Ūkininkai ruošiasi naujajam finansinės paramos etapui

pukinskieneVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Po gana ilgo laukimo, šių metų vasario 13 dieną šalies žemdirbius pasiekė gera žinia, -Europos Komisijos sprendimu buvo patvirtinta naujoji Lietuvos kaimo plėtros 2014 -2020 metų programa.  Kokios permainos ir naujovės laukia šakiečių ūkininkų naujuoju finansiniu 2014-2020 metų laikotarpiu, kalbamės su Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Šakių  rajono biuro vadove, ekonomiste  Aušrele Pukinskiene.
 
Pasak Šakių biuro vadovės A. Pukinskienės, naujuoju finansinės paramos laikotarpiu laukiama nemažai permainų,-  numatyta nauja paramos teikimo tvarka ir naujos taisyklės, kurių galutinio patvirtinimo dar laukiama. Šiuo metu jau paviešinti paraiškų priėmimo grafikai. Nuo kovo pradžios iki balandžio pabaigos vyks paraiškų priėmimas dėl paramos gyvenamųjų namų asbestinių stogų dangai pakeisti. Jaunųjų ūkininkų ūkių įsikūrimui paraiškų priėmimas numatytas balandžio mėnesį, valdų modernizavimui - gegužės ir birželio mėnesiais. Dėl paramos smulkiesiems ūkiams paraiškų priėmimas numatytas balandžio, gegužės ir birželio mėnesiais. „Daugiausia paraiškų , kaip ir ankstesniais metais, tikimasi sulaukti pagal priemonę „Parama jaunųjų ūkininkų įsikūrimui“. Drąsiau šakiečiams reikėtų naudotis parama smulkiesiems ūkiams. Aktyvesni galėtų būti rajono ūkininkai, teikdami paraiškas pagal priemonę „Parama investicijoms į žemės ūkio produktų perdirbimą, rinkodarą ir plėtrą“. Deja, ši parama nėra tokia populiari, kokia turėtų būti žvelgiant iš rajono strateginių pozicijų. Apskritai, paramos priemonių spektras gana platus. Kaip rodo patirtis, bene aktyviausiai rajono ūkininkai dalyvauja valdų modernizavimo priemonėse“,- apie rajone vyraujančias paramos priemones kalbėjo A. Pukinskienė.
 
Numatyta 100 balų vertinimo sistema

Ūkininkų ūkių kategorijos išlikusios  tos pačios, tačiau gaunant konkrečią paramą, tam tikrų pokyčių tikrai bus. „Jauniesiems ūkininkams ankstesniu programavimo laikotarpiu parama buvo skiriama už turimą žemę, kuri turėjo būti nuosava. Jaunasis ūkininkas nuosavos žemės privalėjo įsigyti iki 20 ha, o kita žemė galėjo būti nuomojama. Didžiausia  paramos suma, kurią  galėjo gauti jaunasis ūkininkas - 40 tūkst. eurų. Toks buvo ankstesnis atskaitos taškas. Dabar, nors naujosios taisyklės dar nėra patvirtintos, pagal parengtus projektus  jaunajam ūkininkui įsikurti numatoma parama bus skiriama iki 50 - 60 tūkst. eurų pagal reikalingas investicijas,- augalininkystei ar gyvulininkystei, technikai pirkti ir kita. Esminis skirtumas tas, kad šiuo laikotarpiu paramos besikreipiantis jaunasis ūkininkas negalės būti deklaravęs pasėlių, nes tai bus pripažįstamas kaip jau užbaigto įsikūrimo proceso faktas. Pagal naujas nuostatas parama turi būti skiriama tik besikuriantiems ūkiams“,- paramos jauniesiems ūkininkams naujoves komentavo A. Pukinskienė. Dar tik pradedantis savo veiklą jaunasis ūkininkas, norėdamas gauti paramą, turės pateikti paraišką, nurodyti, ką nori įsigyti, kur numatęs investuoti paramos lėšas. „Pagal numatomą turėti dirbamos žemės plotą bus planuojamas ūkio potencialas. Jaunajam ūkininkui žemė nebūtinai turi priklausyti nuosavybės teise,- galės būti įforminta žemės nuoma ar panauda. Beje, prioritetiniai balai yra numatyti tik už 5 ha nuosavos žemės.  Taigi, ūkio potencialias bus skaičiuojamas pagal standartines pajamas“,- pabrėžė A. Pukinskienė. Pasak pašnekovės, kita naujovė,- pailgėja projekto vykdymo kontrolės laikotarpis - mažiausiai iki septynerių metų. Projektui įgyvendinti skirti 24 mėnesiai, o jį užbaigus, dar bent penkerius metus bus vykdoma kontrolė.
 
Jauniesiems ūkininkas - 50 proc. avansas

Kaip pastebėjo Šakių rajono konsultavimo tarnybos vadovė, ekonomistė A. Pukinskienė, kalbant apie konkrečių projektų nuostatas, kol kas tarp socialinių partnerių vyksta diskusijos. Jau dabar aiškios tam tikros numatomos naujovės. Sakykime, yra siūloma, jog jaunajam ūkininkui paskyrus paramą, iš karto jis gautų 50 proc. paramos avansą. Tai būtų akivaizdus palengvinimas besikuriančiam ūkiui. Kitą paramos dalį jaunasis ūkininkas turėtų gauti, kai bus pasiekęs investiciniame projekte planuojamus rodiklius. Pabrėžiama, jog tiek jauniesiems ūkininkams numatyta parama, tiek ir visos kitos paramos bus paskirstytos pagal kiekvienus konkrečius metus. „Vadinasi, didelė tikimybė, kad visi pageidaujantieji paramos vienais ar kitais konkrečiais metais gali negauti. Anksčiau žinodavome, jog reikia kuo greičiau išsidalinti paramos lėšas, todėl vadovaudavomės paprastu devizu: „Penkmetį – per dvejus metus“. Dabar kasmet vyks konkursai tarp paramos siekiančių ūkininkų. Bus vadovaujamasi tam tikra balų sistema, kuri numatyta taikyti tiek jauniesiems ūkininkas, tiek ir valdų modernizavimui teikiamoms paraiškoms. Su šia tvarka mes jau esame susidūrę“,- sakė pašnekovė A. Pukinskienė. Šiuo metu dėl konkrečios balų sistemos taikymo dar vyksta diskusijos,- maksimalus  numatytas balų skaičius yra 100. Atskiroms paramoms pereinamieji bei prioritetiniai balų skaičiai kol kas nepatvirtinti. Kaip pastebi A. Pukinskienė,  kiekvienas ūkio šeimininkas turėtų atsakingai planuoti savo pajėgumus ir investicijas, pasiskaičiuoti, ar pavyks surinkti reikiamą balų skaičių. „Tikimės, kad kovo mėnesį projektinis darbas pajudės į priekį. Reikia pripažinti, ūkininkams labai sunku planuoti savo investicijas, kol neaiškios tikslios paramos priemonių tvarkos ir taisyklės, todėl jiems tenka paskutinę minutę apsispręsti, ar dalyvaus paraiškų priėmimo etape“,- kalbėjo A. Pukinskienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.