Kaimo turizmas su klientais rado bendrą kalbą

krisiukeniene
Kaimo turizmo sodybos „Mockynė“ šeimininkė Aušra Krisiukėnienė sako, kad kol kas klientai nepareikalavo grąžinti rezervacijos mokesčio, jiems pasiruošusi pasiūlyti alternatyvų. Asmeninio archyvo nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Koronavirusas stipriai smogė ir rajone įsikūrusioms kaimo turizmo sodyboms: suplanuotos asmeninės šventės bei renginiai buvo atšaukti ar atidėti, o vestuvės nukeltos net į kitus metus. Nors redakciją pasiekė vieno skaitytojo nuogąstavimai dėl sumokėto avanso už šventę, kalbinti kaimo turizmo sodybų verslu užsiimantys žmonės tvirtino, kad su visais savo klientais rado bendrą kalbą, pasiūlė paslaugomis pasinaudoti vėliau ir pan.

Šiuo laikotarpiu kaimo turizmo sodybose turėtų šurmuliuoti vestuvių puotos, tačiau dėl karantino jose ramu. Sodybos „Nemuno vingis“ savininkas Alius Šiuika juokaudamas sako, kad sezonui pasiruošta, tačiau, kai nėra klientų, šiuo metu tik pjauna žolę prie sodybos. Sodybos šeimininkas teigia, kad situacija dėl suplanuotų, pavyzdžiui, birželio mėnesio pabaigoje trejų vestuvių yra pakibusi ant plauko, patys vestuvininkai nežino ką daryti, bet vestuvių neatšaukė, nes tikisi, kad bus leidžiama lauke rengti renginius iki 30 žmonių. Sodybos šeimininkas pasakojo, kad net trejas vestuves, kurios turėjo vykti šių metų rugpjūtį, užsakovai perkėlė tiesiog į kitus metus.

„Pagrindinė tokio apsisprendimo nukelti vestuves į kitus metus priežastis – žmonės bijo, kad karantinas tęsis ir nepavyks šių metų rugpjūčiui sugrįžti iš užsienio“, – mintimis dalijosi sodybos šeimininkas.

Pasiteiravus dėl sumokėto už sodybos nuomą avanso, jei, pavyzdžiui, renginys atšauktas, sodybos šeimininkas tvirtino, kad avansas bus užskaitytas klientui apsilankius sodyboje kitą kartą, po metų ar po dvejų. A. Šiuika sako jau kreipėsi į Užimtumo tarnybą dėl 257 eurų išmokos, tačiau kiek nuostolių jo verslas patirs per šiuos metus, neprognozuoja, sako, kad žmonės apskritai dėl sumažėjusių pajamų vestuves, šventes ateityje planuos kuklesnes.

„Mockynės“ šeimininkė Aušra Krisiukėnienė prisipažįsta, kad gyvena laukime – kuomet nuo birželio 1 dienos bus švelninamas karantinas. Pašnekovė tvirtino, kad bendru susitarimu su vienais klientais šventes atidėjo rudeniui, viena iš priežasčių – laukia, kol galės parvykti į Lietuvą, kitus renginius klientai atšaukė.

„Iš manęs nei vienas klientas neatsiėmė rezervacijos mokesčio, vieni – tiesiog padovanojo, kiti renginius nukėlė. Klientai manimi pasitiki, nenori niekur išeiti, nesulaukiau kol kas jokių piktumų iš klientų, kuriems sakiau – atvažiuokit rudenį, iškūrensim pirtį ir taip kompensuosim tą avansą“, – sakė A. Krisiukėnienė.

Įsikūrusios Jančių kaime vilos „Laurynė“ šeimininkas Arvydas Laurinaitis pasidžiaugė, kad suplanuotų vestuvių švenčių niekas neatšaukė, bet perkėlė į rudenį arba į kitus metus. Sodybos šeimininkas šiandien nestokoja optimizmo ir sako, kad „meilė juk nesibaigia, vestuvės vis tiek bus, todėl avanso nereikėjo grąžinti“.

„Įsivaizduokit, sėdim be pinigėlių, o jei dar visiems grąžinti reiktų, tai būtų liūdna“, – komentavo sodybos šeimininkas ir pridūrė, kad „Laurynė“ plečiasi ir ruošiasi priimti poilsiautojus, kurie šiemet nevyks ilsėtis į užsienį.

Kaip turėtų elgtis kaimo turizmo sodybų šeimininkai dėl avanso grąžinimo, susiklosčius dabartinei situacijai, kai negali vykti šventės, paprašėme pakomentuoti Lietuvos kaimo turizmo asociaciją, kurios atstovė paaiškino, kad kiekvienas užsakovas pirmiausiai turėtų žiūrėti į kaimo turizmo sodybos nuomos sutartį, kokios yra aprašomos sąlygos dėl nuomos sutarties nutraukimo.

„Jei klientai šiuo klausimu nesutaria draugiškai su sodybos šeimininku, ką mes pirmiausiai abiem pusėms siūlome, klientas turėtų kreiptis į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą“, – komentavo Lietuvos kaimo turizmo asociacijos atstovė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.