Situacija dėl atliekų – įtempta

Marijampolės apskrityje vyksta atliekų krizė – UAB „Neg Recycling“ nuo rugsėjo 27 d. nutraukė mišrių komunalinių atliekų priėmimą mechaninio biologinio atliekų apdorojimo įrenginiuose (MBA), sutartinių įsipareigojimų nevykdymas sprendžiamas teismuose ir neaišku, kaip visa ši situacija baigsis bei kaip toliau bus tvarkomos atliekos.

Kaip paaiškino rajono meras Edgaras Pilypaitis, konfliktas kilo tarp Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro (MAATC) ir MBA gamyklos operatorės bendrovės „Neg Recycling“.
 
MBA gamykloje susikaupus apie 6–7 tūkst. tonų neišvežtų degiųjų atliekų, dabar atvežamų naujų komunalinių atliekų gamykla nebepriima, jos neberūšiuojamos ir vežamos tiesiai į sąvartyną.

„Vyksta teisminiai ginčai ir iki lapkričio 10 d. yra duotas terminas MBA operatoriui ištaisyti trūkumus ir nuspręsti, kaip toliau bus vykdoma sutartis su Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centru. Jos direktorius Algirdas Bagušinskas savivaldybėms pateikė priemonių planą, tačiau viskas spręsis po lapkričio 10 d. Situacija yra labai įtempta“, – paaiškino meras.

Marijampolės atliekų rūšiavimo gamyklos operatorės „Neg Recycling“ direktoriaus Mindaugo Venskaus teigimu, perdirbti netinkamas ir deginti skirtas atliekas turėtų pasiimti MAATC. Pastarojo atstovai tvirtino, jog MBA nesilaiko sutarties, A. Bagušinsko aiškinimu, gamyklos teritorija yra užkrauta nerūšiuotomis atliekomis. Užsitęsęs ginčas, kas vis dėlto yra sukrauta gamyklos teritorijoje, Marijampolės apskrityje sukėlė atliekų krizę.

Rugsėjo 22-ąją Kauno apygardos prokuratūra gavo atliekų tvarkymo centro pareiškimą pradėti ikiteisminį tyrimą dėl „Neg Recycling“ veiklos – jis persiųstas Specialiųjų tyrimų tarnybos Kauno valdybai.

Dabar Lietuvoje veikia maždaug 130 mln. eurų vertės 10 atliekų rūšiavimo gamyklų: Vilniuje ją valdo bendrovė „Energesman“, Panevėžyje – „Ekoatliekos“, Telšiuose – „Veistas“, Kauno, Klaipėdos, Alytaus, Utenos rūšiavimo gamyklas valdo apskričių atliekų tvarkymo centrai. Tik Šiauliuose ir Marijampolėje valdo bendrovė „Neg Recycling“, nes Klaipėdoje sutartis su pastarąja liepą nutraukta dėl įsipareigojimų nevykdymo.

Tauragėje MBA gamyklą planuota pastatyti iki 2020 m., bet tokių planų jau atsisakoma, nes regione buvo skiriamas didžiausias dėmesys pirminiam atliekų rūšiavimui, todėl yra sumažėję mišrių atliekų ir jų gali pritrūkti gamyklai. Aplinkos ministerija svarsto leisti pačioms savivaldybėms apsispręsti, kas ateityje valdys MBA gamyklas – privatus operatorius ar regionų atliekų tvarkymo centrai.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.