Įvairios iniciatyvos kuriasi toliau

lauksva apsaugos
Reaguodami į tai, kad medikai dirba be apsaugos priemonių, savo veiklos pobūdį transformavo ir UAB „Lauksva“ – ėmė siūti kombinezonus, artimiausiu metu rinkai ketina pasiūlyti ir kaukių. UAB „Lauksva“ nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Niūrių prognozių, neigiamų žinių, saviizoliacijos bei epidemijos kontekste yra ir kuo pasidžiaugti – viena po kitos randasi iniciatyvos, parodančios, kad yra kam rūpi kiti, yra socialinį atsakingumą demonstruojančių įmonių ar pavienių piliečių.

Jau ir anksčiau rašėme apie įvairias iniciatyvas, tačiau vos ne kasdien randasi kažkas naujo. Nors jau anksčiau atskiros sąskaitos atidarymą ir priemonių pirkimą Šakių medikams inicijavo rajono Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija, o sąskaitoje, kaip informuota trečiadienio spaudos konferencijos metu, daugiau nei 7 tūkst. eurų, paramos rinkimą bei pagalbą priešakinėse linijose esantiems bei su koronaviruso grėsme susiduriantiems inicijavo ir ūkininkas Mindaugas Martinaitis. Pirmadienį jis socialiniame tinkle išplatino pranešimą, kad matydami, jog stringa aprūpinimas apsaugos priemonėmis, rajono ūkininkai reiškia norą prisidėti prie priemonių įsigijimo ir jų paskirstymo mūsų rajono sveikatos apsaugos įstaigoms ir policijai. Beje, Šakių bendruomenės pareigūnė Aušra Mockevičiūtė jau pasidžiaugė ir pirmaisiais paramos vaisiais  – apsauginėmis medžiaginėmis kaukėmis bei dezinfekciniu skysčiu.

„Mums tai svarbu. Šios priemonės bus išdalintos gatvėje dirbantiems pareigūnams“, – rašė A. Mockevičiūtė.

M. Martinaitis pripažįsta, kad neina darbų vykdyti taip greitai, kaip norėtųsi, nes priemonių trūksta ne tik medikams, jų trūksta ir rinkoje. Visgi sako, kad po kažkiek vis turės ir pagal poreikį, galimybes padalins. Ūkininkas svarsto ir apie didesnį užsakymą iš Kinijos, tik apgailestauja, kad išilgėja procesas, o medikams priemonių reikia šiandien arba reikėjo vakar... Taip pat „savais kanalais“ ketina parūpinti ir taip trūkstamų respiratorių, bendradarbiauja su UAB „Lukšių tekstilė“.

„Kai paklausai, kad medicinos darbuotojai ar policijos pareigūnai į įvykius važiuoja plikomis rankomis... Negerai. Reikia kažką daryti, sulaukiau ir bendraminčių palaikymo, nes ta krizė greit nesibaigs“, – sako M. Martinaitis.

Jis dėkoja ne tik aukojantiems ūkininkams, prisidėjusiai Ūkininkų sąjungai, bet ir pavieniams žmonėms. Anot pašnekovo, yra kas aukoja ir po penkis eurus, yra ir solidesnių sumų. Paskutiniais duomenimis, sąskaitoje buvo apie 7 tūkst. eurų.

„Tikrai noriu visiems padėkoti už pasitikėjimą bei palaikymą“, – sako M. Martinaitis.

Reaguodami į tai, kad medikai dirba be apsaugos priemonių, savo veiklos pobūdį transformavo ir UAB „Lauksva“. Žinoma, sako įmonės direktorė Loreta Valaitienė, dar išlieka ir savų gaminių gamyba, bet jie jau ėmėsi kombinezonų siuvimo, artimiausiu metu rinkai ketina pateikti ir dviejų modelių kaukes.

„Pirmiausiai pradėsim nuo savęs, užsakėm specifines medžiagas, kurias eksportui ruošiam, pasitvirtinsim pavyzdžius ir greitu laiku paleisim į rinką. Paskui ketinam ir per varle.lt“, – sako L. Valaitienė.

Be to, „Lauksva“ bendradarbiauja su UAB „Lukšių tekstile“ ir jiems sukirpinės produkciją.

„Jie paprašė, o mes sukirpinėsime <...> Šiuo krizės laikotarpiu mūsų technologas Edmundas Puidokas sugebėjo suruošti staklėms daugiaskluoksnius paviršius, nors pritaikytos vienam sluoksniui. Iš karto gal dešimt sluoksnių kerpa, tad mūsų našumas labai didelis, jau kerpam dviem pamainom, pasiruošę ir trim“, – teigia įmonės vadovė bei įvardija, kad būtent darbuotojai, jų gebėjimas greitai persiorientuoti ir yra įmonės stiprybė.  

Ji sako abejojanti ir valstybės parama verslui, tad bando veiklą perorientuoti taip, kad žmonės turėtų darbo, būtų išsaugotos darbo vietos, o įmonė išsaugotų darbuotojus. Žinoma, pripažįsta, kad lengva nebus, bet sako – „pragyvenom dvi krizes, ši iš riebesnių trečia, išgyvensim“.

Kol kas L. Valaitienė negali įvardyti konkrečių ketinamos pagaminti produkcijos kiekių, bet užsakymai jau plaukia.

„Nežinau dar kiek ligoninėms, kiek kam, nenoriu prognozuoti. Galvojam, kurį cechą kaip perorientuoti, kad nesėdėtų žmonės be darbo“, – tikina „Lauksvos“ direktorė.

Anot jos, yra kas nori užsisakyti dideliais kiekiais, yra prašančių pagal galimybes padovanoti, tad situacija įvairiapusė. Kalbėdama apie užsienio rinką ji pripažįsta, kad irgi gana sudėtinga kažką prognozuoti, nes jeigu anksčiau įmonė stengdavosi įsivertinti ir išskaidyti rizikas, dabar jos yra visur...

Kaukių siuvimo ėmėsi ir ne tokios didelės įmonės. Štai Šakiuose Tulpių g. įsikūrusios Ritos siuvyklėlės siuvėja bei vadovė Rita Rimkevičienė teigia kaukes siuvanti kartu su dukros šeima ir vien per antradienį sulaukusi užsakymo pasiūti 300 kaukių.
„Bendrom jėgom čia mes dirbam, tai per dvi dienas kažkur 80 įveikėm. Keletą padovanojau. Gumos trūkumas visur, sudėjau visą, kiek turėjau. Pirmadienį užsakiau 400 metrų šiandien gavau. Audinukų likučius sunaudojau, užsakiau internetu papildymą“, – mintimis dalijosi R. Rimkevičienė.

Spaudos konferencijos metu Šakių viešosios bibliotekos direktorė Kristina Lebedžinskienė informavo, jog ir biblioteka jungiasi prie gamybos ir pagalbos teikimo medikams – turimu 3D spausdintuvu biblioteka ėmė spausdinti laikiklius, skirtus specialiems skydeliams laikyti. Per parą pavyksta atspausdinti penkis–šešis laikiklius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.