Sutartiniai įsipareigojimai vis dar nevykdomi

savartynas
Nuotr. Susidariusi konfliktinė situacija kelia ne tik ekonominę, bet ir ekologinę problemą – visos mišrios komunalinės atliekos dabar vežamos ne į mechaninio biologinio atliekų apdorojimo įrenginių aikštelę, o į regioninį sąvartyną.


Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro (MAATC) ir UAB „NEG Recycling“ konfliktas dėl atliekų tvarkymo, o tiksliau – dėl operatoriaus nevykdomų sutartinių įsipareigojimų, aptartas įvairiausiose žiniasklaidos priemonėse, svarstytas ir Seimo aplinkos komitete, apie tai kalbėjo Aplinkos ministerijos specialistai. Tačiau situacija nesikeičia. Jau antrą mėnesį atliekos nepriimamos apdorojimui, o lapkričio 8 d. Kauno apygardos teisme priimtas sprendimas, palankus „NEG Recycling“.
 
MAATC prevencinės veiklos organizatorė Liucija Burbienė informuoja: „MAATC ir šiai bendrovei priklausančių mechaninio biologinio atliekų apdorojimo įrenginių (MBA) operatorės – UAB „NEG Recycling“ sutartis šių metų lapkričio 9 d., 24 val. būtų nutrūkusi, jeigu Kauno apygardos teismo civilinių bylų skyriaus teisėja Rūta Palubinskaitė 2017 m. lapkričio 8 dieną nebūtų priėmusi UAB „NEG Recycling“ palankaus sprendimo taikyti laikinąsias apsaugos priemones ir uždraudusi nutraukti šią sutartį. To paprašė „NEG Recycling.“

Dar anksčiau, kai MAATC pranešė UAB „NEG Recycling“, kad dėl sutartinių įsipareigojimų nevykdymo ruošiasi nutraukti sutartį, ši bendrovė net kelis kartus kreipėsi į Marijampolės apylinkės ir Kauno apygardos teismus ir prašė neleisti MAATC to padaryti. Tuomet teisėjai prašymus atmetė.

MAATC direktorius Algirdas Bagušinskas sakė, kad „NEG Recycling“ sutartyje įsipareigojusi priimti ir MBA įrenginiuose išrūšiuoti visas Marijampolės apskrityje susidarančias mišrias komunalines atliekas, iš jų srauto atskirti ne mažiau kaip 10 proc. antrinių žaliavų (popieriaus, kartono, stiklo, metalo, plastiko ir kt.), iš degios frakcijos atliekų pagaminti kietąjį atgautąjį kurą ir į sąvartyną patenkančių atliekų kiekį sumažinti iki 18 proc.

„Tačiau „NEG Recycling“ per visą savo veiklos MBA laikotarpį atskirdavo tik apie 2 proc. antrinių žaliavų, nepagamino ir nepatiekė nė trupučio kietojo atgautojo kuro (KAK), o nuo 2017 m. rugsėjo 27 d. į MBA nepriima mišrių komunalinių atliekų ir jų nerūšiuoja, – sakė A. Bagušinskas. – Mes negalime stabdyti atliekų surinkimo ir tvarkymo regione, todėl visos mišrios komunalinės atliekos dabar vežamos ne į MBA, o į regioninį sąvartyną. Mes reikalausime, kad nuostolius, kuriuos patiriame dėl į sąvartyną vežamų nerūšiuotų atliekų, padengtų atliekų rūšiavimą įrenginiuose sustabdžiusi „NEG Recycling.“

MBA įrenginius Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centras pastatė investavęs 10,7 mln. eurų, kurių didžioji dalis – ES struktūrinių fondų parama, apie 15 proc. įrenginių vertės – MAATC lėšos.

Pasak A. Bagušinsko, operatorius ne tik nevykdo svarbiausių sutarties įsipareigojimų – rūšiuoti atliekas, tačiau jau ėmė neįsileisti MAATC atstovų į MBA teritoriją, nors pagal sutartį į MBA teritoriją MAATC atstovai gali patekti kada nori.

„NEG Recycling“ bando įrodyti, kad dėl nerūšiuojamų atliekų kaltas MAATC, skundą bendrovė surašiusi ir Europos Komisijai.

„Nuo MBA veiklos pradžios „NEG Recycling“ bendrovei už kiekvieną išrūšiuotą ir apdorotą mišrių komunalinių atliekų toną mokame po beveik 20 eurų, jau sumokėjome apie 1,3 milijono eurų, – sakė A. Bagušinskas. – Tačiau deramų atliekų apdorojimo rezultatų nesulaukėme, sutartiniai įsipareigojimai nevykdomi, o atliekos jau antrą mėnesį apdorojimui nepriimamos. Negalime pasitikėti tokiais verslo partneriais.“

„A. Bagušinskas sakė, kad jeigu Kauno apygardos teismas 2017m. lapkričio 8 d. nebūtų priėmęs UAB „NEG Recycling“ palankaus sprendimo, sutartis su šia bendrove jau būtų nutrūkusi, MBA įrenginių veiklą būtų atnaujinęs pats MAATC ir būtų ieškoma naujo patikimo operatoriaus jiems eksploatuoti. Dabar tai bus galima padaryti tik tuomet, kai bus panaikintos Kauno apygardos teismo teisėjos R. Palubinskaitės pritaikytos laikinosios priemonės, draudžiančios nutraukti sutartį su sutartinių įsipareigojimų nevykdančiu partneriu“, – rašoma MAATC atstovės L. Burbienės pranešime spaudai.

Susirūpinimą, kaip reikės spręsti šį klausimą, ne kartą yra išreiškusi ir Šakių rajono valdžia, ne kartą aptarti situacijos administracijos vadovai vyko į Marijampolę. Meras Edgaras Pilypaitis sakė: „Išties, jei viskas būtų taip paprasta, tikriausiai būtų nereikėję teismų. Tai ir ekologinė, ir ekonominė problema. Labai paini sutartis, ginčijamasi dėl sąvokų, terminų. Mūsų pareiga apginti viešąjį interesą.“

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.