusias pedagoges. Biologiją ir chemiją gimnazistams dėstančios mokytojos Monikos Matulaitienės teigimu, ši laboratorija pagerins ne tik chemijos, fizikos ir biologijos pamokų kokybę, tačiau ja drąsiai galės naudotis ir pradinukai, o pasitelkus kūrybą čia bus galima organizuoti įvairias integruotas pamokas. Nors įruošiant naująją erdvę kilo nemažai sunkumų, darbus ne kartą pristabdė pandemija, tačiau, pasak pedagogės, mokinių reakcija atpirko viską.

laboratorija kng5
„Vaikų akys žiba, jie nori. Trečiokai lipdami laiptais sakė, jog jau laukia chemijos pamokų“, – įspūdžiais dalijosi M. Matulaitienė pridurdama, jog vaikai chemijos mokslus pradeda krimsti tik 8 klasėje.

Agnė Kereišiūtė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px