Javapjūtė persirito į antrą pusę

javapjute gandras
Griškabūdžio žemės ūkio bendrovėje baigiamas nuimti žieminių kviečių, kurių bendrovė sėjo 550 ha, derlius. Šių metų vidurkis – virš 7 t/ha. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ  

Palyginus anksti šiais metais prasidėjusi javapjūtė persirito į antrą pusę: žieminių javų pjūtis eina į pabaigą, o vasarinių kultūrų – jau prasideda. Daugelis mūsų rajono žemdirbių tvirtino, kad nors derlius neblogas, bet šiemet mažesnis, o kainos žemesnės nei pernai.

Darbai bendrovėse spartėja

Lukšių žemės ūkio bendrovės agronomas Jonas Bakas tvirtino, kad liepos 30 d. jau sudorota 71 proc. derliaus: nukulta 95 proc. žieminių kviečių, žieminių kvietrugių – 81 proc. Juos artimiausiomis dienomis pabaigs pjauti ir imsis salyklinių miežių. Jau nuimtas ir rapsų derlius. J. Bakas minėjo, kad rapsų kūlė 3,9 t/ha, ir akcentavo, kad sausra šiais metais „pavogė“ apie pusę tonos derliaus iš hektaro.

„Derlius šiemet neblogas, o galutinius rezultatus galėsime pasakyti, kai sudorosime viską, nes kol kas nepradėtos kulti pupos ir vasariniai miežiai“, – kalbėjo bendrovės agronomas.

Jis dar paminėjo, kad javapjūtė Lukšiuose prasidėjo anksti, liepos 14 d., apskritai retas atvejis, jog liepos mėnesį jau būtų nukulti žieminiai kviečiai.

Griškabūdžio žemės ūkio bendrovėje taip pat baigiamas nuimti žieminių kviečių, kurių bendrovė sėjo 550 ha, derlius. Anot agronomo Viktoro Šnipo, šių metų vidurkis – virš 7 t/ha. Apie 150 ha plotas ūkyje apsėtas rapsais, šiemet derliaus vidurkis 4,6 t/ha. Savo eilės dar laukia vasarinės kultūros – miežiai (sėta 140 ha) ir kviečiai (sėta 65 ha).

„Sausra labiau pakenkė vėlyvesnėms kultūrų veislėms. Javus nudžiovino, nespėjo užaugti, grūdai menkesni. Ankstesniais metais pagrindinį derlių duodavo vėlyvesnės veislės, o šiais metais – ankstyvos. Grūdų kokybė puiki, tik kad dabar kokybiškų grūdų niekam nereikia“, – svarstė V. Šnipas.

Netenkina kainos

„Jau nukūlėme 50 ha žieminių rapsų ir baigiame žieminius kviečius. Rapsų kuliame apie 4 t/ha, žieminių kviečių 5,5–7 t/ha. Derlius šiemet, be abejonės, mažesnis, nors kokybė nebloga. Rapsų supirkimo kainos panašios kaip ir pernai, bet kviečių buvo didesnės“, – tvirtino griškabūdietis ūkininkas Rolandas Baltrušaitis.

Šakietis ūkininkas Martynas Mockevičius taip pat sakė, kad javapjūtė eina į pabaigą. Šiemet rapsų auginęs maždaug 110 ha plote, iš hektaro prikūlė vidutiniškai apie 4 tonas. Liepos 30 d. kalbintas ūkininkas jau pjauna paskutinius žieminius kviečius, jų buvo sėta 170 ha, derlius siekė 7 t/ha. Anot žemdirbio, palyginus su praeitais metais, kviečių derlius šiemet viena tona mažesnis.

„Skaudžiausia mums, ūkininkams, kad pernai tokiu metu kviečių supirkimo kainos buvo 185–190 eurų už toną, o šiemet vos 150. Jau darosi sunku suprasti grūdų rinką. Vis tvirtinama, kad kainos tokios, nes yra grūdų perteklius. Be to, biržoje kviečių kaina šiandien yra apie 180 eurų, o supirkėjai mums duoda 150. Vadinasi, jie užsideda 27–30 eurų maržą. Jau paskaičiavau, kad mūsų pajamos iš javų bus trečdaliu mažesnės“, – rūpesčiais dalijosi M. Mockevičius.

Grūdai sausi

Apie šiųmečio derliaus kokybę teiraujamės AB „Linas Agro“ vadybininko Šakių rajone Giedriaus Bako. Anot jo, Lukšių elevatorius jau priėmė per 20 tūkst. tonų grūdų.

„Grūdai yra visiškai sausi. Grūdinių kultūrų bazinis drėgnumas vidutiniškai apie 14 proc. Žieminių kviečių derlingumas 6–8 t/ha. Žieminių rapsų derlius jau sudorotas, ūkininkai pradeda vežti vasarines kultūras, kurių kokybė šiemet prastesnė – derlius mažesnis nei daugiametis vidurkis, – sakė G. Bakas. – Kviečių kaina už toną svyruoja nuo 150 iki 155 eurų, rapsų 140–160 eurų.“

 Anot vadybininko, rapsų kainos pradėjo kristi, nes šiemet sėklose mažiau aliejaus. G. Bakas pastebėjo, kad šiais metais vasarinių kultūrų žemdirbiai sėjo mažiau, nes gerai peržiemojo žiemkenčiai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.