Nubausti mažamečiais vaikais nesirūpinę tėvai

teismasAsta GVILDIENĖ
 
Vasario 22 dieną įsiteisėjo Šakių rajono apylinkės teismo nuosprendis Griškabūdžio seniūnijos gyventojams, kurie dėl priklausomybės alkoholiui nesugebėjo pasirūpinti dviem savo mažamečiais vaikais. 2011 metų rugpjūčio mėnesį į Kauno klinikų medikų rankas pateko išsekusi nei trejų metukų neturėjusi mergytė, kuri svėrė vos šešis kilogramus. Metais jaunesnis jos broliukas su vystymosi raidos sutrikimais buvo išvežtas į Šakių vaikų globos namus.

Medikai konstatavo išsekimą
 
Ir šiandien sunku suprasti, kaip į socialinės rizikos šeimų sąrašą įtrauktą šeimą prižiūrėjo socialiniai darbuotojai, jei jie nematė, jog stokodami socialinių įgūdžių ir būdami priklausomi nuo alkoholio tėvai negalėjo tinkamai pasirūpinti savo mažamečiais vaikais. Ar tikrai teisingas vaikų teises ginančių darbuotojų požiūris, kad vaikas turi bet kokiu atveju augti šeimoje, net jei jis ten nemylimas, neprižiūrimas, tyliai gęsta savo lovelėje? Mergaitės išsekimo atvejis paaiškėjo tik tada, kai 2011 metų rugpjūčio mėnesį abu vaikai buvo paguldyti į Šakių ligoninę. Tokio apleisto vaiko medicinos darbuotojai čia nebuvo matę. Nė trejų metukų neturinti mažylė svėrė truputėlį daugiau nei 6 kilogramus. Todėl ji skubiai buvo atiduota į Kauno klinikų darbuotojų rankas.

Susirūpinta ir berniuku

Kai mergaitė buvo išvežta gydyti į Kauno klinikas, berniukas su mama sugrįžo į namus, nors buvo akivaizdžiai matyti, kad jis apleistas, sutrikusi vystymosi raida. Tik po gauto Kauno klinikų medikų rašto, kuriame nurodoma atkreipti dėmesį į šeimą, iš kurios atvežta išsekusi ir neprižiūrėta, nuo gimimo neįgalumą turinti mergaitė, Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistai susirūpino ir nei dvejų metukų neturėjusiu berniuku. Namuose radę pagiringus tėvus ir nuolat gulintį mažylį, kuris  neropoja, nevaikšto, nieko nekalba ir nereaguoja į aplinką, suprato, kad tėvai nepajėgūs rūpintis ir kitu savo vaiku. Jo globa buvo patikėta Šakių vaikų globos namų darbuotojams, kurie liko sukrėsti, kai pamatė mažylį, nepajėgiantį pajudinti nei rankyčių, nei kojyčių.

Vaikai atsigavo

Apie precedento neturinčią apleistų vaikų istoriją rašėme straipsnyje „Išsekusi mažametė – pirmasis ir pavėluotas atvejis rajone“ (2011 m. spalio 28 d.). Ir tuomet informavome, kad po rūpestingos priežiūros ir viso kūno masažų berniukas Vaikų globos namuose pradėjo atsisėsti, atsistoti ir vaikščioti, išmoko kramtyti kietą maistą, o šiandien jau bėgioja ir noriai bendrauja su kitais vaikais. Mergaitė Kauno klinikose atsigavo, pasiekė savo amžiaus svorį. Kadangi Vaikų globos namai neturi sąlygų prižiūrėti vaikus, sergančius cerebriniu paralyžiumi, dėl mergaitės globos buvo susitarta su šalia Kauno klinikų esančia Vaikų reabilitacijos ligonine „Lopšelis“.

Tėvai išgirdo nuosprendį

Šakių rajono apylinkės teismas nustatė, kad tėvai, auginę du mažamečius vaikus, piktnaudžiavo savo teisėmis ir pareigomis, nepakankamai maitindami, tinkamai neprižiūrėdami, palikdami vienus be priežiūros, nesirūpindami jų švara, neužtikrindami reikalingo gydymo, girtaudami ir nesudarydami savo vaikams sveikos ir saugios aplinkos. Patys kaltinamieji tvirtino, kad nenorėjo pakenkti savo vaikams, tačiau ir nieko nedarė, kad tokių pasekmių nebūtų, taigi sąmoningai leido joms atsirasti. Teismo sprendimu abu tėvai pripažinti kaltais ir jiems paskirtas trejų metų laisvės atėmimas, bausmės vykdymą atidedant dvejiems metams, įpareigojant per bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpį pradėti dirbti ar užsiregistruoti darbo biržoje, gydytis priklausomybės ligas bei teikti pagalbą nukentėjusiems vaikams. Nustatant neturtinės žalos dydį buvo atsižvelgta į tai, kad tiek vaikų fizinei, tiek psichinei būklei buvo padaryta didžiulė žala. Tėvai – patys artimiausi žmonės nevykdė savo prigimtinės teisės rūpintis vaikais ir užtikrinti jų saugumą. Todėl teismas neatsižvelgė į kaltinamųjų blogą finansinę padėtį (teisiamieji niekur nedirba, pajamų negauna, turto neturi) ir priteisė iš kaltinamųjų po 10 tūkst. litų abiejų vaikų neturtinės žalos atlyginimui, šias lėšas tvarkyti paskiriant vaikų globėjus. Be to, visiškai buvo patenkintas ir Valstybinės ligonių kasos ieškinys – 10 tūkst. 915 litų sveikatos priežiūros paslaugoms apmokėti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.