Nedarbas mažėjo (Spalis)

Marijampolės teritorinės darbo biržos duomenimis, 2014 m. lapkričio 1 dieną buvo registruoti 8835 bedarbiai arba 9,4 proc. aptarnaujamos teritorijos darbingo amžiaus gyventojų. Registruotas nedarbas spalio mėnesį mažėjo dviejose Marijampolės teritorinės darbo biržos aptarnaujamose savivaldybėse: Kazlų Rūdos – 0,1 proc. punkto, Šakių rajono – 0,2 proc. punkto.
 
Nuo liepos kiekvieną mėnesį mažėja Marijampolės teritorinėje darbo biržoje besiregistruojančio jaunimo iki 25 metų amžiaus. Spalio mėnesį buvo įregistruoti 239 jauni bedarbiai. Jų dalis bedarbių struktūroje per mėnesį sumažėjo nuo 29,4 iki 19,8 proc. Tuo tarpu vyresnių kaip 50 metų amžiaus bedarbių skaičius per liepos – spalio mėnesius padidėjo nuo 18,0 iki 23,4 proc.

Moterų nedarbas Marijampolės teritorinėje darbo biržoje sumažėjo 0,2 proc. punkto, tuo tarpu bedarbių vyrų dalis tarp Marijampolės apskrities darbingo amžiaus vyrų išaugo 0,2 proc. punkto iki 8,6 proc. Lapkričio 1 d. registruotas moterų nedarbas sudarė 10,2 proc. arba buvo registruota kas dešimta Marijampolės apskrities darbingo mažiaus moteris.

Spalio mėnesį Marijampolės teritorinė darbo birža į darbo rinką padėjo sugrįžti 1527 asmenims, iš jų Marijampolės savivaldybėje – 478, Kalvarijos – 112, Kazlų Rūdos – 126, Šakių – 399, Vilkaviškio – 412.

Marijampolės teritorinės darbo biržos duomenų bazėje spalio mėnesį buvo įregistruota 814 laisvų darbo vietų, Šakių savivaldybėje – 183. Didžiausias įsidarbinimo galimybes turėjo nekilnojamojo turto agentai, pardavimo vadybininkai, buhalteriai, pardavėjai, katilinės kūrikai, apsaugos darbuotojai, maisto produktų gamybos technologinės linijos operatoriai, vairuotojai ekspeditoriai, mėsos išpjaustytojai, plataus profilio statybininkai, nekvalifikuoti apdirbimo pramonės darbininkai, valytojai, nekvalifikuoti mišriojo augalininkystės ir gyvulininkystės ūkio darbininkai ir kt.

2014 m. lapkričio 1 d. Marijampolės teritorinės darbo biržos registre buvo 901 jaunas bedarbis iki 25 m. (Šakių. sav. – 128 jaunuoliai). Registruotas jaunimo nedarbas per mėnesį sumažėjo 0,2 proc. punkto ir sudarė 4,4 proc. Marijampolės apskrities 16-24 m. amžiaus gyventojų (Šakių sav.– sumažėjo 0,5 proc. ir sudarė 3,0 proc.).

Spalio mėnesį Šakių jaunimo darbo centre VšĮ Darnaus vystymo projektai vykdė mokymus „Jaunimo profesinių, socialinių ir verslumo kompetencijų stiprinimas jaunų bedarbių tarpe“. Mokymai vyko aktyvia forma, buvo daug praktinių užduočių, kurių metu jaunimas analizavo savo asmenines savybes, išsigrynino svarbiausias vertybes, išsakė lūkesčius, rašė verslo planus, mokėsi dirbti komandoje. Mokymų tęstinumas – savanoriškos veiklos praktika. Visi jaunieji renginio dalyviai gavo daug teigiamų emocijų, motyvacijos, noro dirbti, o ne būti darbo rinkos užribyje.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.