Palaipsniui žada modernizuoti visų įstaigų šildymo sistemas

sintautu sildymas
Anot savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Redo Juškaičio, daugelyje savivaldybei priklausančių įstaigų šildymo sistemos yra jau pasenusios, neekonomiškos ir jas reikėtų pakeisti. Kad energija būtų maksimaliai taupoma, dar reikia ieškoti galimybių ant pastatų įrengti ir atsinaujinančius energijos šaltinius – saulės baterijas. Sintautų KC nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Sausio 15 d. Sintautų kultūros centre buvo baigta montuoti ir įjungta nauja šildymo sistema oras-vanduo. Šakių savivaldybės administracija sako, kad tai pirmasis, bet ne paskutinis žingsnis siekiant, kad būtų įdiegtos modernios šildymo sistemos savivaldybei priklausančių įstaigų patalpose.

Kultūros centras Sintautuose yra pirmasis didesnės apimties objektas rajone, kur įdiegtas modernus šilumos siurblys. Nauja šildymo sistema oras-vanduo „Panasonic“ jau keletą dienų šildo 800 kv. m pastato plotą.

Kaip sako Sintautų kultūros centro l.e.p. direktorė Erika Bingelienė, dar tik savaitę veikianti nauja šildymo sistema pateisino lūkesčius su kaupu – šildo puikiai, o dėl komforto, kad nereikia prižiūrėti ir kurti seno katilo ar bijoti, kad jis vieną dieną suges ir pastate bus šalta, patenkinti ir visi darbuotojai. Pasak savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Redo Juškaičio, kokia bus ekonominė nauda iš naujos sistemos šįmet, kai žiema yra šilta, sunkiau įvertinti, tačiau anksčiau išlaikyti seną kietojo kuro katilą kainavo tai pat brangiai – ir kūriko išlaikymas, ir kietasis kuras, ir elektros sąnaudos, o kur dar nuolatos gendančio katilo remontas... Dabar kas mėnesį tereikės padengti sąskaitas už elektrą, o kiek jos bus sunaudojama iš tikrųjų, geriau matysis, kai ateis tikra lietuviška žiema.  

Anot administracijos direktoriaus pavaduotojo, dar pernai savivaldybėje buvo specialiai sudaryta jo vadovaujama komisija, kuri vertino visų savivaldybės įstaigų šildymo sistemų būklę bei sudarė sąrašą objektų, kur šildymo sistema yra kritiškos būklės ir ją reikėtų nedelsiant tvarkyti, o dar geriau – keisti į naują. Sintautų kultūros centro katilas buvo pirmas tame sąraše, o antras pagal poreikį yra Lukšių Vinco Grybo gimnazijos pastato šildymo atnaujinimas. Pasak direktoriaus pavaduotojo, Lukšių gimnazijos pastatą šildo du galingi katilai, iš kurių vienas jau labai prastos būklės. Be to, kadangi kietojo kuro katilai yra galingi, už juos reikia mokėti ir ekologijos mokestį. Tiesa, gimnazijos pastatas Lukšiuose yra apie 2 tūkst. kv. metrų ploto, tačiau, anot R. Juškaičio, ir tokiems stambiems objektams nėra kliūtis įrengti aplinką tausojantį, ekologišką šildymo būdą, nes rinktis yra iš ko – didesniems pastatams šildyti specialistai rekomenduoja geoterminę šildymo sistemą, kuri veikia tokiu pačiu principu kaip ir šildymo sistema oras-vanduo, tik energiją ima iš žemės gelmių.

„Eisim ta linkme, kad būtų specialistas, kuris patars ir pagal pastato šiluminę varžą ir kitus rodiklius įvertins, kokį šildymo būdą rinktis ir kitiems objektams, kad ir Lukšių gimnazijai. Linktume mes prie to ekologiško šildymo sistemos, juolab kad ateityje galime taip pat teikti paraiškas ir pretenduoti į įvairias kompensacijas, kurios teikiamos ne tik fiziniams, bet ir juridiniams asmenims, skirtas tokiai šildymo sistemai kompensuoti“, – sako R. Juškaitis.

Anot direktoriaus pavaduotojo, Lukšių Vinco Grybo gimnazijos pastato šildymo sistemos keitimui lėšos šiuo metu jau numatytos biudžete, tačiau tam turės dar pritarti taryba.

Beje, modernių ir ekonomiškų šildymo sistemos diegimas yra ne vienintelis savivaldybės užmojis žengiant žingsnį atsinaujinančios energijos šaltinių įdiegimo link. Kaip sako R. Juškaitis, savivaldybė yra pateikusi paraiškas atsinaujinantiems energijos šaltiniams (saulės baterijoms) įsigyti. Sumontavus kartu su modernia šildymo sistema tokią saulės bateriją, būtų pasiektas optimalus šildymo sąnaudų rezultatas, be to, nebūtų teršiama aplinka ir reikėtų mažiau žmonių darbo jėgos.

Šildymo sistemą Sintautų kultūros centre diegusi įmonė UAB „Alera“ darbų nevilkino – vos per mėnesį buvo sumontuota ir paleista nauja 35 tūkst. eurų atsiėjusi šildymo sistema, kurią nuotoliniu būdu prižiūri pati ją įdiegusi įmonė. 25 tūkst. eurų šildymo sistemai įrengti skyrė savivaldybė, o likusią dalį pridėjo pats kultūros centras iš savo sutaupytų lėšų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.