Debatuose su verslo atstovais – kandidatų vizijos ir svajonės

jasas
Nuotr. Debatuose dalyvavęs Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų viceprezidentas Eduardas Jasas kandidatų teiravosi, kaip rajonas atrodytų po ketverių jų valdymo metų.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Pirmadienį rajono savivaldybės posėdžių salėje vyko verslo bendruomenės ir kandidatų į Šakių rajono savivaldybės merus debatai, kuriuos organizavo Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų (PPAR) Šakių atstovybė, Šakių verslo klubas bei „Laikraštis Valsčius“. Pasibaigus organizatorių klausimams savo klausimą konkrečiam kandidatui galėjo užduoti ir verslo atstovai.

Turėjo prisistatyti kitaip, bet išėjo kaip visada

Debatuose dalyvavo visi šeši kandidatai: Juozas Bertašius (komitetas „Už Šakių rajono gyventojų ateitį“), Dinara Gudaitienė (Darbo partija), Darius Jakavičius (Lietuvos socialdemokratai), Raimondas Januševičius (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga), Vidmantas Muraška (komitetas „Už vieningus zanavykus“), Edgaras Pilypaitis (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai). Prisistatydami jie turėjo atsakyti į klausimą, kodėl verslo bendruomenė turėtų balsuoti būtent už jį ir kuo toks pasirinkimas būtų palankus verslo situacijai rajone. Išgirdusi kandidatų atsakymus, debatus moderavusi „Laikraščio Valsčius“ redaktorė Giedrimė Didžiapetrienė pastebėjo, kad kai kurie kandidatai tiesiog pakartojo savo prisistatymus, kuriuos naudojo ankstesniuose debatuose, todėl prašė atkreipti dėmesį į savo atsakymų turinį.

Debatuose dalyvavo ir klausimą kandidatams uždavė Kauno PPAR viceprezidentas Eduardas Jasas. Jis patikino, kad Lietuvos savivaldybių indekse Šakiai 2018 m. buvo 35–40 vietoje ir klausė, kokį rajoną kandidatai po keturių metų kadencijos paliktų po savęs. Žinoma, visi pretendentai į mero postą turėjo savo vizijas, kurios buvo labai panašios – pakelti Šakių kartelę dar aukščiau savivaldybių indeksuose, garsinti Šakių vardą, tačiau kalbėjo ir apie automobilių salono atsiradimą, ir keletą naujų daugiabučių, verslo inkubatorių, naują verslo skatinimo fondą, kuriam skirti dalį biudžeto pinigų, paruošti visą infrastruktūrą laisvoje ekonominėje zonoje (LEZ).

Atsakinėjo ir į individualius klausimus

Be bendrų klausimų, kurie buvo pateikti visiems kandidatams, buvo ir individualių klausimų. Moderatorė 14 metų rajonui vadovavusio J. Bertašiaus paklausė, kiek kartų šis buvo išvykęs į užsienį su tarybos ir savivaldybės administracijos delegacijomis, kad pritrauktų investicijų į rajoną. Buvęs meras atsakė, kad daug kartų buvo išvykęs į kaimyninę Lenkiją, su kuria vykdė bendrus projektus, esą vykęs kartu su verslo atstovais bei buvusiais savivaldybės Regioninės plėtros ir Ūkio skyriaus vedėjais. Jis tiesiogiai taip ir neatsakė, kas buvo tas stabdis, kuris trukdė verslams kurtis ir vystytis Šakiuose.

V. Muraška buvo paklaustas, kaip jis sumažintų biurokratiją, jei būtų išrinktas meru. Kandidato teigimu, reikėtų organizuoti daugiau susitikimų, išklausyti žmones ir sekti atsakymų į jų prašymus eigą, nes turbūt dauguma verslininkų prašymų nugulė stalčiuose ir žmonės negauna atsakymų.

Neiškentęs E. Pilypaitis replikavo, kad V. Muraška kelis kartus paskleidė visišką netiesą apie tai, kas vyksta savivaldybėje, ir pakvietė jį ateiti pasižiūrėti. Beje, jis priminė, jog nuo 2018 m. pradėjo važinėti po seniūnijas ir žmonėms pristatinėti savo veiklos ir tarybos ataskaitą, ko iki tol niekas nedarė.

„Žmonės į savivaldybės projektus žiūri su nuostaba, kodėl daroma tas, o ne kitas, nes niekas nebuvo aptarta. Nuvažiuodavo vienas, du, trys, kažkas susitarę, ir viskas. Iš verslo bendruomenės mes visada girdėdavom  Valaitienė, Girdauskas, Kuncaitis... Jie buvo pagrindiniai trukdžiai, kurių šiandien nėra“, – kalbėjo E. Pilypaitis, kurio paskutinė replika buvo palydėta salėje sėdėjusių Kęstučio Kuncaičio bei Vito Girdausko plojimais.

V. Muraška teigė, jog jam teko girdėti, kad ir dėl bekontaktės plovyklos įrengimo Šakiuose, ir dėl vėjo jėgainių prie Griškabūdžio buvo kalbėta su valdžia ir buvo gautas jos pritarimas, dėl ko pasipriešino bendruomenė. Meras prašė kandidato, jei nežino, tai nekalbėti, nes iš tiesų nebuvo jokio oficialaus kreipimosi į savivaldybę ir nereikia klaidinti žmonių.

D. Gudaitienė, atsakydama į individualų klausimą, ką reikėtų padaryti, kad atsirastų daugiau investuotojų ir jiems sąlygos būtų geresnės, paminėjo tragiškus kelius privažiavimui prie kai kurių įmonių ir tai, kad būtų gerai atkreipti dėmesį į verslininkų pageidavimus.

R. Januševičius, į klausimą, ką šis turėjo omenyje sakydamas, jog reikia dirbti, o ne garsiai šūkauti, kad kažkas kažko nepadarė, atsakė klausimu: „Ką tarybos narys Laurynas Suodaitis padarė, kad į Šakius ateitų nors kažkoks verslas?“ Kandidato įsitikinimu, sakyti, kad dirbam, neužtenka, esmė – sukurtas produktas.

G. Didžiapetrienė D. Jakavičiui uždavė klausimą apie jaunimą, su kuriuo šis dirba: kodėl baigę gimnaziją mokiniai nenori pasilikti Šakiuose? Jo teigimu, tai skatinama aplinkinių kalbų greičiau bėgti iš Šakių, nes algos čia yra nedidelės, investicijų jokių. Pirmiausiai, anot kandidato, iš savivaldos turėtų išeiti, kad nėra čia taip blogai, kad bus dedamos visos pastangos ateiti verslui ir nekilnojamojo turto vystytojui, kurio Šakiai nematė tris dešimtmečius.

Nors dabartinis rajono meras dirba tik 20 mėnesių, kaip pats prisistatė, tačiau moderatorė norėjo sužinoti jo nuomonę apie apleistus rajono pastatus. E. Pilypaičio teigimu, pirmiausiai reikėtų viską suinventorizuoti, nes tai daugelį metų nebuvo daroma. Didelė problema, kad yra daug pastatų, kurie priklauso privatiems asmenims.

Pasvajojo, kur dėtų milijoną

Kandidatams dar teko atsakyti ne į vieną klausimą apie valdžios įgaliojimus ir kompetenciją, apie legalų verslą ir šešėlį, verslo ir bendruomenių priešpriešą. Taip pat išsakyti savo mintis apie privataus verslo ir savivaldybės konkurenciją, kodėl jaunimas vangiai kuriasi Šakiuose, kaip sprendžiami jaunų šeimų poreikiai. Tiesa, gavę klausimą apie atliekamą milijoną biudžete ir ką su juo nuveiktų, daugelis kandidatų dideliu išmanumu nepasižymėjo.

R. Januškevičiui tokia vizija pasirodė mistinė, tačiau jis milijoną panaudotų verslo sąlygų gerinimui. D. Jakavičius išasfaltuotų kokį gabaliuką kelio, kad ir į Ilguvą, arba pusę kilometro gatvės LEZ, kad iš abiejų jos pusių galėtų pradėti kurtis verslas. Pasak E. Pilypaičio, jis galbūt nutiestų dviračių takus, kurie sujungtų Šakius su Zyplių ir Gelgaudiškio dvarais, bet pasvajojo ir apie Šakių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios bokšto, koks buvo architekto Gabrieliaus Landsbergio-Žemkalnio projekte, atstatymą. J. Bertašius, kaip kaimo gyventojas nuo prigimties, prasitarė, kad tas milijonas – tai tik pusantro traktoriaus arba vienas kombainas, todėl už tuos pinigus siūlė sutvarkyti privažiavimus prie verslo įstaigų. V. Muraška atliekantį milijoną investuotų į kelių tvarkymą, ženklų statymą,  rajono saugumą, vandentiekį ir aikšteles, o D. Gudaitienė pridėtų prie rajono kelių inventorizavimo.

Debatai kandidatams į mero postą vyksta ir bendruomenių iniciatyva. Šiemet juos organizavo ir Lekėčių bei Gelgaudiškio bendruomenės.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.