Nuotr. Kalėdinėje mugėje šakiečiams pirmą kartą dubenis pristatęs Darius Balčiūnas sulaukė pirkėjų susidomėjimo.
Kriūkuose gimęs ir augęs, čia vidurinę mokyklą baigęs Darius Balčiūnas studijuoti išvyko į Vilnių, įgijo staliaus-dailidės profesiją. Ekonominiu emigrantu tapusio ir dešimt metų Norvegijoje dirbusio Dariaus veikla šiandien vėl sukasi gimtajame Kriūkų krašte.
Kartu su žmona Jurgita ir trimis atžalomis šiandien Darius džiaugiasi gyvenimu sodyboje, kurią savo rankomis pavertė jaukiu kampeliu. Užėjus į viename iš pastatų įrengtas dirbtuves, pakvimpa šviežiu medžiu. Lentynose sukrauti šimtai medinių dubenų ir dubenėlių, pasak pašnekovo, – tai tik ruošiniai.
Dariaus sako, kad viskas prasideda nuo medienos pasirinkimo, tinkamumo būsimajam dubeniui. Jis daugiausiai naudoja ąžuolo, uosio, klevo, guobos medį. Darius tvirtina, kad ąžuolas vertinimas už tvirtumą bei ilgaamžiškumą. Pirmiausia paruošiamas norimo dydžio bei formos medinio indo ruošinys. Pašnekovas rodo tik prieš Kalėdas iš Austrijos įsigytas naujas modernias tekinimo stakles. Apdorotą medžio gabalą jis įtvirtina tekinimo staklėse: pirmiausia suformuoja norimą dubenio išorinį profilį, po to tekina vidinę indo ertmę. Darius iš staklių išimtą ruošinį deda į lentyną, kur jis džiūsta maždaug metus. Pasak meistro, mediena tuomet tampa tvirta, mažai skali.
„Dubens pagaminimo procesas ilgas, medis per tuos metus turi išdžiūti, kaip sakoma – išsivaikščioti... Noriu prigaminti kuo daugiau ruošinių, tuomet galėsiu bet kada imti gaminti dubenį“, – sako D. Balčiūnas. Jis pasakoja, kad jau išdžiūvusį indo ruošinį vėl deda į tekinimo stakles, tuomet jį šlifuoja, dekoruoja. Po to dubens vidų kruopščiai įtrina bičių vaško ir aliejaus mišiniu, išorę natūraliu impregnantu. Dubenys labai jaukūs, indo viduje matyti išryškėjusi medienos tekstūra, banguoti sluoksniai. Žmonėms, įsigijusiems dubenį, D. Balčiūnas rekomenduoja retkarčiais indo paviršių ištepti vašku, taip jį atnaujinti.
Išties medienos tekinimas reikalauja kūrybiškumo, Darius jau pabandė tekinti ir vazas, pasitelkęs įmantrius kaltus, kurie jam atsiėjo ne vieną šimtą eurų. Pašnekovas pasakoja, kad dubenis gamina beveik penkeri metai, o pirmą druskinę, keletą žvakidžių ištekino prieš beveik 25-erius metus.
„Medį drožti prireikia daugiau laiko, o medį tekinant rezultatas gaunamas greičiau“, – atvirauja D. Balčiūnas ir priduria, kad sesuo jam parodė Vakarų valstybėse pagamintų tekintų dubenų katalogą, taip atsirado noras kažką pačiam pabandyti.
„Dubenų gamyba Lietuvoje dar neatrasta verslo niša“, – tvirtina pašnekovas ir pasakoja, kad dubuo – tai funkcionali ir dekoratyvi stalo puošmena. Jie skirti, pavyzdžiui, vaisiams patiekti, kadangi yra ekologiški, puikiai tinkami salotoms ruošti. Mažo dubenėlio kaina nuo 10 eurų, o didesnio iki 50 eurų. Juos meistras realizuoja daugiausiai Lietuvoje, jo gamintus dubenis pamėgę lietuviai, gyvenantys užsienyje. Darius pasakoja, kad ypač Amerikoje yra didžiulė medžio tekinimo industrija, meistrai iš medžio ištekina įspūdingų dydžių indus, o Lietuvoje jis vienas iš nedaugelio.
D. Balčiūnas neslepia, kad medinių indų gamybai skirtą įrangą įsigijo iš asmeninių lėšų, uždirbtų per ilgus metus emigracijoje bei pastaraisiais metais statybų sektoriuje Lietuvoje. Juk dešimtimis skaičiuoja pastatytus namus Norvegijoje ir Lietuvoje. Tikisi ateityje įsirengti erdvesnes dirbtuves.
„Optimizmo man netrūksta... matau, kad viskas juda tik į priekį, investuoju į įrangą, tobulinu technologiją. Gaminu ne tik dubenis, bet ir kitus dirbinius, norėčiau ateityje surengti darbų parodą ir, aišku, sulaukti daugiau pirkėjų“, – ateities planais dalijasi D. Balčiūnas.