Rajone nusikalstamumo lygis išlieka stabilus

skruibisGiedrė PLEČKAITYTĖ

Šakių rajono policijos komisariato septynių šių metų mėnesių įvykių suvestinės analizė parodė, jog nusikalstamumo lygis rajone išlieka stabilus. Kaip ir anksčiau, didžiausią nusikalstamų veikų dalį sudaro vagystės.  

Nuotr. M. Skruibis sakė, kad kriminogeninė situacija rajone išlieka stabili.

Padėtis stabili

Pastaruoju metu rajono policijos komisariato įvykių suvestinės mirga nuo įvairiausių nusikalstamų veikų. Panašu, jog daugiausiai rajone darbuojasi ilgapirščiai, žmonėms pridarantys daugybę nuostolių. Apie tai, kokia apskritai padėtis rajone, kalbėjomės su Šakių rajono policijos komisariato viršininku Mindaugu Skruibiu, kuris tikino, jog rajone įvykdytų nusikalstamų veikų skaičius šiemet išliko toks pat, kaip ir pernai tuo pačiu laikotarpiu. „Kriminogeninė situacija rajone išlieka stabili. Nėra nei nusikalstamumo didėjimo, nei mažėjimo. Mes vertiname, kad tai yra gerai“, - kalbėjo viršininkas. Policijos nuskalstamų įvykių suvestinės analizė rodo, kad per septynis šių metų mėnesius rajone užregistruoti 288 nusikaltimai, toks pat skaičius buvo užregistruotas ir pernai tuo pačiu metu. Taigi 100 tūkst. rajono gyventojų tenka 831,3 nusikalstamos veikos. Tuo tarpu respublikoje 100 tūkst. gyventojų tenka 1438,1 nusikaltimai. „Mūsų rajone nusikalstamų veikų tankumas yra vienas iš mažiausių respublikoje“, - sakė M. Skruibis.

Viršininkas apgailestavo, kad šiemet, palyginus su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, buvo mažiau išaiškinta padarytų nusikaltimų. Statistiniai duomenys rodo, jog per 2010 metų pirmus septynis mėnesius buvo ištirti 127 nusikaltimai, o šiemet per tą patį laikotarpį ištirta 119 nusikalstamų veikų. „Pati tendencija yra neigiama. Tai blogiausias rodiklis apskrityje ir mažesnis už šalies vidurkį. Norėtųsi, kad išaiškinamumas būtų didesnis. Mes analizuosime, kodėl taip yra“,- pridūrė komisariato vadovas. Beje, šiemet komisariate dirba net dviem pareigūnais mažiau nei pernai tuo pačiu metu. Šakių policijos komisariato viršininkas vienareikšmiškai patvirtino, kad vagystės sudaro didžiąją nusikalstamų veikų dalį.
Šiuo metu policija tiria vieną su narkotikais susijusią bylą. „Kriminalinės policijos veikla kovoje su narkotikais - orientuota į narkotikų pardavimą. Mes žinome, kas vyksta rajone ir situaciją kontroliuojame“,- sakė M. Skruibis. Anot jo, yra nemaži sąrašai asmenų, susijusių su narkotikais, tarp kurių esama ir garsių pavardžių.
 
Šakių rajono policijai ne ką mažiau aktuali ir kova su kontrabanda. Kaip patikino rajono policijos komisariato viršininkas, pastebimas didelis kontrabandos mažėjimas. „Situacija yra tokia, kad mūsų pagaunami kiekiai ir vienetai mažėja“,- sakė viršininkas. 2009 metais policijos pareigūnai tyrė dvi su kontrabanda susijusias bylas, 2010 – nė vienos, o šiemet turi vieną bylą. Kaip žinia, šiuo metu neteisėtų akcizinių prekių apyvartos mažėjimui įtakos turi Valstybės sienos apsaugos departamento priimtas sprendimas dėl srautų ribojimo kertant sieną.

Eismo saugumas rajono keliuose

Per septynis šių metų mėnesius, palyginus su praėjusiųjų metų tuo pačiu laikotarpiu, avarijų rajono keliuose buvo penkiomis mažiau, jų užregistruota 95. Padarytos 33 įskaitinės avarijos, pernai tuo pačiu metu buvo 27. Deja, rajono keliuose šiemet jau žuvo keturi žmonės, kai pernai tuo pačiu metu žuvusiųjų nebuvo. Sužeistųjų užregistruota 44 (pernai tuo pačiu metu – 45). „Akivaizdu, kad tai yra situacijos blogėjimas. Kol kas šių metų rezultatai blogesni nei praėjusiųjų metų. Negali sakyti, kad šitie metai yra blogi, nes labai geri buvo 2010 metai. Analizuojant praėjusių penkerių metų laikotarpį nuo 2008-ųjų, kai buvo paskelbtas karas keliuose, tai kol kas labai neblogi metai“,- sakė M. Skruibis.

Nusikalstamumo mažinimas ir bendruomenės

Dar šių metų pradžioje pilietiškumą parodžiusi Kidulių bendruomenė ėmėsi iniciatyvos pagelbėti rajono policijai kovojant su miestelyje vykstančiomis dažnomis vagystėmis. Ar tokios bendruomenių iniciatyvos turi teigiamų pasekmių nusikalstamumo mažinimui, teiravomės policijos viršininko M. Skruibio. „Rajone veikia keletas saugios kaimynystės grupių. Bendruomeniškumas turi teigiamos įtakos nusikalstamumo mažinimui. Nusikalstamumas mažėja tose teritorijose, kur yra aktyvi bendruomenė. Bet tai yra ilgalaikiai procesai. Po pusės metų sunku pasakyti, kaip atrodo Kiduliai. Jeigu kiduliečiai aktyviai vykdys bendruomeninę veiklą, tai po dviejų metų situacija bus geresnė“,- sakė M. Skruibis. Bet kokiu atveju aktyvi bendruomenė teigiamai veikia kriminogeninę situaciją. Kalbant apie tai, kokiose seniūnijoje sudėtingiausia užtikrinti saugumą, viršininkas išskyrė nuo rajono centro nutolusią Lekėčių seniūniją. Čia situacija sudėtingesnė nei kitose seniūnijose.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.